Öner Yağcı'nın okurla buluşmasından notlar

Yazar Öner Yağcı, 27 Kasım’da Kadıköy Belediyesi Muhtar Özkaya Kütüphanesi’nde okurlarıyla buluştu.

07 Aralık 2011 - 10:23

“Yaşasın Yenilenler” adlı romanı kısa bir süre önce yayımlanan Öner Yağcı, 27 Kasım’da Kadıköy Belediyesi Muhtar Özkaya Kütüphanesi’nde edebiyat okuruyla bir araya geldi. “Ülkemizde Aydınlanma” adını taşıyan buluşmanın sunumunu Kadir İncesu gerçekleştirdi.

Öner Yağcı bu buluşmada çeşitli konulara değinerek, özellikle “Yeni Dünya Düzeni”nin ülkemizde ve benzeri ülkelerde insanı nasıl etkilediğini, toplumsal ve kültürel erozyona nasıl yol açtığının kısa bir özetini yaptı.
İlk romanı “Kardelen”den bugüne, “en büyük derdimiz insanlaşmak” konusuna değinmeye çalıştığını söyleyen Yağcı, bundan sonraki eserlerinde de aynı görüşü devam ettireceğini, gerçekleştirmek (romanlaştırmak) istediği konulardan birinin de “Kurtuluş Savaşı” dönemi olduğunu belirtti.
Öner Yağcı, dinleyicilerden birinin edebiyata ilk olarak şiirle başlamış olduğunu anımsatması üzerine, şiirle bağlantısını koparmadığını, şiir alanını izlemeye devam ettiğini, ileriki günlerde yazmış olduğu bu şiirleri kitaplaştırabileceğini dile getirerek, şiiri neden bıraktığını da şöyle açıkladı:
“Şiir, edebiyatla ilgilenen herkesin ilk göz ağrısıdır. Ben de edebiyata şiirle başladım ve birçok şiiri de ezbere biliyorum. Şiire dair çok yazılar yazdım. Birçok şiirim çeşitli dergilerde yayımlandı. Dostum olmalarıyla onur duyduğum şair ağabeyim Metin Demirtaş ile Gazi Eğitim Enstitüsü’nden arkadaşım şair Ahmet Telli’nin, düzyazıya ağırlık vermem gerektiği konusundaki uyarılarından ve 1987’de ‘Kardelen’ adlı romanımın yayımlanmasından sonra şiir yazmayı bıraktım.”
Söyleşi sırasında söz alan “Kar” (yazın-sanat-kültür) dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Niyazi Yaşar da, Öner Yağcı’nın toplumcu-gerçekçi edebiyat anlayışının romanımızdaki en başarılı örneklerini veren isimlerden biri olduğunu vurguladı.
Öner Yağcı, kendisini edebiyatta bu kadar üretken ve toplumsal sorunlara karşı duyarlı kılan unsurları ise şu sözlerle dile getirdi:
“Ben çok şanslı edebiyatçılardan biriyim. Yazar kimliği edindiğim yıllarda, yazın dünyamızın büyük ustalarıyla tanışma ve dost olma şansı yakaladım. Onlardan öğrendiğim iki önemli unsur şuydu: duyarlı olmak ve çalışmak… Zaten romanlarım da bunun göstergesi.”
Öner Yağcı’nın, son romanı “Yaşasın Yenilenler”in yazılış ve çıkış öyküsünü dile getirmesi oldukça ilgi çekiciydi:
“Yaşasın Yenilenler”i cezaevindeyken yazdım. Yazdıklarımı küçük kâğıtlara geçirerek sürekli ziyaretime gelen bir arkadaşıma veriyordum. Yıllar sonra içeriden çıktığımda bu yazdıklarımı unutmuştum. Ama bu değerli arkadaşım yazdıklarımı bir gün bana getirip teslim ettiğinde çok şaşırmış ve mutlu olmuştum. Bu yazdıklarımın hiçbirini sonradan oturup düzeltmedim. Düzelttiklerimin toplamı ise 1-2 sayfayı geçmez.”
Öner Yağcı’nın, Kadıköy Belediyesi Muhtar Özkaya Kütüphanesi’ndeki edebiyat okuruyla buluşması, kütüphane müdürü Jale Kaymaz’ın teşekkür konuşması ve çiçek armağanıyla son buldu.
 
Yazı: İsmail BİÇER
Fotoğraflar: Kadir İNCESU

ARŞİV