Pandeminin mağdur ettiği meslek gruplarından olan müzisyenler, dayanışma ağı kurdu. 'Olta' adlı bu oluşum, dayanışma albümleri yayınlayıp, gelirini müzisyenlere aktarıyor. Detayları müzisyen Barış Çapkın'a sorduk.
Olta'yı kim-kimler ne zaman kurdu?
İlk kıvılcım Peyk grubundan İrfan Alış'tan geldi. Sonrasında değerli müzisyen arkadaşlarımız da dayanışma projesini sahiplendi ve daha yukarıya taşınmasına destek oldu. Dayanışma albümü fikri hep vardı. Hep konuşuluyordu ne yapabiliriz diye.
Kolektif yapı içerisinde gönüllü olarak görev alan ve dayanışmaya destek olan güzel kalpli arkadaşlarımız var. Olta dayanışma yalnızca gelen şarkıları kabul edip yayınlayan bir kolektif olmaktan ziyade müzik üretmek isteyen fakat gerekli ekipmana ya da bilgi birikimine sahip olmayan genç müzisyen arkadaşlarımıza da destek olarak yeni şarkılar üretmelerini sağlayan bir dayanışma örneği…
Olta adı nereden geliyor?
Olta dayanışma projesinin fikir aşamasında kendi sosyal medya hesaplarımızda fikir ile ilgili paylaşımlar yaptık. Bizleri takip eden insanlara dayanışma projemizin adı ne olsun diye sorduk. Gelen öneriler arasında “olta” da vardı. Böylece dayanışma projesinin adı belirlenmiş oldu. “Umut denizine atılmış bir olta” mottosu ile yola çıktık. Dayanışma projesinden umutluyuz. Denize olta atmazsanız balık yakalama şansınız da olmaz…
İKİ ALBÜM 25 ŞARKI
Ekonomik durumu zorda olan müzik emekçilerini nasıl belirlediniz/belirleyeceksiniz?
Çevremizden tanıdığımız ve duyduğumuz kişiler, dinleyicilerimizden gelen öneriler ve ihtiyaç sahibi müzisyen dostlarımızın başvuruları doğrultusunda belirlenecek. Yani ihtiyaç sahibi müzisyenleri belirleyebileceğimiz her kanala açığız.
Müzik emekçileri tanımını kullandığınıza göre sadece müzisyenleri değil sektörde çalışan herkesi mi kastediyorsunuz?
Kesinlikle! Yalnızca müzisyenleri değil bir müziğin icra edilmesinde görev alan her arkadaşımızı kastediyoruz.
Şimdiye dek iki albüm çıktı. Ne zaman, kimler var bu albümlerde?
Ağustos ve Eylül 2020’de “Olta-1” ve “Olta-2” adı altında iki albüm ve toplamda 25 şarkı yayınlandı. Bu şarkıların oluşum sürecinde de kolektif çalışma sergilenerek şarkıların son halini alması sağlandı.
Olta-1'de Peyk, Metin Önderoğlu, Asfalt Dünya, Deniz Perhan, Başıbozuk, No Land, İsimsiz Orkestra, Eren Okur, Barış Çapkın, Alp Yenier, Faruk Değirmenci, Stephan Brumberg, Sinağrit Baba, Cihan Sevil var. Olta-2'de de Shuky, Boyalı Kuş, Karagüneş, Emre Akbay, Cüneyt Çakal, Barış Bölükbaşı, Veys Çolak, Yiğit Egemen, Akapum, Yapıcılar, Erdem Sudabay, Bora Şentürk, Grado, Ömer Erciyes var.
Bu müzisyenlerden/gruplardan daha önce kendi şarkılarını yayınlamış olanlar da var ilk şarkılarını yayınlayanlar da var. Özellikle ilk şarkılarını yayınlayan müzisyen arkadaşlarımıza düzenleme, kayıt, mix ve mastering konularında da yardımcı olduk.
Albümde yer alan sanatçılar ve şarkılar neye göre belirlendi?
Şarkıların/sanatçıların seçiminde herhangi bir seçici kurul oluşturulmadı. Dayanışmaya destek vermek isteyen tüm müzisyen dostlarımıza açık bir oluşum. Tek istediğimiz dinlenebilecek kalitede bir kayıt…
OLTA 3-4-5 HAZIR
Albüm serisi olacak. Kaç tane daha planladınız?
Olta-3 Kasım ayının 4’ünde yayınlanacak. Hatta Olta-3 içerisinde bir sürpriz ismi de dinleyebileceksiniz. Olta-4 şarkıları hazır. Olta-5 de tamamlanmak üzere. Olta-6 şarkıları toplanıyor şu sıralar ve ilgi tatmin edici. Değerli müzisyen arkadaşlarımızdan şarkılar geldiği sürece Olta albümleri serisi devam edecek. Bizimle bağlantı kurmak isteyen müzisyen arkadaşlarımız [email protected] mail adresi üzerinden iletişime geçebilirler.
Nasıl paylaştırılacak/paylaştırılıyor albüm geliri?
Dinlenme sayıları şu an için düşük seviyede. Zamanla albümlerin daha çok insana ulaşacağını ve bu sayıların da artacağını düşünüyoruz. Özetle şu an için hatırı sayılır bir kazanç elde edilebilmiş değil. İnsanlara dokunabileceğimiz rakamlar elde edildiğinde minimum gelirli insanlardan başlayarak dağıtılacak. Kime ne verildiği ne zaman verildiği gibi detaylar, Olta dayanışmaya şarkı bağışlayan müzisyenler ile detaylı bir şekilde paylaşılacak.
Müzikseverler nasıl destek olabilir?
Dinleyiciler şarkılara tüm dijital platformlar üzerinden ulaşabilirler. Dinleyerek, paylaşarak ya da uzman oldukları alanda destek vererek...
Müzik sektörünün pandemi kaynaklı durumu malum... Bu nokta Olta'nın yani dayanışmanın gerekliliği/önemi hakkında neler söylersiniz?
Müzisyenlerin birlik olması hem birbirlerini desteklemeleri hem de birlikte hareket edebilmeleri açısından önemli. Ortak akıl ile kararların birlikte alınması bireysel kararların çok daha üzerinde diye düşünüyoruz. Günümüzde kimsenin kimseyi önemsemediğini ve desteklemediğini düşünürsek, Olta dayanışmanın zoru başarmanın peşinde olduğunu görebiliriz. Sakin ve yavaş adımlarla büyümeye devam eden bir kolektif yapıyız.
https://www.instagram.com/oltadayanisma/
https://twitter.com/Olta_dayanisma
https://www.facebook.com/olta.dayanisma
https://www.facebook.com/dayanismaolta/