Çocukla sinema nasıl olur?

“Çocukla Sinema” hareketinin kurucusu, sinema eleştirmeni Burak Göral, çocuklarının iyi filmler izlemesini önemseyen anne babalara film tavsiyelerinde bulunuyor

21 Ocak 2020 - 12:28

Sömestir tüm hızıyla sürüyor, anne-babalar bu ara tatilde çocuklarıyla çeşitli etkinlikler yapıyorlar. Onlardan biri de birlikte film izlemek… Ama doğru filmi nasıl seçmeli?

Kendisi de bir baba olan sinema eleştirmeni Burak Göral, bu soruya “çocukla sinema” hareketiyle yanıt veriyor. 14 yıllık bir baba ve 25 yıllık bir sinema yazarı olan Göral, baba olduktan sonra bazı filmlere daha duyarlı bakmaya ve çocukların filmlerle kurduğu etkileşime daha fazla dikkat etmeye başlamış. Etrafındaki ebeveynlerin de çocukları için film seçimi konusunda bir kılavuza ihtiyaç duyduklarını görünce,  oğlu Emre’yle yaşadığı film izleme deneyimlerini paylaşmaya karar verip eşiyle birlikte ‘Çocukla Sinema’ adında bir girişim başlatmış.

 (Göral, oğlu Emre’yle…..)

Göral, 2015’ten beri ebeveynlere çocuk ve sinema ilişkisi üzerine eğitimler veriyor, çocuklarla film izleme etkinlikleri yapıyor ve listeler hazırlıyor. Geçen yılın başlarında da 3-12 yaş aralığındaki çocuklar için bir sinema rehberi niteliği taşıyan “Çocukla Sinema” kitabını yayınlamış. Göral kitap için “Sizi sinemanın büyülü dünyasına davet eden bu kitap, çocuklarınızla yaşamsal doğru ve yanlışları sorgulamanın, onların duygusal zekâlarını ve bilişsel yeteneklerini geliştirmenin de kapılarını açacak” diyor.

14 ÖZEL LİSTE

Bural Göral’ın kitapla aynı isimde bir de web sitesi ve sosyal medya hesapları bulunuyor. Bu kaynaklarda da 300 film değerlendirmesi yer alıyor. Ayrıca “tatilde izlenebilecek neşeli filmler”, “ayrımcılık karşıtı filmler”, “okul öncesi çocuklara dizi önerileri” gibi temalarda 14 tane özel liste bulunuyor.

Burak Göral, “Film izlemeyi sadece film izlemek olarak görmüyorum ki mesleğimden dolayı da göremem zaten. İstiyorum ki ebeveynler de çocuklarıyla birlikte geçirdiği o film izleme süresini daha verimli bir hâle getirsin” diyor ve şöyle devam ediyor; “Çocuğu filmle buluşturmak yetmez. Filmdeki hikâyenin amacını, temasını ve mesajını çocukla konuşmak, hem ona hem de ebeveyn-çocuk arasındaki diyaloğa çok iyi gelecektir. Ben Emre’yle dünyanın bütün meselelerini ya da insan doğasıyla ilgili her şeyi filmler üzerinden konuşabiliyorum. Yeri geliyor, izlediğimiz filmler üzerinden birlikte hayal bile kurabiliyoruz.”

https://cocuklasinema.com/


ARŞİV