Müzikte ‘aile bağları’’

46. İstanbul Müzik Festivali, bu yıl “aile bağları” temasıyla klasik müzik severlerle buluşuyor

30 Mayıs 2018 - 16:25

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Müzik Festivali 23 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Sahnede müziği icra edenleri, koltuklarındaki dinleyicileri ve perde arkasındaki destekçileriyle 46. yılına giren İstanbul Müzik Festivali, bu yıl “aile bağları” temasını merkezine alan bir programla müzikseverlerin karşısına çıkıyor.

Sanatçıları, dinleyicileri, destekçileri ve çalışanlarıyla kendisi de büyük bir aile olan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl müzikseverleri aile ilişkileri arasındaki müziğin izini sürmeye, müziğe dair anılarını yeniden hatırlamaya ve keşfetmeye davet ediyor. Festival bu tema kapsamında müzikseverleri Lauma & Baiba Skride, Güher & Süher Pekinel ve Ferhan & Ferzan Önder gibi kardeş müzisyenler, Selman & Kudsi Ergüner, Mischa, Lily & Sascha Maisky gibi müzisyen baba ve çocukları ile Diana Damrau & Nicolas Tesle gibi eş müzisyenlerin de aralarında olduğu zengin bir programla buluşturuyor.

MAİSKY, KADIKÖY’DE

46. İstanbul Müzik Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü, dünyada solist olmadığı önemli orkestra, birlikte çalmadığı efsanevi isim kalmayan, özgün yorumculuk üslubuyla kendisi de efsanevi viyolonselciler arasında yerini alan Mischa Maisky’e takdim edilecek. Kendini her anlamda dünya vatandaşı olarak tanımlayan sanatçı,  dünyanın en önemli orkestralarıyla 35’in üzerinde albüm kaydetti. Pek çok kez Grammy’e aday gösterilen Maisky’nin albümleri birçok ödül aldı. Festival, benzersiz kariyeri ve hayat hikâyesine sahip Maisky’i iki konserde birden ağırlayacak. Maisky ilk konserini köklü geçmişiyle tanınan Franz Liszt Oda Orkestrası’yla 2 Haziran Cumartesi günü Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirecek. Konser öncesinde sanatçıya Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim edilecek. Festivalin bu yılki temasına gönderme yapan ve sanatçının kızı Lily ve oğlu Sascha’yla birlikte gerçekleştireceği Maisky Kesişmeleri başlıklı konseriyse 4 Haziran Pazartesi 20.00’da akşamı Süreyya Operası’nda müzikseverlerle buluşacak.  Konser öncesinde, Konsere Doğru Etkinlikler kapsamında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Gaye Soley, “Müzik ve Aile Arasındaki Çok Yönlü İlişki” başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek.

‘YOLDA’ SÜREYYA’DA

46. İstanbul Müzik Festivali, Gülsin Onay’ın piyanodaki yorumlarını Murathan Özbek’in kamerasıyla buluşturan çok disiplinli bir projenin dünya prömiyerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Murathan Özbek’in kamerasından gitmek, uzaklaşmak, yolda olmak hissini yansıtan görüntüler eşliğinde aynı hisleri barındıran Beethoven’ın Les Adieux’su, Schubert ve Liszt’in Auf dem Wasser zu singen’i, Ravel’in Ondine’i gibi eserlerle özel hazırlanan repertuvar Gülsin Onay yorumuyla özel bir müzik ziyafetine dönüşecek. İstanbul Müzik Festivali ve Bodrum Müzik Festivali ortak prodüksiyonuyla hazırlanan Yolda, 11 Haziran Pazartesi 20.00’da akşamı Süreyya Operası’nda Nobel İlaç gösteri sponsorluğunda dünya prömiyerini gerçekleştirecek.

FESTİVALDEN İSTANBUL’A SELAM

İstanbul Müzik Festivali, üç imparatorluğun başkenti olmuş ve birçok kültüre ev sahipliği yapmış İstanbul’u Kapalıçarşı ve Sirkeci Garı peronunda gerçekleştirilecek iki özel konser ve Galata – Karaköy hattına yayılan Müzik Rotası’yla selamlıyor.

İlk kez geçtiğimiz yıl İstanbul Müzik Festivali’ni ağırlayan Kapalıçarşı’da gerçekleştirilecek İstanbul’un Ezgileri konserinde İbranice ninniler, Süryanice ilahiler, Sefarad şarkıları, Makedon, Yunan ve Ermeni türküleri ile Türk Sanat Müziği’nin en güzel örnekleri seslendirilecek. Kanun virtüözü Hakan Güngör’ün festivale özel oluşturduğu bu projede; UNESCO barış elçisi ney üstadı Kudsi Erguner ve oğlu Selman Erguner, büyük viyola ve gamba ustası Jordi Savall’ın oğlu Ferran Savall, amca Memduh Akatay ve yeğeni Mehmet Akatay gibi müzisyen ailelerin varlığı festivalin bu yılki teması “aile bağlarına” gönderme yapıyor. Ayrıca ud sazının geleneksel icrasını günümüz tınılarıyla birleştirerek kendi özgün tekniğini geliştiren Yurdal Tokcan ve 2014 Donizetti Müzik Ödüllerinde Yılın Yaylı Çalgılar Yorumcusu seçilen Çağ Erçağ da aynı sahnede buluşacak. İstanbul’un Ezgileri konseri E.C.A - Serel gösteri sponsorluğunda 3 Haziran Pazar günü Kapalıçarşı’da müzikseverler buluşacak. Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında müzik ve tarih araştırmacısı İncila Bertuğ İstanbul müziğine tarih ve kültürel alt yapı çevresinden baktığı bir konuşma gerçekleştirecek.

