Çocuk Tiyatroları Festivali 10 Yaşında!

Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen Çocuk Tiyatroları Festivali bu yıl 10. yaşını kutluyor. 1 Temmuz Cuma günü doğum günü kutlanacak olan festival kapsamında, her yıl olduğu gibi bu yıl da...

28 Haziran 2011 - 11:22

Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenen Çocuk Tiyatroları Festivali bu yıl 10. yaşını kutluyor. 1 Temmuz Cuma günü doğum günü kutlanacak olan festival kapsamında, her yıl olduğu gibi bu yıl da 10 farklı tiyatro grubu 10 farklı oyunla Kadıköylü çocuklarla buluşuyor. Çocuklar, bu yaz da Kadıköy’de yine tiyatroyla büyülenecek…

Bir grup tiyatrocunun hayaliyle başladı her şey… Yıl 2002’ydi, aylardan Mayıs. Kadıköy Belediyesi’nin her gün yüzlerce Kadıköylü tarafından ziyaret edilen binası, o gün yüreği umut dolu, geleceği sadece lafta değil samimiyetle çocuklarda gören, bu umutla çocuklar için tiyatro yapan iki genç tiyatrocu tarafından ziyaret edildi bu kez. Başkan Selami Öztürk’ün kapısını çaldılar ve başladılar hayallerini anlatmaya. Bir dernek kurmuşlardı; adı “Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Derneği (ÇOGED)”, amaçları olabildiğince çok çocuğa ulaşıp derneklerinin adını duyurmaktı… Bunu da her yaştan her sınıftan her dilden çocuğa, tiyatroyu sevdirerek yapabilirlerdi. Bu amaçla Kadıköy Belediyesi’nin de desteğini alarak, bütün çocukların ücretsiz olarak izleyebilecekleri 10 günlük bir festival yapmak istiyorlardı. Çocuklara düşkünlüğüyle bilinen Başkan Öztürk, onlar için çıkarsızca yapılan her projeye destek vereceğini söyleyerek, bu düşün sahibi Tiyatro Alkış’tan Oktay Şenol ile Tiyatro Mie’den Salim Dörtcan’ı Kadıköy Gençlik Merkezi’ne yönlendirdi. Çünkü orada da kalbi tiyatro için atan genç belediye çalışanları Enver Yılmaz, Okay Metin ve Bülent Çakırer vardı. Dernek kurucularından İstanbul Çocuk Sanat ve Sarıyer Sanat Tiyatrosu’nun da katılımıyla yoğun geçen toplantılar dizisinin ardından Dalin markasının sponsorluğunda Çocuk Tiyatroları Festivali başlamış oldu. Sadece 2,5 ay sürmüştü bu hayali gerçekleştirmek. 2002 yılının Temmuz ayında başlayan bu macera, şimdi 10 yılı geride bırakıyor. Festival son beş yıldır sadece Kadıköy Belediyesi’nin sponsorluğunda ve organizasyonunda gerçekleştiriliyor. Kadıköylü çocukları, 10 yıldır yaz gelince en çok heyecanlandıran; Temmuz ayının ilk haftası izleyecekleri tiyatro oyunları oluyor.

10 GÜN BOYUNCA EĞLENCE

10. Kadıköy Belediyesi Çocuk Tiyatro Festivali, 1 Temmuz Cuma akşamı Altınok Tiyatrosu’nun “Masallar Canlanıyor” oyunuyla başlıyor. Ancak ondan önce çocuklar, tiyatrocu abla ve ağabeyleriyle karşılaşmaya başladı bile. Festivalin 10. yaşı şerefine, tüm tiyatro gruplarından katılımlarla 25 Haziran Cumartesi günü “Festival Tırı” yola çıktı ve Kadıköy sokaklarında dolaşarak çocukları festivale çağırdı.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Selamiçeşme Özgürlük Parkı’ndaki anfi tiyatroda yapılacak olan Çocuk Tiyatro Festivali’nin açılışı da 10. yıl şerefine, geçen yıllardan çok daha farklı olacak. 1 Temmuz Cuma akşamı festivale gelen çocukları tatlı sürprizler bekliyor!
10 gün boyunca her akşam değişik bir oyunun çocuklarla buluşacağı festivalin 10. yaşında, her yıl festivalde yer alan gruplardan ilk kez yer alacak gruplara kadar birçok tiyatro grubuna duygularını sorduk. İşte Kadıköy Belediyesi Çocuk Tiyatroları Festivali’nin çocuk tiyatro grupları için anlamı:

