Çocuklar ve gençler, bienalde 'birlikte yaratacak'

“Düş Çocuk, Gerçek Çocuk” konseptiyle bu yıl 2. si düzenlenecek olan İstanbul Çocuk ve Gençlik Bienali’ne başvurular “birlikte yaratalım” çağrısıyla başladı.

31 Ağustos 2012 - 13:39
“Düş Çocuk, Gerçek Çocuk” konseptiyle bu yıl 2. si düzenlenecek olan İstanbul Çocuk ve Gençlik Bienali’ne başvurular “birlikte yaratalım” çağrısıyla başladı. Bienal; Beyoğlu’ndan Tuzla’ya, Kadıköy’den Sultanbeyli’ye, 39 ilçenin özel ve kamu okullarında öğrenim gören öğrencilerin yanı sıra sokakta çalışan, suça itilmiş, cezaevinde bulunan, cezaevinde doğmak zorunda kalan çocuklar ve engelliler gibi dezavantajlı grupları da kapsayacak.
 
Semra ÇELEBİ
 
İlki İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından desteklenerek 65 bin izleyiciye ulaşan İstanbul Çocuk ve Gençlik Bienali’nin ikincisi, 3 Kasım - 6 Aralık 2012 tarihlerinde gerçekleşiyor. 2. İstanbul Çocuk ve Gençlik Bienali Direktörü Gazi Selçuk, bienalin İstanbul’da yaşayan 3 milyon öğrencinin çağdaş sanatın içinde yer almaları, oluşturdukları özgün sanatsal üretimleri, nitelikli bir platformda izleyiciyle buluşturmaları için oluşturulmuş bir sanat organizasyonu olduğunu söylüyor.
İstanbullu çocukların kültür ve sanat alanında daha etkin olması, aynı zamanda yaşamsal kalitelerini de artıracak. Bu amaçla yola çıkan bienal kapsamında, çocuklar 13 farklı disiplin ve 350 atölye çalışmasıyla, alanında uzman sanatçı ve kişilerle üretmenin keyfini sürecek.
 
VAPURDA MÜZİK
Bienal yüzlerce okul grubunun beden, müzik performanslarını içeren etkinlikleriyle renklenecek. Birbirinden farklı tür ve tarzlara sahip gruplarının sahneleyeceği konserler, drama, tiyatro, dans içerikli beden performansları, bienal için Taksim Meydanı’nda kurulacak sahnede izleyiciyle buluşacak.
Bienal süresince 7-10 adet şehir hatları yolcu vapurunda, farklı okulların öğrenci müzik ve performans grubunun etkinlikleri İstanbullularla buluşacak.
 
FİLM GÖSTERİMLERİ
Sanat ve eğitim alanında yerli yabancı 30 üzerinde önemli isim eşzamanlı olarak bienal mekanlarında izleyici, öğretmen, veli ve öğrencilerle buluşacak. Planlanan 41 panel söyleşi ve konferansı 10 bin kişinin izlemesi bekleniyor.
Profesyonellerin çektiği bir dizi kısa filmle birlikte, öğrencilerin çekmiş olduğu kısa film çalışmaları bienal süresince izleyicilere sunulacak. Ayrıca atölye çalışmalarında ortaya çıkarılan yeni filmlerin de izleyiciyle buluşması sağlanacak.
 
REHBERLİ TURLAR
Bienali görmeye gelen izleyicilerin güncel sanat, enstalasyon, video ve oluşturulan diğer sanatsal ifade biçimleriyle daha doğru bir ilişki kurmaları için hazırlanmış bir program. Rehberli turlar önceden programlı turlar ve rezervasyonlu turlar olarak iki farklı şekilde gerçekleştirilecek. Turlar, il milli eğitim müdürlüğü tarafından önceden belirlenmiş okul ve öğrencilerin dışında rezervasyon yapan diğer katılımcıları kapsayacak. Yaklaşık 20 bin kişinin bu turlardan faydalanması planlanıyor.
 
BAŞVURULAR 24 EYLÜL’E KADAR!
“Düş mü? Gerçek mi?” temasından yola çıkılan bienale resim, heykel, seramik, fotoğraf, düzenleme, video, müzik beden ve sahne performanslarında başvurular 24 Eylül’e kadar devam edecek. Başvurular www.cocukgenclikbienal.org adresinden yapılıyor.

ARŞİV