Festivalin İstanbul’un Şarkıları konseri ise müzikseverleri 1900’lerin ilk yarısındaki eski İstanbul’a götürecek. Gül Tango, Yıldızların Altında, Üsküdar’a Gider İken, Cici Beyim gibi cumhuriyet dönemi şarkılarını seslendirecek Meral Azizoğlu’na Macar topluluk Gypsy Fire Ensemble eşlik edecek. 6 Haziran Çarşamba akşamı İstanbul Müzik Festivali’ne ilk kez ev sahipliği yapacak Sirkeci Garı’nın peronu’nda gerçekleştirilecek İstanbul’un Şarkıları konseri müzikseverlere unutulmaz bir İstanbul akşamı yaşatacak. Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında yazar Mario Levi “İstanbul’u Anlayabilmek” başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek.

MÜZİĞİN ROTASI

İstanbul Müzik Festivali’nin üçüncü kez gerçekleştireceği Müzik Rotası ise bu yıl müzikseverleri Galata-Karaköy hattında İstanbul’un saklı güzelliklerini keşfedecekleri bir müzik yolcuğuna çıkaracak. Müzik Rotası’nın bu yılki durakları olan İtalyan Sinagogu, St. Georg Kilisesi, Sen Piyer Kilisesi ve Aşkenaz Sinagogu’nda gerçekleştirilecek konserlerin her birinde mekânın ruhuna özel hazırlanmış repertuvarlar sunulacak. Profesyonel rehberler eşliğinde rotanın geçmişi ve bugünü hakkında da bilgilerin verileceği Müzik Rotası konserleri, 10 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek.

KAPANIŞ PEKİNELLER VE İNGİLİZLERDEN

İngiliz Oda Orkestrası ile turnelerden albümlere uzanan pek çok başarılı işbirliği gerçekleştiren Güher & Süher Pekinel bu kez 46. İstanbul Müzik Festivali’nin kapanış konseri için bir araya gelecek. Amerikalı şef Gerard Schwarz’ın yöneteceği konser, 12 Haziran Salı akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek.

ÜCRETSİZ HAFTA SONU KLASİKLERİ

Festival kapsamında İstanbulluların hafta sonuna keyifli bir başlangıç yapmalarını sağlayan ücretsiz Hafta Sonu Klasikleri bu yıl da sürüyor. 2 Haziran Cumartesi günü bomontiada’da saat 11.00’da gerçekleştirilecek konserde Anadolu Nefesli Beşlisi, Anadolu türkülerini ve geleneksel kültürdeki ezgileri modern batı enstrümanları ile buluşturan yeni bir anlayışla yorumlayacak.  9 Haziran Cumartesi saat 11.00’da Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’nde Koehne Quartet sahne alacak. Avrupa’nın önde gelen çağdaş müzik temsilcilerinden Koehne Quartet konserde klasik dönemden 21. yüzyıla uzanan repertuarlarıyla özgün ve orijinal yorumlar sunacak.

ÇOCUKLAR VE ÖĞRENCİLERE MÜZİK

  • 46. İstanbul Müzik Festivali bu yıl ilk kez Pera Müzesi eğitim bölümü işbirliğiyle çocuklara özel bir atölye programı gerçekleştirecek. 2-3 Haziran’da yapılacak  atölyelerde, çocuklar Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndan Osman Hamdi Bey’in İki Müzisyen Kız isimli eseri ile Franz Hermann, Hans Gemminger ve Valentin Mueller’in ortak yapıtı Türk Hareminden Bir Sahne tablosundan esinlenecek, müziği yaparak ve yaşayarak deneyimleyecekler. “Aile bağları” teması kapsamında, 7-12 yaş grubu atölyelerin ikisi çocukların büyükanne ve büyükbabalarının da katılımıyla düzenlenecek. 15 kişiyle sınırlı ücretsiz atölyeler için rezervasyon gerekli. ([email protected])
  • Konservatuvarların müzik ve şan bölümü öğrencileri bu yıl da festival konserlerini ücretsiz izleyebilecek. Öğrencilerin, katılmak istedikleri konserden bir gün önce, [email protected] adresine başvurmaları gerekiyor.

www.muzik.iksv.org


ARŞİV