-Oktay Şenol / Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Derneği (ÇOGED): Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Derneği’nin (ÇOGED) 2002’de kurulduktan sonra ilk işi, Kadıköy Belediyesi ile ortak bir çocuk tiyatroları festivali yapmak oldu. Çocuk tiyatroları en güzel oyunlarını, Kadıköy Belediyesi de Türkiye’nin en güzel parklarından biri olan Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nı festival için tahsis etti. O günden bugüne yüzlerce oyun, binlerce çocuğa ulaştı. Şimdi o küçük çocuklar Türk Tiyatrosu'nun koltuklarını doldurmaya devam ediyor.

-M. Tevfik Tunga / İstanbul Çocuk Sanat: Kadıköy’de, her yıl ve yoğun bir şekilde (10 günde 10 çocuk oyunu) çocuklarımıza ulaştırılan sanat ve eğlence dolu bu güzel günler, çocuklarımıza olduğu kadar, biz tiyatro insanlarını da mutlu ediyor. Kadıköy’ün, bu güzel günlerinin gerçekleştirilmesinde emeği geçen ve katkısı olan herkese selam olsun. Binlerce teşekkürler.

-Salim Dörtcan / Tiyatro Mie: 10. yılını gerçekleştirecek olan Kadıköy Belediyesi Çocuk Tiyatro Festivali’ni kutluyoruz. Binlerce seyircinin önünde, yıldızların altında, ay dedenin gülen yüzü ve çocukların kahkahaları birleşince sanki masal dünyasına gidiyoruz. Her sene Temmuz ayında bu festivali çocuklar kadar biz de heyecanla bekliyoruz.

‘ÇOCUKLAR DÜŞLERİMİZDİR, BÜYÜDÜKÇE GERÇEKLEŞİRLER’

-Sebahattin Mutluer / Sarıyer Sanat Tiyatrosu: Sarıyer Sanat Tiyatrosu olarak; “Çocuklar Düşlerimizdir, Büyüdükçe Gerçekleşirler” sloganıyla 1992 yılında başladığımız sanat yolculuğumuz 19 yıldır devam ediyor. Hiç ara vermeden, sahne üzerinde eğlenerek ve siz sevgili çocukları eğlendirerek geçen 19 yıl. Bizlerle gülen, bizi alkışlayan, oyundaki olumsuz karakterlere müdahale eden, onlara bağıran iyileri koruyan minik yürekler. Aslında neden çocuk tiyatrosu yapıyorsunuz diye soranlara verilen en şirin yanıt. Sarıyer Sanat Tiyatrosu olarak bizler her tiyatro sezonunda olduğu gibi geride bıraktığımız sezonda da siz sevgili çocuklara yüzlerce oyun sahneledik. Şimdi de- on 10 yıldır olduğu gibi-Göztepe Özgürlük Parkında düzenlenen Çocuk Tiyatroları Festivali’nde sizlerle buluşacak olmanın heyecanını taşıyoruz. Temmuz ayında, yine harika bir festivalde “Çizmeli Kedi” oyunumuzla görüşmek üzere.

