Çocuklar için sanatta ‘Beyaz’ bir sayfa

Bostancı’da açılan Beyaz Sanat Merkezi, sömestr tatilinde çocuklar için tiyatro festivali düzenliyor

15 Ocak 2018 - 15:05

Kültür sanat hizmetlerinin Kadıköy merkezde yoğunlaşmasına alternatif olarak, Bostancı/Kozyatağı mevkiinde yeni bir kültür mekânı hizmete girdi; Beyaz Sanat Merkezi.

Buranın kurucusu ve Genel Sanat Yönetmeni Vural Eyikan, Marmara Üniversitesi Muhasebe mezunu, alaylı bir tiyatrocu. İstanbul’un farklı bölgelerinde ama ağırlıklı olarak Kadıköy’de tiyatro yapmış. Bu mekan da aslında 2 yıldır faaliyette ama önceleri daha ziyade film, belgesel, prodüksiyon işleri yapıyorlarmış. Gel zaman git zaman mahalleden komşular kapıdan uğrayıp “Ya burada tiyatro yok mu? Tiyatro kursanıza, çocuğumuzu getirelim” demeye başladıkça, bu sezon mekânı tiyatro fonksiyonu ile yeniden şekillendirmişler. Şimdi her hafta sonu; cumartesi ve pazar günleri, 13.30 ve 15.00 olarak 2 seans müzikli, danslı çocuk oyunları oynanıyor. Eyikan, “Gösterimlerimiz aynı sinema gibi. İptal, erteleme yok! Her hafta sonu, kendi gününde ve saatinde, 1 seyirci bile olsa oynayacağız. Çocuk sonuçta buraya mutlu olmaya gelmiş, onun elinden şekerini alamazsınız.” diyor. Mekanda her Cumartesi akşamı saat 20.30’da da bir yetişkin tiyatro oyunu sahneleniyor.

ÇOCUK VE YETİŞKİNLERE KURSLAR

Beyaz Sanat Merkezi’nde her pazar günü saat 11.00-13.00 saatleri arasında 3 yaş üstü çocuklara; aynı gün saat 16.00- 18.00 arası da yetişkinlere drama eğitimleri veriliyor. Vural Eyikan bu kursların amacını şöyle anlatıyor; “Günümüzde çocuklar maalesef ki ‘kavanozdaki Japon balıkları’ gibi yetiştiriliyor. Aman ona bulaşma, aman sokağa çıkma, aman arkadaşına elini sürme! Çocuğun 24 saatinin, 18-20 saatinin dolması lazım, ne olacak? Annenin sabrı birkaç saat sonra bitiyor, sonra çocuğu oyalamak için eline teknolojik aletleri veriyor. Bizim bu kurslarla amacımız çocuğu o sanal dünyadan çıkartıp akranlarıyla bir ortama sokmak. Gülsün, oynasın, eğlensin, öğrensin, ‘oyun kavramı’yla tanışsın, iletişim kurmayı öğrensin, kendini ve çevresini tanısın. Yetişkin kurslarımızda da benzer şey geçerli aslında. Mesleki hayatına katkı sunmak isteyenler, kendini ifade sıkıntısı yaşayanlar, heyecan sorunu yaşayanlar, sosyalleşmek isteyenler gibi farklı amaçlarla geliyor insanlar.” diye anlatıyor.

CUMA KOMEDİ GECESİ

Beyaz Sanat Merkezi, Taksim’in klasiği ‘Old City Comedy Club’ geleneğini de Kadıköy’e taşıdı. Burada her cuma akşamı saat 20.30’da yapılan “Komedi Gecesi”nde, tek kişilik gösteriler, doğaçlama tiyatrolar oluyor, farklı ve eğlenceli ekipler sahne alıyor. Eyikan, “İzleyici günlük yaşamın sıkıntısından sıyrılıp, rahatlamak istiyor. Biz de onlara 1 saatlik bir nefes almak imkânı sunuyoruz. ‘Sahnede bana da yer açın’ diyenlere de kapımız açık. Gelin güldürün bizi, biz de gülelim…” çağrısını yapıyor.

10 LİRAYA TİYATRO BİLETİ!

Beyaz Sanat Merkezi, kültür ve sanat etkinliklerine indirimle toplu biletleri satışa sunan sanat markası Kumbaravan ile çalışıyor. Sanata ilgiyi ve salonlarda doluluğu arttırmak amacıyla özel indirimler sağlayan bu sistem sayesinde bilet fiyatları ‘herkese, her keseye uygun” sloganıyla 10-15 Lira’ya kadar inebiliyor. Ayrıca Kumbaravan’ın sosyal sorumluluk projesi kapsamında öğrencilere kültür sanat bursu sağlanıyor. Yani her oyunu belli sayıda öğrenci ücretsiz izleyebiliyor.

ÇOCUKLARA SÖMESTR OYUNLARI

Beyaz Sanat Merkezi’nde 20 Ocak-4 Şubat tarihleri arasında yani sömestre tatilinde “Bostancı Çocuk Tiyatrosu Festivali” düzenlenecek. Beyaz Tiyatro, Tiyatro Kare, Tiyatro Yansıma, Ün Yapım’ın Minyonlar Müzikali 3, Macera Yolu, Tankuk ile Minkak, Bal Arıları ve Hınzır Ayı, Masalcı Dede, Profesörle Mıstık ve Yumurtam Sıcak adlı 7 oyunu, her gün 13.30 ve 15.00 seanslarında toplam 32 kez sahnelenecek. Çocuklar daha fazla oyun izleyerek kültür ve sanatla daha fazla kaynaşmaları için bilet fiyatlarında da kampanya var.  1 bilet 15 Lirayken, 2 bilet alınca tanesi 13 Lira, 3 bilet alınca 12 Lira, 4 bilet alınca 11 Lira ve 5 bilet alınca 10 Lira olarak belirlendi.

Kozyatağı Sok. No:28 (Central Hospital karşı sokağı) www.beyaztiyatro.com


ARŞİV