Nihavent bayanlar sesiyle büyüleyecek

Sesine, sanatına güvenen Kadıköylü hanımlar Kadıköy Nihavent Bayanlar Türk Müziği Topluluğu kuruluyor! Koro’nun 21 Aralık’ta Kadıköy Evlendirme Salonu’nda vereceği konser merakla bekleniyor.

25 Kasım 2010 - 09:29

Kadıköy Nihavent Bayanlar Türk Müziği Topluluğu’nun kuruluş çalışmaları devam ediyor. Kadıköylülere yakın bir gelecekte merhaba diyecek olan Kadıköy Nihavent Bayanlar Türk Müziği Topluluğu’nun, Kadıköy’ün sanat yaşamına yeni bir renk getireceğini söyleyen Kültür Bakanlığı Türk Müziği Devlet Sanatçısı Recep Alper Çevirel, projenin civar kentlerden de imrenilerek izleneceğini söyledi. Türk müziğini geniş kitlelere özellikle gençlere tanıtıp sevdirmek amacıyla yıllarca sanata hizmet eden Kültür Bakanlığı Türk Müziği Devlet Sanatçısı Recep Alper Çevirel gerek solistlik, gerekse koro şefi ve repertuvar hocalığı olarak musikiye 25 yılını vermiş bir isim. Aynı zamanda İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Müziği Korosu ve Ortaköy Gönül Dostları Korosu’nun hem kuruculuğunu hem de hocalığını yürüten Çevirel, “Duygu Denizi” başlıklı Türk Müziği konserlerinin daimi solistliğini de yapıyor. Bu sezon belki de ilk defa kurulacak olan Kadıköy Nihavent Bayanlar Türk Müziği Topluluğu’nun çalışmalarını heyecanla yürüten sanatçı, bir yandan da Münir Nurettin Selçuk Bayanlar Korosu’nun hayalini gerçeğe dönüştürme gayreti içinde.
“Kadıköy yakasının sanata ve sanatçıya verdiği değer ortadadır. Başkanımız Selami Öztürk’ün kültüre ve sanata bakış açısı ve mücadelesi örnek teşkil ediyor. Bu nedenle böyle yeni bir koronun Kadıköy yakasında oluşturulması düşünüldü. Biz de çalışmalara hız verdik. Tamamen amatör musiki dostlarının katılımının sağlanacağı ekipte kulağı, ritmi ve sesi güzel olan kişilerin seçilmesine özen gösteriyoruz” diyen Recep Alper Çevirel, “Yeri gelmişken Türk sanat müziğinin çizgisi ve önemi hakkında da bir iki cümle söylemek istiyorum. Öz musikimiz olan Türk müziği doğru icra edildiği ve tanıtıldığı sürece bir sorun teşkil etmez. Ben İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Müziği Konservatuarı’nda master yapmış bir akademisyen sanatçı olarak konuya öncelikle buradan başlamak istiyorum. Ne yazık ki piyasamızda kendini sanatçı, şef ve hoca olarak gören ve birçok koro yöneten birçok arkadaşımız var. Bu özellikler okullu olmanın yanı sıra kabiliyet ve iletişimle de doğru orantılıdır. Pedagojik ve psikolojik eğitim almayan, müzik konusunda yeterli donanıma sahip olmayan kişiler asla musikimiz ortamında paye alamazlar” diye düşüncelerini ifade ediyor.
Kariyerine Zeki Müren Özel Ödülü, 2010 Yeşilçam Türk Müziği Onur Ödülü, 2010 Caddebostan Rotary Anılar ve Müzik Özel Plaketi, 2009 İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Müziği Atatürk Özel Konseri Plaketi, 2008 İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Müziği Yahya Kemal Özel Konseri Plaketi, 2008 İstanbul Kültür Üniversitesi Zeki Müren Özel Konseri Ödülü, 2008 Ortaköy Rotary Kulübü 10 Kasım Atatürk Konseri Ödülü, 2007 Ortaköy Gönül Dostları Türk Müziği Topluluğu Atatürk Kültür Merkezi Konseri Onur Ödülü, 2007 T.C. Emekli Sandığı Etiler Huzur Evi Konseri Onur Ödülü gibi pek çok başarıyı sığdıran sanatçı, “Sizin amatör müzik dostlarına öğrettiğiniz bilgiler, yaşları ne olursa olsun, ister amatör, isterse profesyonel olsun ancak mesleğinizdeki kariyeriniz ve donanımınızla doğru orantılı gelişir ve büyür. Alaylı olmak piyasa tecrübesini beraberinde getirebilir ancak musikide söz sahibi olmak, hocalık ve sanatçılık vasfını kazanmak bu işin okulunda okumak ve yetişmekle mümkündür. Benim amacım, Türk musikisini insanlara doğru ve düzgün üslupla okuyup sevdirmek ve hocalığım yönünden de asli notaya sadık kalarak, gerektiği ve yakışan ilavelerle insanlara eserleri meşk etmektir. Burada amaç klasik musikimizi yozlaştırmadan, hedefinden saptırmadan, amatör ve gönüllü insanlara öğretmek ve sevdirmektir. Bu vesileyle, Türk müziğini geniş kitlelere özellikle gençlere tanıtıp sevdirmek benim en büyük görevimdir. Buradaki hedef, doğru icra, iyi eğitim ve öğretim, öğrencilerle bir arkadaş olabilme vasfını kazanabilmektir. İşte Nihavent Bayanlar Türk Müziği Topluluğu bu görüşler doğrultusunda kuruldu ve belki de ilk defa bir bayanlar korosu olarak yoluna devam edecek. Bu kutsal ve meşakkatli yolculuğumuzda bize öncelikle destek veren başta Kadıköy Belediye Başkanımız Selami Öztürk olmak üzere, destek veren herkese şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
Nihavent Bayanlar Türk Müziği Topluluğu çalışmaları Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri Merkezi’nde cumartesi günleri 16:30 – 18:30 saatleri arasında devam ediyor. Koroya katılmak isteyenler ise 0532 783 71 36-0535 523 66 67- (0212) 242 20 36 numaralarından bilgi alabilirler.


ARŞİV