Niyazi Ölmez Doğuş Üniversitesi'nde

Opera Sanatçısı ve yazar Niyazi Ölmez Doğuş Üniversitesi’nin Sanat Yönetmeni oldu. Sanat camiası bu gelişmeyi ‘sanatta yılın transferi’ olarak değerlendiriyor...

02 Kasım 2011 - 09:20

Doğuş Üniversitesi, bünyesine kazandırdığı yeni isimle sanat camiasında büyük ses getirdi. 14 yıl önce kurulan akademik alanda sergilediği başarılı performansla seçkin yükseköğretim kurumları arasındaki yerini alan Doğuş Üniversitesi sanata da hep özenle yaklaştı. Sanatın neredeyse her dalında akademik faaliyetler gerçekleştiren Doğuş Üniversitesi, sanatın çağdaş ortamlarda icrası için fiziksel ortamların kurulmasına da özen gösterdi.

Bu çalışmalar kapsamında dikkat çekenlerin başında ise yeni yapılan 900 koltuk kapasiteli, son sistem ses ve ışık cihazları ile donatılan sahne üstü ve sahne arkası kulisleri depolama alanları ile yeni performanslarına hazır durumdaki Gözaçan Kültür Merkezi geliyor. Merkez günümüzde önemli sanat etkinliklerine ev sahipliği yaparken, sık sık seçkin sanatçıları ağırlıyor.
VE SANATIN ÜSTADI İŞ BAŞINDA…
Doğuş Üniversitesi bu çalışmalarla da yetinmedi, 2010-2011 Akademik yılında Üniversite yönetimi 3 Doğuş Üniversiteli öğrencinin projesini hayata geçirerek Doğuş Üniversitesi Gelişim Orkestra ve Korosu (DÜGOK) kurulmasını sağladı. Bu kuruluşun başına 33 yılık Opera Sanatçısı ve yazar Niyazi Ölmez’in Sanat Yönetmeni olarak getirilmesi sağlandı. Doğuş Üniversitesi’nin sanatta yaptığı bu transfer, yılın transferi olarak sanat camiasındaki dost sohbetlerinde gündem konusu oldu.
Devlet Opera ve Balesi çatısı altında yetişen, Türk sanatına 33 yılını veren, “Köprüler karaları, besteciler insanları birleştirir” sloganıyla başlattığı Sesler Hazinesi projesiyle Avrupa’daki sesimiz olan, operayı toplumun her kesimine sevdirecek, tanıtacak, anlatacak birçok projeye ve çalışmaya imza atan; kısacası Türk Opera Tarihi’ne adını kazıya kazıya yazdırmayı başaran ender sanatçılardan Niyazi Ölmez’in bu transferinin, Doğuş Üniversitesi’ni sanatta ileriye götüreceği ise ortak bir kanı.
NİYAZİ ÖLMEZ: ‘SANATIN KAPISI İSTEYEN HERKESE AÇIK’
Niyazi Ölmez yönetiminde 26 Eylül’de akademik yıl açılış konserive 24 Ekim’de de “Cumhuriyetimizin 88 kuruluş yıldönümü” sergisi ve bir konser gerçekleştiren topluluk, 55 kişiden oluşuyor. Koronun kadrosu ise oldukça ilginç. Koroda 6 tane öğretim görevlisi var. 23 de öğrenci yer alıyor. Buraya kadar normal. 1 yemekhane görevlisi, 1 güvenlik görevlisi, 1 kat görevlisi ise Koro’nun değişmez elemanlarından. Niyazi Ölmez bu kadroyla sanatın kapılarının isteyen herkese açık olduğu mesajını veriyor.
Koroda 13 kişi Orkestra, 7 kişi solist ve 3 kişi de teknik tasarımcı olarak görev alıyor. Topluluk her ay bir temalı konser düzenliyor. Sanat Yönetmeninden aldığımız bilgilere göre; başta Opera, Operet, Müzikal, T.SM, T.H.M. olmak üzere geniş bir repertuvarları bulunuyor. DÜGOK’un asıl amacı başarılı mühendis ve kemanist, işletmeci, korist, psikolog ve solistler yetiştirmek. Orkestra ve koro için bir sınav yapılmış ve başarılı olanlar seçilmiş ve onlara eğitim verilerek topluluğa katılmalarını sağlanmış. Aldığımız bilgiye göre bu yıl sonuna kadar böyle devam edecek. 10’a yakın üniversitede konserler, seminerler vermiş, yurt içinde ve yurt dışında konserler vermiş ve de opera sanatı için belgesel ve kitaplar yazmış olan Ölmez’in böyle bir projede olması büyük önem taşıyor. Yine kendisinden, önümüzdeki yıl tamamen öğrencilerden oluşan bir “müzikal” ve bir “komik opera” oynanacağı bilgisini alıyoruz. Ölmez, “Doğuş Üniversitesi yöneticilerinin böyle bir oluşumu yarattıkları için onları kutlamak gerekir. Bu sanat adına DOĞUŞTUR” diyor.
 
Mustafa SÜRMELİ

ARŞİV