-Reha Bilgin / Masal Gerçek Tiyatrosu: Masallarda yaşar çocuklar, masallarda yaşatır, yeşertir hayallerini. Büyük Nazım'ın dediği gibi “şaşarak yaşar”. O'nun sınır tanımaz hayal dünyası, tiyatronun büyüsüyle birleşince; sahnedeki mi gerçek masal kahramanları, yoksa salonda oturanlar mı, bilinmez olur. Çocuk Tiyatrosunun çıtasının yükseltilebilmesi için, rekabet sisteminin oluşturulması gerekmektedir. Ödüllendirilmek güzel bir duygudur. Sanatçıyı motive eder ve bu motivasyon tiyatro emekçilerini sanatlarında üst noktalara çekilmesine yardımcı olur. Kadıköy Belediyesi’nin, Sayın Belediye Başkanımız Selami Öztürk’ün desteğiyle başlatılan Çocuk Tiyatroları Festivali’nin onuncu yılında Masal Gerçek Tiyatrosu olarak “Arımaya ile Cızbız’la Bızbız” adlı oyunumuzla katılmayı planlıyoruz. Sevgili çocuklar sizlerle bu festivalde de birlikte olmak bizleri umutlandıracaktır. Hep çocuk kalın çocukça kalın. Nice Festivallerde buluşmak üzere...

‘GURURLUYUZ, UMUTLUYUZ, TABİİ Kİ ÇOK MUTLUYUZ’

-Oktay Şenol / Tiyatro Alkış: “Olur mu?” dedik, “Yapabilir miyiz?” dedik, “Başarır mıyız?” dedik, festival bu, yıllarca sürmesi gerekir. Büyük organizasyon bu, başından sonuna, girişinden çıkışına kadar ayrıntılarıyla planlanması gerekir. Kitlemiz ÇOCUK, konumuz ÇOCUK, korumamız gereken ÇOCUK, Üzerine hepimizin titrediği varlık ÇOCUK.
Toplantılar üstüne toplantılar, telefonlar, çalışmalar, bazen çatışmalar, bazen korkular, bazen umutsuzluklar ama kafaya koyduk bir kere… Topu topu 4 kişiyiz, “BAŞARACAĞIZ” dedik bir kere. Bir yandan sponsorları ikna etmeye çalışıyoruz bir yandan belediyeyle ortak bir dil ve hareket bulmaya çalışıyoruz. Ama herkes iyi niyetli ve bu da bizi umutlandırıyor tabii ki.
Diğer Çocuk Tiyatroları da bu Festivali duyunca bize tam destek verdiler. Ne de olsa bu bir İLK olacak, onlar da heyecanlı. Tiyatrocuyu ancak bir tiyatrocu anlar… Ve ÇOCUK TİYATROSU FESTİVALİ’NE sonunda başladık! Bu yıl 10.Yıl olacak. Gururluyuz, umutluyuz, tabii ki çok mutluyuz. Ya başlatmasaydık, ya vazgeçseydik, ya inanmasaydık ne olurdu? Bunu düşünmek bile istemiyorum. Artık böyle bir düşüncemiz hiçbir zaman olmayacak biliyorum ve biliyorum ki ömrümüz izin verirse ben 20.Yıl için de bir şeyler yazacağım. Ve O yazıyı okuyanlar 26 yaşlarında adam olmuş adam gibi adamlar olacak.

-Nurdan–Serhat Akkaş / Tiyatro Akkaş: 10 yıl önceki oyunumuzda çocuk rolünde oynayan 9 yaşındaki Tuğçe’miz bugün 19 yaşında bir üniversite öğrencisi. Tuğçe özgürlük parkıyla tanıştığı o yıldan sonra bu sanatsal etkinliği yer yıl iple çekerdi. Çünkü o zamanlar, Tuğçe için yalnızca sahne değil her yer oyun alanıydı. Özellikle de Özgürlük Parkı.
Teşekkürler Kadıköy Belediyesi.

-Murat Altınok / Altınok Tiyatrosu: Bu sene dördüncü kez Kadıköy Belediyesi Çocuk Tiyatroları Festivali’ne katılmaktayız. Bu yıl Çizmeli Kedi ve Sinderella masallarının bir oyunda birleştiği “Masallar Canlanıyor” isimli müzikal bol danslı oyunumuzla festivalin onuncu yılında açılış günü sahne alacak olmaktan ayrıca mutluluk duymaktayız. Festivalimizin uzun yıllar devam etmesi dileklerimizle, tiyatroya, sanata ve sanatçıya katkılarından dolayı başta başkanımız Sayın Selami Öztürk olmak üzere emeği geçen tüm personele, Kadıköy Belediyesi’ne sonsuz teşekkürler ediyoruz. Biz de Kadıköylü bir ekip olarak diyoruz ki “Kadıköylü Olmak Bir Ayrıcalıktır”.

