Çocuklar kenti nasıl görüyor?

İstanbul’un kent sorunlarının çocukların gözünden anlatıldığı “95cm: Mega Kentin Mini Yurttaşları” filmi tamamlandı. Filmin belediyeler ve okullarda gösterilmesi hedefleniyor

30 Nisan 2019 - 10:38

Mekanda Adalet Derneği tarafından yürütülen “95cm: Mega Kentin Mini Yurttaşları” film projesi başta İstanbul olmak üzere Türkiye kentlerini çocukların gözünden anlamayı ve anlatmayı amaçlıyor. Gazeteci Ayşe Adanalı, şehircilik uzmanı Yaşar Adnan Adanalı ve mimar Gizem Pilavcı’nın biraraya gelerek gerçekleştirdiği projenin temel amacı; kentsel dönüşüm, mega projeler ve kentteki diğer fiziksel değişimler nedeniyle yaşadıkları mekanı kullanmakta güçlük çeken çocukların dünyasını görünür kılmak. Üç isim çocukların bu deneyimini daha görünür hale getirmek için kamerayı 95cm perspektifine indirip, İstanbul’a çocukların gözünden bakmaya çalıştı.

Çekimleri Kadıköy dahil olmak üzere İstanbul’un farklı semtlerinde gerçekleştirilen film 2 yılın ardından tamamlandı. Farklı yaşam alanlarından 4 çocuğun gündelik hayatının konu edildiği film projesi dışında “İda ve Dondurma” isimli bir kısa film daha çekildi. Bu filmde küçük bir kız çocuğunun İstanbul’da bir oyun parkı bulmak için geçirdiği zorlu bir günün hikayesi anlatılıyor.

NEREDE İZLENEBİLECEK?

Filmin gösterim programı hakkında bilgi veren Yaşar Adanalı, festivallere başvurduklarını ancak öncesinde kapalı bir gösterim yapılacağını ifade etti. Filmin belediyeler ve okullarda gösterilmesini amaçladıklarını söyleyen Adanalı,  “Filmi bir eğitim aracı olarak kullanmak istiyoruz. Bir başvuru formu hazırladık ve talebe göre gösterim programı hazırlayacağız” bilgisini paylaştı.

ÖZEL GÖSTERİM VE EĞİTİMLER

Siz de “95cm: Mega Kentin Mini Yurttaşları” ve “İda ve Dondurma” filmlerini, okullar, yerel yönetimler ve ilgili sivil toplum kuruluşlarında göstermek ve devamında “mekanda adalet ve çocuk” temalı eğitim/atölye/söyleşi düzenlemek isterseniz MAD ile iletişime geçebilirsiniz. beyond.istanbul  sayfasından 95cm Özel Gösterim Formu’nu doldurup, sonra [email protected] adresine ilgili talebinizi yazabilirsiniz.

FİLMİN KONUSU

95cm, başta İstanbul olmak üzere mega kentleri küçük çocukların gözünden anlamayı ve anlatmayı amaçlıyor. 95cm ise üç yaşındaki bir çocuğun ortalama boyunu simgeliyor. Mekanda Adalet Derneği filme dair şunları paylaştı:

“Sağlıklı ve güvenli bir çevrede büyümesi gereken çocuklar için sunduğumuz mekânsal deneyim oldukça zorlu. İşte bu zorlu deneyimi daha görünür kılmak için kamerayı 95cm perspektifine indirip, İstanbul’a çocukların gözünden bakmaya çalışıyoruz. Bunu da İstanbul’da yaşayan 4 farklı çocuğun gündelik hayatına odaklanarak yapıyoruz. Çünkü çocuklar için bir kent, herkes içindir.

Bu çocuklardan Esat kentin merkezine uzak bir gecekondu mahallesinde yaşamaktadır. Burası komşuluk ilişkilerinin güçlü olduğu, çocuklar için yürünebilir ama kentsel altyapı ve kentsel dönüşüm sorunları da olan bir yerdir. Bu nedenle Esat’ın yaşadığı yer ile ilişkisi de kendine has özgürlük alanları ve kısıtlamaları barındırır. Bir diğer çocuğumuz Emir, güvenlikli bir sitede yaşamakta, okuluna ve kentteki başka yerlere özel araç ile gitmektedir. Güvenlikli site hayatı çocuklara sakin ve güvenli bir ortam sağlar, mekansal kalitesi yüksektir. Ancak çocuklar burada kendi güvenlik çemberlerini kırmayı ve risk almayı öğrenebilirler mi? Bir başka çocuğumuz Lara, kentin eğitim seviyesi ve arsa değerleri çok yüksek ve en hızlı dönüşen merkezi bir semtinde yaşamaktadır. Yıkılıp yeniden inşa edilen binaların, inşaat araçlarının ortasında sürekli hale gelmiş mekansal değişimi tecrübe ederek büyür. Bu tanıklık onun hayatını nasıl etkiler? Filmin gündelik hayatına tanıklık ettiği bir diğer minik yurttaşımız olan Fatima ise İstanbul’a ailesiyle birlikte mülteci olarak gelmiş Suriyeli bir kız çocuğudur. Yerleşik bir düzeni olmaksızın dilini bile bilmediği insanların arasında büyürken şehirle kurduğu ilişki diğer çocuklarınkinden nasıl farklılaşır? Film, kamerayı 95cm’lik 4 çocuğun boyuna indirerek yetişkinlerin dünyasına ayna tutuyor. Çünkü çocuklar için bir kent, herkes içindir.”


ARŞİV