Çocuklar bienalden sesleniyor: "Benimle Oynar Mısın?" 

Çanakkale, hafta sonu çocuk sesleriyle çınladı. 17 Kasım’da açılışı yapılan Arkadaşım Bienal – Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali, dünyadan ve Türkiye’den 5 binin üzerinde çocuğun çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Bienale katılanlar arasında Kadıköylü kurumlar da var.

21 Kasım 2012 - 14:40
 
Semra ÇELEBİ
 
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü… Bu özel günü de içine alan bir zaman diliminde İstanbul ve Çanakkale’de düzenlenen çocuk bienalleri, çocuklarla ilgili farkındalık yaratması bakımından büyük önem taşıyor. Bu yıl ilki düzenlenen“Arkadaşım Bienal - Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali” tüm dünya çocuklarını sanat alanındaki çalışmalarıyla Çanakkale’de buluşturuyor. Mavitay Çocukların Kültür Evi ve Çanakkale Belediyesi öncülüğünde düzenlenen Çocuk Bienali’ne 5 binin üzerinde çocuk dahil oldu. 17 Kasım Cumartesi günü Eski Otogar Binası’nda açılışı yapılan Bienalin ilk iki gününü biz de Gazete Kadıköy olarak izleme şansı bulduk. İstanbul’daki büyük bütçeli sanat organizasyonlarından hiçbir eksiği olmayan hatta Türkiye’yle birlikte dünyanın birçok ülkesinden gelen çalışmaları başarıyla biraraya getirmesi, çocukları sanatçılarla buluşturması, atölye, seminer, söyleşi etkinlikleriyle genel izleyici kitlesinde çocuklarla ilgili farkındalık yaratmasıyla özel ilgiyi hak eden çocuk bienali, yoğun bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkmış.
Çanakkale’de bir çocuk bienali düzenleme fikri, 2010 yılında 2. Uluslararası Çanakkale Bienali’nde çocukların önerisiyle ilk defa gerçekleştirilen “Arkadaşım Bienal” projesi esnasında ortaya atılmış. Bu deneyimden yola çıkan Mavitay Çocukların Kültür Evi, Çanakkale Belediyesi’ni de yanına alarak Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali’ni yapmaya karar vermiş ve yoğun bir çalışma dönemine girmiş. Bir yılı aşkın bir süredir devam eden çalışmalar sonucunda Türkiye dışından İngiltere, Rusya, Polonya, Çin, Belçika, Almanya, Fransa, Litvanya, Amerika Birleşik Devletleri, Çek Cumhuriyeti, Ermenistan, Portekiz, Letonya, Yunanistan, Avusturya, KKTC ve Filistin; Türkiye’den de İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antakya, Bursa, Denizli, Düzce, Edirne, Isparta, Mardin, Mersin, Muğla, Samsun, Antalya, Diyarbakır, Sinop, Şırnak, Batman, Yüksekova, Van, Tekirdağ’dan bir çok kurum çalışmalarıyla, küçük bir kentte ilki düzenlenen bu bienale katılma kararı almış.

“ÜRETMENİN VE YARATMANIN TEMELİNDE OYUN VAR”
“Benimle Oynar Mısın?”sloganıyla yola çıkanArkadaşım Bienal,çocuklar, gençler ve eğitmenlerin farklı sanat disiplinleriyle, farklı malzeme, teknik ve ifade biçimleriyle tanışması ve özgün işler çıkarmasına vesile olmayı hedefliyor. Bienalin küratörlüğünü yapan Mustafa Horasan, neden bu konuyu seçtiklerini şöyle açıklıyor: “Çocuğun doğasında çok önemli bir alandır oyun. Oyunla hayatı tanır ve dünyasını şekillendirir. Çocukken oynadığı oyunları hatırlamayan handiyse yok gibidir aramızda. Üretmenin ve yaratmanın temelinde oyun vardır. Oyunun içinde tanımlama, seçme başarma sonuca giden yolda çalışma, ortak ve tek başına kararlar verebilme ve bizi hayata hazırlayan birçok katman mevcuttur. Oyun içinde farklılığı ve farkındalığı yaşar ve keşfederiz. Arkadaşım Bienal’in amacı; sanat yapma eylemini büyük bir oyun alanına çevirip özgürce eğlenmek ve çocuklarımızı biraz daha hayatın farklı alanlarına yönlendirmek, onların sanat yapıtlarına bakışlarındaki prototipleşmeyi kırarak farkındalık yaratıp içlerindeki yaratıcılığı, enerjiyi ortaya çıkartmaktır.”
Eski Otogar Binası ve Deposu’ndaki çalışmaları görünce Horasan’ın ne demek istediği daha iyi anlaşılıyor. Çocukların, kendi dünyalarını nasıl renklere, çizgilere, sayfalara, hamurlara, kelimelere dökdükleri, dünyayı bizlerden ne kadar farklı algıladıkları görülüyor. Avrupa ülkelerinden gelen resimlerde aile, şehir, çevre, arkadaşlar; özcesi sorunlardan çok “mutluluk” varken, Filistin’den gelen resimlerde savaşın ve kavganın olması gibi… Alman çocukların gönderdiği bir sandalye ise tüm savaşların anlamsızlığını vurgularcasına ortada duruyor. Üstünde bir dünya resmi olan sandalyenin üstünde “Bu dünyada hepimize yer var” yazıyor…
 
KADIKÖYLÜ KURUMLAR DA ÇANAKKALE’DE
Küratörlüğünü Mustafa Horasan’ın, sanat yönetmenliğini Seyhan Boztepe’nin yürüttüğü, Gizem Alnıak, Erdinç Alnıak, Evren Aldoğan ve Joseph Robson’un  yoğun emeği ve onlarca öğrencinin gönüllü çalışmasıyla düzenlenen Arkadaşım Bienal, 16 Aralık’a kadar devam edecek.Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali’nde Kadıköy’den Lokomotif Kültür Sanat Eğitim Derneği, PACE Çocuk Sanat Merkezi ve Kadıköy Çocuk Sanat Merkezi de işleriyle yer alıyor. www.arkadasimbienal.com

DÜŞ ÇOCUK GERÇEK ÇOCUK
2. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali de, 9-23 Kasım tarihleri arasında gerçekleşti. Kadıköy’den Sultanbeyli’ye 39 ilçede, çocukların ve gençlerin çağdaş sanatın içinde olmasını hedefleyen Bienalin kavramsal çerçevesi “Düş mü Gerçek mi?” idi. Bienal kapsamında Kadıköy Meydanı ve Kadıköy Eski Belediye Binası’nda da sergiler açıldı. Bunlardan biri de Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı (Koruncuk Vakfı) himayesindeki çocukların gerçekleştirdiği “Bizim Dünyamız” sergisiydi. Bir anne ve sekiz çocuktan oluşan her Aile Evi, “Bizim Dünyamız” teması altında kendi yaşamlarını tuvale döktüler. Fırça tutamayacak kadar küçük olan Koruncuklar resimlere ellerini basarak katkıda bulundular. Gençlik Evleri’nde yaşayan bazı genç Koruncuklar, eserlerini tek başlarına oluşturdular. Proje sonunda akrilik tekniğiyle 26 adet eser meydana geldi, bunlardan 11’i 9-23 Kasım tarihleri arasında Kadıköy Eski Belediye Binası’nda sergilendi. Sergide yer alan resimler ise Boyut Yayın Grubu tarafından “Büyük Ressamlar” dizisinin 21. eseri olarak kitaplaştırıldı. Albüm-kitabın tüm geliri Koruncuk Vakfı’na bağışlanacak.

ARŞİV