Çocuklar tiyatroya doyuyor

Kadıköy Belediyesi’nin 4 kültür merkezinde düzenlenen ve bu yıl ikincisi yapılan Yarıyıl Çocuk Tiyatrosu Festivali’ne çocuklar büyük ilgi gösteriyor.

25 Ocak 2012 - 15:11

Çocukları hep sokakta oyun oynarken görmeye alışmıştır gözlerimiz. Parklarda, sahil kenarlarında cıvıl cıvıl oyun oynarken onları izlemek keyif vericidir. Ancak kışın en soğuk günlerini yaşadığımız bu günlerde sokaklar, parklar artık bomboş. Çocuklar artık pencere camlarında tülleri aralayarak yarın oyun oynayacağı sokakları gözlüyor. Çocukların evlere hapis olduğu bu günlerde Kadıköy Belediyesi’nin 4 kültür merkezinde gerçekleştirilen Yarıyıl Çocuk Tiyatrosu Festivali, çocuklara hafta içi de oyun izleme imkanını sağlıyor.

Geçtiğimiz yıl ilki yapılan Yarıyıl Çocuk Tiyatrosu Festivali’nin bu yıl ikincisi düzenleniyor. 23 Ocak-3 Şubat tarihleri arasında yapılan tiyatro festivaline ilgi büyük. Geçtiğimiz yıl ilki yapılan Çocuk Tiyatroları Festivali, Halis Kurtça Kültür Merkezi, Barış Manço Kültür Merkezi ve Kozyatağı Kültür Merkezinde yapılırken bu yıl festivale Caddebostan Kültür Merkezi de dahil oldu. Böylelikle festival, Kadıköy Belediyesi’nin bütün kültür merkezlerine yayılmış oldu. Festivali İstanbul’un en tanınmış tiyatrolarından İstanbul Çocuk Sanat Tiyatrosu, Uygur Çocuk Tiyatrosu, Tiyatro Alkış, Tiyatro Mie, Sarıyer Sanat Tiyatrosu Tiyatro Lir, Bizim Tiyatro katılıyor. Festival boyunca 72 seansta 26 farklı çocuk oyunu oynanıyor. Katılan tiyatro sayısı 7. Geçtiğimiz yıl 10 bin çocuğun tiyatro izleme fırsatı bulduğu festivale bu yıl katılımın daha fazla olması bekleniyor.
Yarıyıl tatilinin kışın en soğuk günlerine denk gelmesi nedeniyle tatile gidemeyen ailelerin çocukların evde sıkıcı günler geçirmemeleri için böyle bir festival düzenlediklerini söyleyen Halis Kurtça Kültür Merkezi Sorumlusu İrep Korkmaz, “İstanbul’da çocuk tiyatroları cumartesi ve pazar günleri oyunlarını sergiliyorlar. Hafta içi ise çocukların herhangi bir kültürel etkinliğe katılma şansları yoktu. Biz de iki yıl önce Halis Kurtça Kültür Merkezi’nde böyle bir çocuk Tiyatroları şenliği hazırladık. Katılım oldukça yüksekti. Biz de diğer kültür merkezinde çalışan arkadaşlarla konuşarak böyle bir festival yapmaya karar verdik. Oldukça başarılı geçti. Bu yıl ise tüm kültür merkezlerinin katılımıyla festivali gerçekleştirdik ve katılım yine yüksek geçiyor. Farklı mahallelerde bulunan kültür merkezleri sayesinde Kadıköy’ün büyük bir alanındaki çocuklar oyunları görme fırsatı buluyor” diye konuştu.
 
ÇOCUKLARA KARNE HEDİYESİ
 
Bu yıl ikincisi yapılan ve çok sayıda çocuğun izlediği Yarıyıl Çocuk Tiyatrosu Festivali’nde Halis Kurtça Kültür Merkezinde bir ilk yaşandı. Halis Kurtça Kültür Merkezi’nin bulunduğu Merdivenköy Mahallesinde bulunan Kadıköy Belediyesi Bedri Rahmi Eyüboğlu Etüt Merkezinde çalışan çocuklara karne hediyesi olarak Halis Kurtça Kültür Merkezinde ücretsiz tiyatro izleme imkanı verildi.
Yaşları küçük olanlar çocuk tiyatrolarına giderken, yaşça büyük olanlar ise yetişkin oyunlarına gittiler. Oyunları çocukları ile beraber izlemeye gelen veliler. Festivalin önümüzdeki yıllarda da devam etmesini talep ediyorlar.
 
ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDE DE EĞLENCE VAR
Sömestr tatilinin keyfini yaşayan çocuklar için AVM’lerde de renkli programlar var. 20 Ocak-5 Şubat tarihleri arasında Kadıköy’de Optimum ve Kozzy Alışveriş ve Kültür Merkezi’ne gelen çocukları eğlenceli saatler bekliyor.
İstanbul Optimum Outlet, sömestr tatilinde minik ziyaretçilerini sürpriz karne hediyeleri ve eğlenceli aktiviteler ile karşılıyor. Anne-babalar İstanbul Optimum Outlet’te bir yandan alışverişini yapıp bir yandan çocuğuyla birlikte onlar için özel olarak hazırlanan alanlarda; Karikatür Atölyesi, Kurabiye Süsleme Atölyesi, Garfield Etkinliği, Taş Boyama Etkinliği, Yumurta Boyama, Mad Sience Etkinliği, Taç ve Kanat Yapım Atölyesi, Parmak Kukla, Mum Yapımı, Deniz Kabukları Atölyesi, Seramik Atölyesi, Çizgi Roman Atölyesi, Tuvalde Yağlı Boyama Atölyesi gibi eğlenceli ve öğretici atölye etkinlikleriyle çocuğunun sosyal becerilerini kuvvetlendirmesini sağlayıp yarı yıl tatilinde keyifli ve eğlenceli bir eğitim almasını sağlayabilir.
Çocukların yeni keşifler yapmalarını ve geleceği şekillendirmelerini sağlamak, bilimsel bazlı projelerini teşvik etmek, araştırma ve geliştirme yeteneklerini arttırmak için düzenlenen 29-31 Ocak tarihlerindeki eğlenceli bilim atölyelerine de tüm çocuklar ücretsiz katılabilecek.
Karnesini alıp Optimum danışmasına gelen tüm minik ziyaretçiler ayrıca Optimum Hediye Çarkını çevirerek sürpriz hediyeler kazanacaklar.
Kozzy Alışveriş ve Kültür Merkezi de sömestr tatilinde eğlenceli ve öğretici etkinlikleri ile çocukları eğitimin keyifli yanıyla buluşturuyor.
Erimeyen Buz gösterisi, Duyularımızı keşfedelim, Sihirli Mıknatıs, Genç Dedektifler, Atmosfer ve Ötesi – Roket bilimi, İlginç Tatlar – Hızlı Kimya etkinlikleri Mad Sience Bilim Atölyesi kapsamında çocuklarla buluşacak.
Sömestr tatili süresince Kozzy AVM danışmasına karnesiyle birlikte gelen tüm öğrencileri sürpriz hediyeler bekliyor.
 
Uğur KARAKADI

ARŞİV