Nâzım Hikmet 50 yıldır yıldızlarda…

Şair Hasan Hüseyin’in “yıllar var ki ter içinde / taşıdım ben bu yükü / bıraktım acının alkışlarına / 3 Haziran ‘63’ü” sözleriyle uğurladığı usta şair Nâzım Hikmet Ran, ölümünün 50. yılında çeşitli et

30 Mayıs 2013 - 16:11

 

Şair Hasan Hüseyin’in “yıllar var ki ter içinde / taşıdım ben bu yükü / bıraktım acının alkışlarına / 3 Haziran ‘63’ü” sözleriyle uğurladığı usta şair Nâzım Hikmet Ran, ölümünün 50. yılında çeşitli etkinliklerle anılıyor. 
 
Semra ÇELEBİ 
 
Dostu Va-Nu’nun tarifiyle “Bu dünyadan Nâzım geçti” dedirtecek kadar yaşama bağlanmamızı sağlayan Nazım Hikmet Ran, ölümünün 50. yılında çeşitli etkinliklerle anılıyor. 3 Haziran 1963 sabahı Moskova’da sonsuzluğa uğurladığımız “Mavi Gözlü Dev”, başta Türkiye olmak üzere ABD ve Avrupa’dan 80’in üzerinde sanatçı ve edebiyatçının katılımıyla mezarı başındaki anmaya katılacak. Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı ile Rus Türk İşadamları Birliği’nin birlikte düzenledikleri anma; 2 Haziran Pazar günü Mir Konser Salonu’nda, Zuhal Olcay, Zülfü Livaneli, Güvenç Dağüstün ve Çellistanbul’un vereceği konserle başlayıp 3 Haziran Pazar günü 11.00’de Nâzım’ın Novodeviçi’deki mezarı başındaki törenle sona erecek.  
 
BALABAN, NÂZIM İÇİN KADIKÖY’DE 
Her yıl düzenlenen mezar başı anmasının yanı sıra ustanın uzun yıllar hasretiyle yandığı İstanbul’da da etkinlikler var, özellikle de doğduğu ilçe Kadıköy’de! Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi, ustanın 50. ölüm yıldönümünde özel bir anma programı hazırladı. 3 Haziran Pazartesi akşamı saat 20.30’da başlayacak ve ücretsiz olarak izlenebilecek etkinliğin bir de onur konuğu var: Nâzım Hikmet’in ressam ve yazar dostu İbrahim Balaban. Balaban’ın “Ustam Nâzım” adını verdiği resim sergisinin saat 19.00’daki açılışıyla başlayacak anma programı Deniz Esen ve arkadaşlarının müzik dinletisiyle devam edecek. Usta oyuncu Zafer Diper, Nâzım’ın şiirlerinden oluşan bir müzik ve şiir dinletisi sunacak. Daha sonra İbrahim Balaban, Nâzım Hikmet’le dostluklarına dair anılarını paylaşacak. İ.Ü Pantomim Sanat Dalı öğrencileri Vecihi Ofluoğlu’nun yönetiminde pantomim gösterisi sunacak ve TÜREV Müzik Topluluğu’nun dinletisiyle etkinlik sona erecek.  
 
NÂZIM HİKMET HAYDARPAŞA’DA 
Nâzım Hikmet Ran’ın 50. ölüm yıldönümünde Kadıköy’deki bir başka etkinlik ise Haydarpaşa Garı’nda gerçekleşecek. Ustanın, büyük bölümünde Haydarpaşa Garı’ndaki insanları anlattığı “Memleketimden İnsan Manzaraları” şiirinin oyun olarak merdivenlere taşınacağı gösteri tamamen ücretsiz ve herkese açık. “Memleketimden İnsan Manzaraları”, 8 Haziran Cumartesi günü saat 17.00’de Haydarpaşa Garı’nda.
 

ARŞİV