Çocuklar “kısaca” sinema okuması yapıyor

Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi’nde bir araya gelen çocuklar, kısa film izliyor ve filmler üzerine sohbet ediyor

21 Haziran 2018 - 15:08

Kadıköy Belediyesi’nin çocuklar için hayata geçirdiği önemli projelerden biri olan Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi, açıldığı tarihten itibaren çocuklara yönelik kapsamlı atölyelere ev sahipliği yapıyor.  Bu atölyelerden biri olan “Kısa film izleyelim, Kısaca söyleşelim” atölyesinde biraraya gelen 7 ile 12 arası çocuklar, kısa filmler izliyor ve filmler üzerinden düşüncelerini paylaşıyor. Biz de Gazete Kadıköy olarak, atölyenin son oturumuna misafir olup, hem çocukların film izlerken yaşadıkları heyecana tanık olduk hem de atölye yürütücüsü Sanat Yönetmeni Natali Yeres’ten atölye hakkında önemli bilgiler edindik.

İYİ BİR İZLEYİCİ NASIL OLUNUR?

Atölye kapsamında çocuklarla bir araya gelen Sanat Yönetmeni Natali Yeres, mart ayında başlayan atölye kapsamında 100’e yakın çocukla,  kısa film ve animasyon alanında türünün önemli örneklerinden toplam 30 film izlediklerini söyledi. “Sinemaya merakı olan çocuklarla çoğu önemli ödüller almış filmler izledik. Filmler üzerinden uzun sohbetler ettik. Çocuklar, unutacakları değil sinema hakkında kalıcı bilgiler edindiler.” diyen Natali Yeres, kişisel gelişimlerine ışık tutacak sohbetler eşliğinde çocuklara, kısa film nedir? İyi bir izleyici nasıl olunur? Bir film çekimine nasıl hazırlanılır? Film ekibi kimlerden oluşur? Film türleri nelerdir? gibi sorular sorduğunu belirtti.

ÇOCUKLAR HAKLARINI DA ÖĞRENİYOR

Her atölye oturumunun sonunda çocuklara, çocuk haklarını anlatan film izletip onların hakları konusunda bilinçlenmesine destek olan Sanat Yönetmeni Yeres, eylül ayından itibaren merak uyandıran sorular sormaya ve çocukların haklarını anlatan filmleri izlemeye devam edeceklerini hatırlattı.

Atölye öncesi yaptığımız kısa ama kapsamlı söyleşinin ardından ailelerin de katıldığı atölyenin son oturumuna geçildi. Çocuklar meraklı gözlerle izledikleri “Selfie Cats” filminde gereksiz teknoloji kullanımı ile doğadaki tüm canlılara iyi davranılması gerektiği ana fikrini çıkarırken, ahtapotun hikayesini anlatan filmde ise yardımlaşmanın ve arkadaşlığın önemini kavradı. “Fantastic Flying Books” filminde de kitapların hayal dünyasını zenginleştirdiğine,  yeni ufuklar açtığına ve hayatı renklendirdiğine tanık oldular. İzlenen filmlerin ve edilen sohbetlerin ardından eylül ayında yeniden görüşmek ümidiyle atölyeye kısa bir ara verildi.

Atölye hakkında ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler  (0216) 357 28 36 numaralı telefonu arayabilirler.


ARŞİV