Nartugan Film Festivali başlıyor

Bolluğun ve bereketin habercisi Nartugan bayramı, Kadıköy’de düzenlenecek film festivaline adını verdi. Kozyatağı Kültür Merkezi’ndeki dört günlük festivalde tüm filmler ücretsiz!

07 Aralık 2021 - 23:08

'Güneş dillerinin ilki olan Türkçe ve Türkçe lehçelerini konuşan ülkeler arasında kültür birliği oluşturmak' amacıyla ilk kez düzenlenecek olan İstanbul Uluslararası Nartugan Film Festivali (IINFF) 13-16 Aralık tarihinde Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi’nde yapılacak. Festival kapsamında çok sayıda film ve belgesel ücretsiz izlenecek. 

Festivalin direktörü Gültekin Bayır, “Nartugan Film Festivali benim 15-20 yıllık festival deneyimlerimin, gittiğim ülkelerde, katıldığım festivallerdeki insanlara ve festivallere mantıklı bir öykünmenin neticesinde ortaya çıktı. İstanbul'un hak ettiği güzellikte bir festivale daha kavuşması hayalimin gerçekleşmesi için yola çıktık. Ekip arkadaşlarımızla  dört- beş sene emek verdik. Neticede bu festivali hayata geçirme cesaretini gösterdik.” diye konuştu. Festivali geçen yıl 21 Aralık’ta duyurduklarını anımsatan Bayır, “Pandemi sürecinde büyük zorluklarla çekilen altı yapıma Turkuaz Arslan Cesaret Ödülü vererek festivaller arasında yerimizi aldık.” dedi. 

TÜRKLERİN BAYRAMINDAN İLHAM

Bayır, Nartugan isminin neden seçildiğini de şöyle anlattı: “Nartugan, gündönümünün yani günün geceye oranla daha uzun yer almaya başladığı tarih. Bu yıl dönümü dört yıl boyunca 21, sonraki yılda 22 Aralık’a denk gelir. Eski Türkler bu günü bayram olarak kutlardı. Bizim de festival olarak ‘Güneş’in Çocukları Film Festivali’ diyerek güneşin doğduğu günü kutlamak gibi bir çıkış noktamız var. Nartugan, kadim Türk kültürünün yani bizim geldiğimiz kavmin kültürüne ait olduğu için çok önemli. Festivalin teması haline getirdiğimiz kadim inançlara olan fikri yolculuğumuzda da Türk kadim inancının bir sembolü olarak bize ilham verdi”

ONLARCA FİLM ÜCRETSİZ

Festivalde, Hindistan, İran, Türkiye, ABD, Brezilya, Fransa, İspanya, İtalya, Arjantin ve Rusya’dan uzun ve kısa metraj filmler ile belgeseller gösterilecek. Bu yapımlar Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi içindeki Gönül Ülkü – Gazanfer Özcan Sahnesi’nde 13-16 Aralık tarihleri arasında dört gün boyunca ücretsiz olarak izlenebilecek.

ÇIĞ ADINA ÖDÜL

Festivale başvuran eserler 22 kişilik bir ön jüri değerlendirmesinden geçerek belli bir sayıya indirildi. İstanbul Uluslararası Nartugan Film Festivali’nin bu yılki jürisinde yer alan Dr.Amina Zhaman (oyuncu), Nilüfer Açıkalın (oyuncu), Yasemin Öztürk (oyuncu), Begüm Algan (oyuncu), Emre Altuğ (müzisyen-oyuncu), Soner Olgun (dramaturg), Rıza Sönmez (oyuncu), Dr. Tayfun Luxemburg (akademisyen) ve Nasser Younes’un(yönetmen) değerlendirmesiyle de ödül alacak eserler belirlendi. 20 Aralık’ta gerçekleşecek ödül töreninde, En İyi Film, En iyi Kısa Film, En İyi Yönetmen gibi bir çok kategoride ödüller sahiplerini bulacak. Gecede “Muazzez İlmiye Çığ Kadim Kültürlere Katkı Sağlayan Eser” ödülü de sahibiyle buluşacak.


ARŞİV