Nazım 115 yaşında

Kadıköylü Nazım, 115. doğum gününde sahneden soruyor: “İvan İvanoviç var mıydı yok muydu?”

11 Ocak 2017 - 15:11

Dünya şairi Nazım Hikmet Ran, 115. doğum gününde, doğduğu semt Kadıköy’de anılıyor. Her yıl ustayı farklı bir etkinlikle anan Kadıköy Belediyesi, bu sene, 1954’te Moskova’da yazmış olduğu ölümsüz eseri “İvan İvanoviç Var Mıydı, Yok Muydu?”  adlı tiyatro oyunuyla anıyor. Nazım Hikmet’in çarpıcı eseri, Emrah Eren rejisi ve Tiyatroadam tarzıyla, 15 Ocak Pazar günü saat 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak izleyiciyle buluşacak.

Geçen ay, gazetemizde yayımlanan röportajlarında Tiyatroadam, oyuna dair şunları söylemişti: “Oyun o dönem  Sovyet Kültür Bakanlığı’nca yasaklanmış. Çünkü Nazım Hikmet, Sovyetler’de konuk olduğu zaman zarfında gözlemlediği sorunları bu oyunda dile getirmiş. Türkiye’de de iki kez Bakırköy Belediye Tiyatroları’nca sahnelendi. 91’deki sahneleme çeyrek asır öncesinin koşullarına göreydi sanırım, 2001’deki de o dönem yaşanan ekonomik krizi baz alarak, bürokrasi eleştirisiydi. Biz 15 yıl sonra oyunu neresinden yakaladık diye sorarsanız; insanlık meselesi… Oyunda Petrof’un çevresindekiler tarafından sistemli bir muameleye/projeye maruz kalması bugüne oturuyor. Kendisi erdemli, dürüst, yardımsever; kâğıtlardan çok insanlara inana bir taşra amiri. Tüm kasaba onu sevip saygı duyuyor ama bir noktadan sonra çevresindeki İvan İvanoviç  gerçeği ortaya çıkınca, altındaki çalışanlar (katibi, daktilo memuru, şoförü) Petrof’un çevresinde bir sarmal oluşturup onu otoriteye mahkum ediyorlar. Otoriteyi mi erdemleri mi seçecek? Oyun bu soru üzerinde ilerliyor.”

EL YAZMALARI SERGİDE

Türkiye Yazarlar Sendikası’nın şiirimize ilişkin bir bellek oluşturmak için şairlerin el yazısı şiirlerinden oluşturduğu “Nazım Hikmet’ten Bugüne El Yazısı Şiirler” sergisi Barış Manço Kültür Merkezi’nde devam ediyor. Kırk şairin kırk yazı-şiirinin yan yana getirildiği bu özgün sergi 3 Şubat’a kadar görülebilir.


ARŞİV