Okula yazar geliyor!

Edebiyatın usta kalemleri, İstanbullu öğrencilerle buluşacak. Öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmak için başlatılan ‘Yazarlar Okullarda’ projesinde yapılan kura çekiminde Kadıköy ile eşleşen isim ise genç yazar Aslı Tohumcu oldu.

14 Aralık 2011 - 14:26

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, öğrencilere eleştirel bir bakış açısı kazandırarak, onları okuyan ve düşünen bireyler olarak hayata hazırlamak amacıyla “Yazarlar Okullarda” projesi düzenliyor.
Proje kapsamında, öğrenciler her ayın ilk iki haftası bir Türk veya dünya klasiği, sonraki haftalarda da çağdaş bir yazarın eserini okuyacak. Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı derslerinin okuma saatlerinde bu kitapların üzerinde söyleşiler yapıp öğrencilerden kitaplar hakkındaki düşünceleri alınacak. Kitapları okuyan öğrencilere ödül olarak ise okuduğu kitabın yazarı ile tanışma fırsatı verilecek. Bu şekilde öğrenciler okudukları kitap hakkındaki düşüncelerini kitabın yazarına iletme fırsatı bulacak. Yazarlar Okullarda Projesi ile İstanbul’da on binlerce öğrenciye ulaşılacak. Her ilçede okur-yazar etkinlikleri yapılacak. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 39 ilçede 80′e yakın yazar okullara davet edilecek. Yazarlar Okullarda Projesi’nde öğrenciler alt gelir grubundan seçilecek ve onlarla birlikte aileleri de projeden okuma alışkanlığı kazanma noktasında yararlanacak.
 
120 BİN ÖĞRENCİ YAZARLARLA BULUŞACAK
 
Türkiye’de ilk defa bir il bütün ilçe ve okullarıyla ve onlarca yazarla birlikte bir okuma seferberliği başlatılan projenin kura çekimleri, geçtiğimiz günlerde 29 yazarın katılımıyla yapıldı. İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, okumanın ve okutmanın bir ülkenin geleceğinin sağlam temellere dayanmasında vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirterek “Yazarlar Okullarda” projesiyle İstanbul'un tüm ilçelerinde bir yıl içinde 120 bin öğrenciyi yazarlarla buluşturacaklarını vurguladı.
Konuşmaların ardından projeye katılan yazarlar, tek tek sahneye çağrılarak, sahnede cam fanus içerisinde bulunan kura toplarını çekti. Kura toplarından çıkan ilçelerle eşleşen yazarlar, o ilçenin milli eğitim müdürüyle tanışarak, proje hakkındaki görüşlerini ifade ettiler. Kura çekimi esnasında Türk edebiyatının güçlü kalemi Selim İleri'nin oturduğu semt olan Şişli'yi ve gazeteci yazar Ahmet Turan Alkan'ın da oturduğu semt olan Üsküdar'ı çekmesiyle, bir yazar, “Bu işte şike var” esprisini yaparak katılımcıları güldürdü. Proje için gerçekleştirdiği daha önceki buluşmalarda çocukların sorduğu sorularla kendisini çok etkilediğini ve bunun kendisini Türkiye'nin geleceği adına umutlandırdığını söyleyen Selim İleri, projenin başarısından dolayı organizasyon komitesini kutlarken Ayşe Kulin, projenin başından beri içerisinde olduğunu ve bu projenin bugün İstanbul geneline yayılmasından mutluluk duyduğunu belirtti. Şair Haydar Ergülen de ilköğretim sıralarından başlayarak çocukların şiir, öykü ve romanla tanışmasını oldukça önemsediğini vurgulayarak, bu yaşta edinilen alışkanlıkların ömür boyu sürdüğünü ve bu projeyle okumanın çocuklar üzerinde bir alışkanlık oluşturacağı inancını taşıdığın söyledi.
 
KADIKÖY'ÜN YAZARI ASLI TOHUMCU
 
Yapılan kura çekimi sonucunda Kadıköy'ün yazarı Aslı Tohumcu oldu. Tohumcu, 1974 Almanya doğumlu. Çocukluğu Bursa’da geçti. Bir süre İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde okudu. Değişik yayınevlerinde editörlük, TRT 2′de muhabirlik yaptı. 5 kitabı bulunuyor. Radikal Kitap’ta çocuk edebiyatı üzerine yazan Tohumcu'nu “Üç, İkiii, Birr, Ateş!” adı bir de çocuk kitabı var. 

Yazar-ilçe eşleşmesi alfabetik sırayla şöyle:
Adnan Özer-Beyoğlu, Ahmet Büke-Fati, Ahmet Turan Alkan-Üsküdar, Ahmet Ümit-Bakırköy, Ali Ayçil-Sancaktepe, Aslı Tohumcu-Kadıköy, Ayşe Kulin-Kağıthane, Ayşe Sarısayın-Esenyurt, Aytül Akal-Güngören, Ayla Çınaroğlu-Adalar
Baki Ayhan T.-Ümraniye, Behçet Çelik Çekmeköy, Beşir Ayvazoğlu-Maltepe, Burhan Eren-Avcılar, Çiğdem Gündeş-Ataşehir, Faruk Duman-Silivri, Fatih Erdoğan-Sultangazi, H. Salih Zengin-Çatalca, Haydar Ergülen-Büyükçekmece, Gülten Dayıoğlu-Beşiktaş, İnci Aral-Sultanbeyli, Metin Celal-Sarıyer,
M. Nedim Hazar-Bayrampaşa, Nilay Yılmaz-Tuzla, Nur İçözü-Bağcılar, Ömer Erdem-Şile, Selim İleri-Şişli, Seza Kutla Aksoy-Gaziosmanpaşa, Sevinç Çokum-Beylikdüzü

ARŞİV