Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, “Karikatür sanatını çocuklara sevdirirsek hedefimizin büyük bir kısmına ulaşmış olacağız” diyor
Erhan DEMİRTAŞ
adıköy Belediyesi, Karikatür Evi projesi için çalışmalara başladı. Hasanpaşa’da atıl durumda bulunan ahşap ev restore edilerek Karikatür Evi olarak hayata geçirilecek. Çocuklara karikatür eğitiminin verileceği bir mekan olarak tasarlanan Karikatür Evi projesi için Kadıköy Belediyesi ve Karikatürcüler Derneği arasında bir protokol imzalandı. Protokolün neleri kapsadığını ve Karikatür Evi’nde hangi projelerin hayata geçirilmek istendiğini Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Peker ile konuştuk. Peker, Kadıköy Belediyesi’nin hayata geçireceği bu proje ile karikatür ve mizahın gücü Kadıköy ilçesi sınırlarını aşıp çok geniş kitlelere ulaşacak” diyor.
Gazete Kadıköy okurları için kendinizi tanıtabilir misiniz, Metin Peker kimdir?
1950 yılında Ankara’da doğdum. 1970 yılında üye olduğum Karikatürcüler Derneği’nin çeşitli yönetim kurullarında görev aldım. Halen Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmekteyim. Kişisel ve karma birçok sergide eserlerimi sergiledim. Şimdiye kadar “Kök, Çizgi ve Yokluk” başlıklı üç adet karikatür albümünü okurlarla buluşturdum. Dernek bünyesinde yayımlanan yüze yakın karikatür albümünün çıkartılmasında da büyük çaba sarfettiğimi söyleyebilirim.
Karikatürcüler Derneği, nasıl çalışmalar yapıyor?
Karikatürcüler Derneği 1969 yılında Turhan Selçuk, Semih Balcıoğlu ve Ferit Öngören tarafından kuruldu. Dernek ülkemizdeki karikatür sanatçılarının tek merkezi örgüt olma özelliğini taşıyor. Merkezi İstanbul’da olup Ankara, Trabzon, Çorum, Zonguldak, Eskişehir, İzmir, Manisa ve Denizli’de temsilcilikleri bulunuyor. Karikatürcüler Derneği, İstanbul merkez başta olmak üzere temsilcilik olan illerde, üniversitelerde, belediye etkinliklerinde sergiler açıyor ve bu sergilerde çocuklar ve gençlerle birlikte karikatür atölyelerini hayata geçiriyor. Her yıl dünyanın en önemli karikatür yarışması olan Uluslararası Nasreddin Hoca Karikatür Yarışması, Karikatürcüler Derneği tarafından düzenlenmektedir. Ayrıca derneğimiz tarafından yayınlanan karikatür albümleri ücretsiz olarak çocuklara ve gençlere ulaştırılmaktadır.
Karikatür Evi projesi için de Kadıköy Belediyesi ile bir protokol imzalandı. Protokol neler içeriyor?
Kadıköy Belediyesi ve Karikatürcüler Derneği arasında imzalanan protokol 15 maddeden oluşuyor. Belediye ile imzaladığımız protokol ile genel olarak karikatür kursları, ulusal ve uluslararası sergiler ve paneller düzenlemeyi planlıyoruz. Bizim temel amacımız bu etkinliklerle karikatür sanatını çocuklara, gençlere ve geniş kitlelere tanıtmak. Karikatür sanatını çocuklara sevdirirsek hedefimizin büyük bir kısmına ulaşmış olacağız.
Kadıköy Belediyesi’nin Karikatür Evi projesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Kadıköy Belediyesi’nin hayata geçireceği bu proje ile karikatür ve mizahın gücü Kadıköy ilçesi sınırlarını aşıp çok geniş kitlelere ulaşacak.
Size göre bu proje Kadıköy’ün kültür-sanat alanına nasıl katkı sağlayacak?
Kültür ve sanat adına yapılan her proje sağlam temeller üzerine inşa edilip sürekliliği sağlanırsa başarılı olabilir. Karikatür Evi projesinin de kültür ve sanata yapacağı katkının büyüklüğünü ve önemini pratikte göreceğiz.
Çocuklara nasıl bir karikatür eğitimi verilecek açıklayabilir misiniz?
Yaş gruplarına göre sınıflandırılacak çocuklara, Karikatürcüler Derneği’nin deneyimli üyelerince kurslar verilecek. Kurslardaki temel amacımız ise çocuklara karikatür ve mizahı sevdirmek olacak. Haftanın belli günlerinde düzenleyeceğimiz atölye çalışmaları ile birlikte de çocukların çizgi ve mizah anlayışlarının doğru yönde gelişeceğine inanıyorum.
Karikatür Evi’nde karikatür eğitimi dışında hangi faaliyetler yürütülecek?
Eğitim dışında bir dizi önemli etkinlik de yapmayı planlıyoruz. Onları da şöyle sıralayabilirim: Uluslararası ve ulusal karikatür yarışmaları, ana başlıkları karikatür ve mizah olan paneller, Ulusal ve uluslararası karikatür sanatçılarının katılacağı sergiler, çocuk ve gençlerin çalışmalarından oluşan sergiler. Aynı zamanda açık hava sergileri de düzenlemeyi planlıyoruz.
Kadıköy Belediyesi’nin hayata geçireceği bu projenin Türkiye’de başka bir örneği var mı?
Önceki yıllarda karikatür evleri açıldı. Markalaşma ve tanıtım sürecinde kurum ve kuruluşların gerekli özverisi ve çabaları sayesinde gerekli etkisi de sağlandı. Ancak, Kadıköy Belediyesi’nin hayata geçireceği bu proje ile oluşturulacak Karikatür Evi’nin benzerlerine göre daha aktif ve geniş donanımlı olacağına inanıyorum.
Karikatür Evi, Türkiye’nin karikatür hafızası olabilir mi?
Karikatür ve mizah anlayışının sürekliliği ancak sağlam ve onurlu ilkeler üzerinde oluşturulacak bir temel üzerine kurulursa başarılı olabilir. Kadıköy Belediyesi’nin hayata geçireceği Karikatür Evi projesi de Türkiye’de bu konuda takip edilen ve ilgi gösterilen bir yer olacak.