Çocuklar karıncalarla yolculuğa çıkıyor

Gazeteci- yazar Hakan Bayhan’ın “Karıncalar Ülkesine Yolculuk” kitabı, çocukları maceralı bir yolculuğa çıkarıyor

21 Ocak 2016 - 18:09
Çocuk kitaplarına bir yenisi daha eklendi. Hakan Bayhan’ın “Karıncalar Ülkesine Yolculuk” kitabı çocukların heyecan ve merakla okuyacağı türden. Kitap, okuyanı bir maceranın içine çekiyor… Bizi bu dünyadan alıp bambaşka bir dünyaya götürüyor: Karıncalar ülkesine.
Karıncalar Ülkesine Yolculuk kitabının kahramanları çocuklar ve karıncalar. Kerem, Duru, Günce, Deniz ve Bahar, Karıncalar ülkesi Kaninda’ya yolculuğa hazırlanıyor. Onlara bu macerada, Bilge Karınca Yamida, tüm sakarlığıyla Peri Karınca Hulak, örümceklerle ilgili ezber bozan Ateşböceği Terbiyecisi örümcek Lili, arkadaş canlısı Minik Serçe Nino ve Prenses Mari eşlik ediyor. Kitap, paylaşma, dostluk, merak ve doğa temalarını beş yaş üstü çocuklarla buluşturuyor.

MACERACI KEREM HER İKİ KİTAPTA
Hakan Bayhan, bu kitaptan önce, “Bahçedeki İncir Ağacı” adlı bir kitap kaleme almıştı. “Karıncalar Ülkesi’ne Yolculuk” bu kitabın devamı niteliğinde. Kerem, her iki kitabın başkarakterlerinden. Bahçedeki İncir Ağacı’nı okuyanlar, maceraperest Kerem’in karıncalarla kurduğu dostluğu hatırlar. Kerem’in macerası, yeni dostluklarla, Karınca Ülkesine Yolculuk’ta devam ediyor.

BAYHAN: PAYLAŞMAK ÖNEMLİ
Hakan Bayhan, Karıncalar Ülkesine Yolculuk kitabını gazetemize değerlendirdi: “Karıncalar Ülkesine Yolculuk kitabımda, çocukların yaşadıkları dünyada yalnız olmadıklarını, başka canlıların, hayatların da olduğu ve doğanın yok edilmeden de yaşanabileceğini göstermeye çalıştım. Paylaşmanın dostluğu pekiştirdiği, merak etmenin kötü bir şey olmadığı, aksine merak ederek, bakarak ve deneyerek iyi ile kötünün arasında seçim yapabileceklerinin ipuçlarını vermek istedim.”

“ÇOCUĞA DERS VERMEK DOĞRU DEĞİL”
Çocuk edebiyatına da dikkat çeken Bayhan, şunları söyledi: “Hangi dilde olursa olsun çocuk edebiyatının dikte edici, çocuğa doğrudan ya da dolaylı olarak ders vermesini doğru bulmuyorum. Onun yerine soruları çoğaltıp soru sormayı, sorgulamaya özendirmesini, cevabını aramaya itmesini ve çocuğun kendi macerasını yaşamasına olanak vermesini önemsiyorum. Tıpkı yetişkinler gibi çocuklar da mutlu olduğu için okurlar. Hayal dünyasını tetiklemeyen,  cesaretlendirmeyen, bilmediği sulara daldırmayan bildik şablonları tekrarlayan bir metnin çocuklara yarar sağlamayacağını, aksine doğru bile olsa onları tek tipleştireceğini düşünüyorum.”

KADIKÖY’DE ÇOCUKLARLA BULUŞACAK
Hakan Bayhan’ın yazdığı ve Zeynep Şimşek’in resimlediği “Karıncalar Ülkesine Yolculuk”, Yitik Ülke Yayınları’ndan çıktı. Kitap, raflarda çok okunanlar arasında yerini alırken; Bayhan, “Bahçedeki İncir Ağacı” ve “Karıncalar Ülkesine Yolculuk” kitaplarını çocuklar için imzalamaya devam ediyor. Bayhan’ın bir imza günü de Kadıköy’de olacak. İmza günü ve söyleşi, 30 Ocak günü, saat 14.00’da Pasaj Cook&Book’ta gerçekleştirilecek. Adres: Caferağa Mahallesi, Bahariye Caddesi, Şair Latifi Sokak, No 2/A, Kadıköy

 

ARŞİV