Nostaljik notaların Moda mekanı…

Bundan 1 yıl önce Moda’daki 2 katlı ahşap bir evde konuşlanan Mazi Plak Cafe, her ay plaklarıyla döneme damgasını vuran müzisyenleri konuk ederek nostalji ve plak tutkunlarını buluşturuyor

08 Mayıs 2018 - 12:05

Yeniden canlanan plak kültürünün İstanbul’daki başkenti Moda, pek çok plak dükkânına ev sahipliği yapıyor. Plakların ve pikapların satışta olmasa bile vitrinleri süslediği Moda sokaklarında, iki katlı bir plak dünyasına davet ediyoruz sizi; Mazi Plak Cafe.

Geçtiğimiz günlerde ilk yaşını kutlayan mekânı ziyaret ederek, kurucuları Açelya İdikut ve Müge Akdağ ile görüştük. Girişimci iki kadının emeğinin ürünü olan bu mekân, bundan yaklaşık 1 yıl önce, 19 Nisan Dünya Plak Günü’nde açılmış. 12 yıl boyunca uluslararası şirketlerde pazarlama yöneticiliği yaptıktan sonra kurumsal hayatı bırakan Açelya Hanım ve dedesinden kendisine zengin bir plak arşivi miras kalan mimar Müge Hanım’ın tanışması internet aracılığıyla olmuş. Instagram’da “Dedemin Plakları” isimli sayfa açan Müge Hanım’a bir gün bir mesaj gelmiş. Plak tutkunu olan ve kendisi de kafe açmak isteyen Açelya Hanım’dan gelen bu mesajla başlamış her şey. Plak ve kafe tutkularının ortak olduğunu fark eden ikili, tanıştıktan çok kısa bir süre sonra kolları sıvayıp bu mekâna hayat vermiş.

“MODA; PLAĞIN MERKEZİ”

Peki, neden Moda semtini seçmişler? “Çünkü plak hep burada var aslında. Son dönemde plak toplayıcıları buralara geliyor, plakçılar çok arttı. 23 civarı plak dükkânı var galiba. Aslına bakarsanız bu işin merkezi olan Beyoğlu’nun tükenmesiyle, plak merkezi buraya kaydı. Plak almak isteyen de satmak isteyen de buraya gelir oldu. Dolayısıyla başka bir yeri hiç düşünmedik, konuşmadık bile.”

Nostalji tadının ağır bastığı, plaklar, pikaplar, danteller, antika mobilyalar ile dekore edilen mekan için Açelya İdikut ve Müge Akdağ, şunları söylüyor; “Kapıdan giren pek çok kişi ‘Evimiz gibi’ diyor burası için. Bu çok hoşumuza gidiyor. İnsanlar kendi evlerinden, kendi anılarından parçalar buluyorlar burada. ‘A bu benim anneannemin evindeki bilmem neyin aynısından değil mi?’ hissiyatını insanlara yaşatıyor olmak çok başka. Buraya gelip saatlerce vakit geçiriyorlar. Yani başka birçok kafeye de gidebilirler ama bizi tercih ediyorlar.  Elbette bir de plak ayağı var bu işin. Biz burada bu işin en başında plaklarla yola çıktık, plak dinleyelim, eski müziklerle alakalı bir mekân yaratalım diye bu işe girdik. Ne yazık ki günümüzde her şey çok çabuk tüketiliyor. Biz insanlara unutulmaya yüz tutan eski günleri, evleri, sıcaklığı, plakları… İnsanlara bu güzel duyguları hatırlatalım istiyoruz. Seslerini plaklardan dinlediğimiz sanatçıları kaybettiğimizde elbette üzülürüz ama aslında onlara yaşarken değer vermeliyiz. Bizim yaptığımız da bu. Plaklardan şarkılarını dinlediğimiz sanatçıları, burada plakseverlerle buluşturuyoruz. Burası artık bir kafe, bir plakçı olmaktan öte bir platform haline geldi ve bu platformun da en önemli misyonu bu.”

SANATÇILAR GELİYOR

Açelya İdikut ve Müde Akdağ’a göre Mazi Plak Cafe, sadece bir kafe değil bir platform gibi. Çünkü burada pikaptan plak da dinleyebiliyorsunuz, plak ve hatta pikap satın alabiliyorsunuz, yaklaşık 500 plaklık arşive bakıp, nostalji sahnesinde plakların meşhur olduğu günlerdeki gibi giyinip ‘Mazi Hatırası’ fotoğrafı çektirebiliyorsunuz. Mekânda imza günleri de düzenleniyor. Zaten açılıştan beri, plakların popüler olduğu geçmiş günlerin ünlü sanatçıları burada misafir oluyor. Açılışa katılan Doğan Şener (dönemin Hey Dergisi yayın yönetmeni), şarkıcılar  İskender Doğan, Coşkun Demir’in yanı sıra, ilerleyen günlerde  imza günleri sürecek. Bugüne dek Gülden Karaböcek, Semiha Yankı gibi isimler plak, kaset ve kartpostallarını imzaladı, dinleyenleriyle buluştu.

HER ÇARŞAMBA PLAK MEZATI

Mazi Plak Cafe’nin Instagram hesabında her çarşamba akşamı mezat yapılıyor. Hem satışa çıkan plağı dinleyip hem de canlı yayında yapılan açık arttırmaya katılarak satın alabiliyorsunuz. Mekanda ayrıca, plak dünyasına girmek isteyen hevesli kişilere yönelik, uygun bütçeli yeni nesil pikaplar da satılıyor.

Mazi Plak Cafe Dr. Esat Işık Cad. No:24/1 Moda- Kadıköy Telefon: 0542 687 14 43


ARŞİV