ÇOCUK İŞÇİLERİ ANLATAN BELGESEL

Çocuk işçiliğini kaldırmak için yapılan "Pikolo" belgeselinin ikincisi izleyiciyle buluştu

13 Mart 2015 - 09:31
Fındık hasadında çocuk işçiliğini ortadan kaldırmak için 2014 hasat mevsiminde yapılan çalışmaları belgeleyen  “Pikolo 2, Bir Yaş Daha Büyümek” belgeseli İstanbul galası Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nün ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Yönetmenliğini Bahçeşehir Üniversitesi akademisyenlerinden Deniz Gürgen’in yaptığı belgesel, 2013 fındık hasat mevsiminde çekilen “Pikolo: Daha iyi bir geleceğe büyümek” belgeseline devam niteliğini taşıyor.
Pikolo belgesellerinin ikincisi, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) öncülüğünde çocuk işçiliğini ortadan kaldırmak için Kasım 2012'de uygulanmaya başlayan “Ordu İlindeki Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Projesi” kapsamında 2014 yılındaki çalışmaları ve bir önceki yıla göre etkilerini belgeliyor.
 
BELGESEL HAKKINDA
Mevsimlik gezici tarım işçileri her yıl Nisan ayından Kasım ayına kadar hayatlarını kazanmak için il il gezerler. Bu çalışma yolculuğuna  bütün aile katılır. Minibüslerle yapılan yolculuklarda, iş peşinde yerleşik olmayan  bir hayat yaşarlar. Çocuklar okullarından geri kalırlar ve aileleriyle beraber çalışma hayatına katılmak zorunda kalırlar. Belgeseller, mevsimlik tarımda çocuk işçiliği sorununun nedenlerine ve olası çözüm yolları arayışına tanıklık ediyor.

ARŞİV