-Ünsal Sicilli / Tiyatro Çisenti: Çocuk özneli tiyatro yapmak günümüzde yetişkinler için tiyatro yapmaktan çok daha büyük bir ihtiyaçtır. Bu nedenden ötürü biz de, 1999 yılından bu yana yapımcımız Tuncay Özkan öncülüğünde çıktığımız yolda Çisenti Sanat olarak çocuk gelişiminde sanatın eğitici, eğlendirici ve sosyalleştirici gücüne olan inancımızla, başarıyla sahnelenen ve büyük beğeni toplayan, birçok özgün çocuk oyunuyla Türkiye'nin dört bir yanında, yüz binlerce çocukla buluştuk.10. yılını kutlayan “Kadıköy Belediyesi Çocuk Tiyatro Festivali” kapsamında İstanbul'un değerli diğer tiyatrolarıyla birlikte ücretsiz olarak seyirciyle buluşmanın heyecanı içindeyiz. Bu festivalin biz tiyatrolar için bir buluşma, bütünleşme ve paylaşma sürecini de beraberinde getirdiğinin, aynı zamanda da çocukların aileleriyle birlikte ücretsiz olarak pek çok oyunu izleyebilme fırsatı elde ettiğinin bilincindeyiz.

‘KADIKÖY'DE PERDELER HEP AÇIK’

-Suha Uygur / Uygur Çocuk Tiyatrosu: Çocukları çok seven ve onlara çok değer veren Nejat Uygur’un en büyük hayallerinden biri de bir çocuk tiyatrosu kurmak ve çocukları eğlendirirken bilinçlendirecek tiyatro oyunları yapmaktı. Bu sebeple 2010 yılında kurulan Uygur Çocuk Tiyatrosu; 2 sezonda sahneye koymuş olduğu “Bu Dünya Hepimizin” ve “İyilik Ağacı” isimli oyunları ile her sezon yeni, farklı, mizah yönü kuvvetli ve eğitici sürpriz projelerle, büyük ustanın yolundan ilerlemeyi sürdürecektir.
Oyunlarımızı geniş kitlelerle buluşturmamızı sağlayan, Kadıköy Belediyesi Çocuk Tiyatroları Festivali organizasyonunu gerçekleştiren Kadıköy Belediyesi’ne çok teşekkür eder, nice 10 yıllarda birlikte olmayı dileriz.

-Dersu Yavuz Altun / Tiyatro Yeniden: Kadıköy'de çocuk kahkahalarının yankılanacağı yaz akşamları başlıyor. Kadıköy'de yaşayan çocuklar için düşünülen “Çocuk Tiyatroları Festivali” 10. yaşını kutluyor... Kadıköy Belediyesi, diğer tüm yerel yönetimlere örnek olabilecek bir biçimde, tiyatro sanatına katkı vermeyi yıllardır sürdürüyor. Salonlarını tüm tiyatrolara ücretsiz tahsis ediyor, tüm yerel tanıtımı ve organizasyonu kendisi üstleniyor. Bu nedenle İstanbul'da perde açan tüm nitelikli tiyatrolar Kadıköy Belediyesi Kültür Merkezlerinde yer almak ve Kadıköylü seyirciyle buluşmak için sıraya giriyor...
Yaz geldiğinde de Kadıköy'de perde kapanmıyor. Hem yetişkinler hem de çocuk seyirci, Kadıköy Belediyesi'nin düzenlediği tiyatro şenlikleriyle, açık havada, yıldızların altında, tiyatronun büyülü diliyle eşsiz yolculuklara çıkıyor...
Tiyatroyu, yıldızların altında gülümseyen çocuklarla buluşturan, On yıldır büyük bir başarıyla eğlencenin perdesini aralayan Kadıköy Belediyesi'ni kutluyor, çocuklara ve tiyatro sanatına karşı gösterdiği bu duyarlılığın diğer tüm belediyelere örnek olmasın diliyorum.
Nice On Yıllara...


 


ARŞİV