Nâzım Hikmet ve Cemal Süreya Kadıköy'de anıldı

Biri Kadıköy’de doğmuş, diğeri yıllarını Kadıköy’de geçirmiş iki usta şairimiz Nâzım Hikmet ile Cemal Süreya için Kadıköy’de anma törenleri düzenlendi.

23 Ocak 2014 - 14:27
 
Dünya şairi Nâzım Hikmet’in 112. doğum günü Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikle kutlandı.
Sunuculuğunu usta tiyatro oyuncusu Zafer Diğer’in üstlendiği programda, felsefeci şair Prof. Dr. Afşar Timuçin, Nâzım Hikmet’in dehasından, sanatından, yaşamından bilgiler sundu. Zafer Diper’in seslendirdiği Nâzım şiirleri ve sinevizyon gösteriminin ardından, sanatçı Duygu Koç ve orkestrasının seslendirdiği Nâzım’ın özgürlük ve memleket sevgisiyle dolu eserleri hep bir ağızdan söylendi.
Şair Cemal Süreya ise ölümünün 24. yılında Kadıköy’deki Barış Manço Kültür Merkezi’nde anıldı. Etkinliğe, Cemal Süreya’nın şair ve yazar dostları ile sevenleri katıldı. Etkinlikte Süreya’nın hayatı slayt gösterisiyle anlatılırken, şiirleri sevenleri tarafından seslendirildi. Etkinliği düzenleyen Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği Başkanı Seyyit Nezir, “Süreya’nın ölümünden bu yana eserlerinin 23-24 baskı yapması, yaklaşık 24 bin kitabın 24 bin eve girmesi, bize ne kadar büyük bir şair olduğunu gösteriyor” dedi.
Süreya’nın, Dersimli Kürt bir şair olduğunu belirten Nezir, “Edebiyat dünyasında Süreya’nın çok yer almadığını görmekteyiz ancak emperyalist güçlerin oyunlarını biz Cemal Süreya’nın kitaplarında yıllar önce okumuştuk” diye konuştu. Cemal Süreya’nın büyük bir şair olduğunu aktaran Nezir, onun ikinci yeniciler kuşağının öncüsü olduğunu ve kendisinden çok şey öğrendiklerini kaydetti.
Süreya’yı anlatan konuşmaların ardından Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği’nde emeği geçenlere plaket verildi.

CEMAL SÜREYA ŞİİR ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Etkinlikte, Cemal Süreya 2013 Şiir Ödülü, “Dosya” dalında “Başım Kirazlı” adlı yapıtıyla Abuzer Gülpınar’a takdim edildi. Gülpınar, Cemal Süreya’nın modern şiirin en büyük şairlerinden biri olduğunu belirterek, “İsmimin onunla anılması çok büyük bir onurdur, gurur duydum” dedi. Bu dalda ayrıca Eşref Yener’in “Baykuşta Yangın Tekrarı” adlı yapıtı özendirme ödülüne değer görüldü. “Kitap” dalında Emre Polat’ın “Vukuat Vardiyası” ile Süveyda Sezgin’in “Anahtar Yolu” yapıtlarına da özendirme ödülü verildi

ARŞİV