Neler Oluyor Bize?

Ali Erdoğan’ınkurduğu tiyatroda son olarak yazıp-yönettiği ve rol de aldığı “Bize Bir Haller Oldu”, yurdumuzdan ve yurdum insanından durumları usta bir yergi penceresinden aktarıyor.

21 Şubat 2013 - 15:10

M.Ayhan Kara

 
Geçen hafta Moda’daki Barış Manço Kültür Merkezi sahnesinde Kabare Dev Aynası’nın son oyununu izledim. Özel tiyatroların yaşam alanı bulamadığı ve tek tek kapandığı bir devirde, 2001 krizinin tam da göbeğinde usta tiyatro adamı Ali Erdoğan’ın kurduğu tiyatroda son olarak yazıp-yönettiği ve rol de aldığı “Bize Bir Haller Oldu” (ondan önce de “İlişkime İlişme”, “Sansasyonun Kadar Konuş”, “Tıpkısının Aynası”, “Külahıma Anlat” oyunları yazıp-yönetmişti), yurdumuzdan ve yurdum insanından durumları usta bir yergi (hiciv) penceresinden aktarıyor. Günümüz Türkiyesi’nin siyasal ve toplumsal atmosferine de göndermeler yapan oyun, “masal” finaliyle cesur bir yaklaşım sergileyerek bir “korku imparatorluğuna” dönüşen yalnız ve güzel ülkemizde uyarıcı rolünü yerine getiriyor. Bu arada, iktidara yeterince muhalefet yapamayan muhalefet de eleştiriden payını alıyor. “İleri demokrasi” vurgusu, endişe ve korku atmosferi siyasal eleştirinin doruk noktası olurken, yarışma programları, köşe yazarı gibi parodilerde günümüz medyasının durumu güldürürken ciddi olarak eleştiriyor da… Müzik ve dans ögeleriyle desteklenen oyunun bir tercih olduğu aşikar olan son derece sade dekoru, oyuncuların ve oyunculuğun ön planda olmasına olanak tanıyor. Kostümler de abartısız ve tiplemelerin karakteristiğine elverişli, iyi.  Oyunda, Kabare Dev Aynası’nın diğer oyunlarında da olduğu gibi geleneksel Türk tiyatrosunun tipik çizgileri, ayırıcı özellikleri belirgin…
Bize Bir Haller Oldu, aileyi, bireyi olduğu kadar toplumu da hicvediyor, siyasal iktidarı da… Kadın-erkek, baba-oğul, yargıç-sanık, medya yöneticisi-köşe yazarı, hırsız-ev sahibi vb. eşleşmelerdeki sürükleyicilikten yararlanan yönetmen, aynı zamanda başroldeki Ali Erdoğan, hakikaten “sarhoş” ve “küçük memur” tiplemelerinde oyunculuğunun da zirvesine çıkıyor.
Ertan Özgül’ün dekor-kostümlere, Murat Kızılkaya’nın ışık ve sese, Ayhan Yavaş’ın müzik düzenlemeye imza attığı oyunda Sibel Erkan ve Merdan Kardan’ın da Ali Erdoğan’ın yanı sıra son derece başarılı, hatta yer yer pırıltılı oyunculuklarının da altını çizmek gerek. Meriç Eroğlu ve Çağla Şadoğlu da sırıtmayan oyunculuklarıyla alkışı hak ediyorlar. Ekip, “Neler oluyor bize?” sorusunu eğlendirip güldürürken düşündürerek BİR güzel soruyor ve yanıtını da izleyicilere bırakıyor. Oyunu Barış Manço Kültür Merkezi’nde izlemek mümkün. Ben izlediğimde salon doluydu, biletlerinizi önceden almanızda yarar var. İyi seyirler. (Gişe: 0216 418 95 49; Toplu Satış: 0537 046 67 55)
 

ARŞİV