Nahıllar 400 yılın ardından İstanbul'da!

Tarihimizin bereket simgesi sayılan Nahıllar, İstanbul Oyuncak Müzesi’ne tarihte olduğu gibi temsili bir Nahıl alayı ile taşındı.

14 Eylül 2011 - 15:38

ECE Türkiye Proje Yönetimi A.Ş. tarafından yönetilen CarrefourSA Maltepe Park Alışveriş Merkezi tarafından yaptırılmış olan ve tarihte bereketin simgesi olarak görülen Nahıllar, Maltepe Park AVM’de bir süre sergilendikten sonra Sunay Akın’ın isteğiyle İstanbul Oyuncak Müzesi’ne taşındı.
En büyüğü 7.50 metre uzunluğunda olan nahıllar günümüz Nahılbentlerinden Tinay Dinçkan tarafından British Museum arşivlerinde bulunan gravür örneklerinin araştırılması ve uzun uğraşlar sonucunda tıpkı 16. yüzyılda olduğu gibi tarihteki örneklerine uygun olarak tasarlandı.
Oyuncak Müzesi’nin bulunduğu sokağın trafiğe kapatılarak, temsili nahıl alayının geçit yaptığı etkinliğe Kültür Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Hıncal Uluç, Musa Kart, Ali Eyüboğlu Kubat ve Nebil Özgentürk gibi isimler de katıldı.

ÖZTÜRK: MÜZELERİN SAYISI HAPİSHANELERİ GEÇMELİ

Kültür Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, İstanbul Oyuncak Müzesi’nin sahip olduğu eserler, düzenlediği etkinlikler ile Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı ve Nahıl geleneğinin geçmişi bugüne taşıması açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
Özaslan’ın ardından Sunay Akın bir konuşma yapması için “ev sahibi” olarak Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ü müzenin ‘balkonuna’ davet etti. Öztürk konuşmasında törene gelmeden önce hastane ve hapishaneleri gezdiğini söyleyerek, özel müzelerin sayısının hapishaneleri geçmesini ümit ettiğini belirtti. Başkan Öztürk, tarihimizde unutulan gelenekleri hatırlattığı için de Sunay Akın’a ayrıca teşekkür etti.
Maltepe Park AVM Genel Müdürü Vedat Özeren de Nahıl geleneğinin bundan sonra İstanbul Oyuncak Müzesi’nde yaşayacak olmasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi.
İstanbul Oyuncak Müzesi kurucusu Sunay Akın ise “Bir ülkede farklı kültürlerin bir arada yaşaması ancak o ülkenin müzelerinin yaşatılması ve korunması ile mümkündür. Çünkü bir ülkede demokrasi o ülkenin müzelerinden beslenir” dedi.
Sanatçı Kubat tarihi günümüze taşıyan bu anlamlı güne türküleri ile renk katarken, Fratello müzik grubu da izleyenlere keyifli anlar yaşattı.

BEREKETİN VE BOLLUĞUN SİMGESİ: NAHIL
Nahıl, Osmanlı kültür yaşamında büyük önem taşıyan şenliklerin en görkemli kısmını oluşturan geçit alaylarında taşınan, çoğunlukla selvi ağacı görünümünde olan, Anadolu ritüellerinde bolluk, güç ve çoğalmayı simgeleyen süslemelerin bir uzantısıdır.
Nahıl’ın ağaç şeklindeki iskeletleri demirden hazırlanır, çengeller yapılır, bu çengellere balmumundan yapılmış yemiş ve çiçek biçimlerindeki şekiller, değerli taşlar, altın, gümüş yapraklar, renkli, yaldızlı kâğıtlar asılırdı.
Osmanlı sarayının düğün şenliklerinde şehirlerde sokak sokak dolaştırılan nahıllar o kadar büyük ve görkemli yapılırdı ki, nahılların geçemediği sokaklarda evlerin cumba ve saçakları yıkılır, şehir kapıları yerinden sökülürdü.
Günümüzde büyük ölçüde unutulmuş olan Nahıl, tüm kültürlerde bereket ve iyi yaşam dileklerinin bir sembolüdür.

Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Mehmet Murat AYDIN


ARŞİV