Okçuoğlu'nun yeni kitabı çıktı

30 Kasım 2011 - 13:21

Kadıköylü şair-yazar Evin Okçuoğlu, okurlarına son şiir kitabı “En Güzel Gün İçin’ ile yeniden merhaba diyor.

Yazarın yeni kitabının arka kapak yazısı şiirlerini nasıl duygularla yazdığını özetliyor: “Okuyacağınız 82 şiir, 2010-2011 yılları arasında yani, dünyada emperyalist saldırıların zirvelere çıktığı, ülkelerin yoksulluğa ve parçalanmaya itildiği, dünya sokaklarında, meydanlarında, fabrikalarda mitinglerin yürüyüş ve grevlerin çığlık çığlığa olduğu yıllarda yazıldı… Devrim örülürken, kıtaların uzaklığını silerek yüreklerde yanan ateşle, aşkla ve yıllarca biriken kin ve isyanla yazıldı.
Çürüyen küresel emperyalizmin saldırılarına direnerek onurla karşı duran, dünyanın her köşesinde yüreği atarak yazıldı.”
Evin Okçuoğlu,
“kitaplar silah
heykeller dimdik duran duygu
en güzel günden kopar gelir”
dediği Sanat Ordusu adlı şiiri ile sanatın önemini vurguluyor.
“yer altının sesi soluğu kesilse de şimdi
susmadı en güzel gelecek için yaşayan yan” dizelerinin de yer aldığı şiiri, kitaba adını vermiş.
Aylardan Aşk Olsun şiirinden alıntıladığımız dizelerinde ise insana yakışan incitmesiz aşkı evrensele taşıyor:
“ellerimiz kavuşunca
yeryüzü sürüklenir
itilir çekilir boşlukta
gezegenler öper yüzlerimizi
aylardan aşktır yıllardan aşk
bir yaprak dansı olmalı bu
rüzgarla incitmesiz buluşmak”
Bilim kadınlarımıza ilkçağlardan beri reva gördükleri eziyetin ve kıyımın simgesi olmuş olan Hipatia için yazdığı şiiri ise şöyle bitiyor:
“cehaleti silmiyor kendi yanıklarımızın ışığından başkası
bilmek de yetmiyor göğü, yıldızları
esir gözlerle baktıktan sonra”
Evin Okçuoğlu Kadıköylü. Dolayısı ile Kadıköy’deki mendireklere çarpan dalgalara şairce bakışla, yazıyor ve İstanbul sevdasını Lodoslu Aşkıma şiirinde derinlikle duyumsatıyor.
“istanbul
en şiir halimle geleyim sana
emirgan dedikodusu mu bu
boğazından geçmez olmuş lokma
al bir o kadar da benden
açsam ağzımı sen
sussam gözümde sensin tüten”
Birinci şiir kitabı olan İçi Görünen Şiirler'de on yıllık çalışmalarını toplamış olan şair, bu kez son iki yıllık çalışmalarını biraraya getirmiş. Şiirlerle fotoğraf ya da resmin yer yer buluştuğu sayfaları çevirirken Memede Süt Bitince adlı şiirin yer aldığı sayfada Ressam İbrahim Balaban’dan bir resim de dikkat çekiyor.
http://evinokcuoglu.blogspot.com/ adresindeki blogu ile yıllardır okurlarına ulaşmayı sürdüren şair ve yazar Okçuoğlu, 16-17-18 Aralık tarihlerinde de Caddebostan Kültür Merkezi'nde düzenlenecek olan Kitap Günleri’nde Kadıköylü okurları ile buluşacak. Aslında gazetemizin okurları Evin Okçuoğlu’nu daha önce yayımlanmış olan 7 çocuk kitabı ve sonra da bir şiir ve bir öykü kitabı ile ilgili haberlerimizden tanıyacaklardır. En Güzel Gün için şairin 10. Kitabı oluyor.

İlk kitabı Sakın Kızma Anne (Nisan, 2006 ATP yayınevi) genç/çocuk öykülerinden oluşmakta. Şiir Bahçesi, Ünlü Besteciler, Çocuk Emeği Öyküleri, Toprak Öyküleri, Konuşan Eşyalar Ekim 2006’da, Çilekli Masal Pastası 2007'de aynı yayın evinden çıkan diğer kitaplarıdır. Evin Okçuoğlu’nun yetişkinler için yazdığı Sardunya Kırıldıkça (öykü) ve İçi Görünen Şiirler’den sonra, şimdi de En Güzel Gün İçin adlı kitabı Kora Yayınları'ndan yayımlanmış.
İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Bölümünde okutman olarak çalışıp emekli olan yazarımız yabancı şairlerden seçtiği şiirleri çeşitli dergilerde ve kendi blogunda yayınlanmak üzere Türkçeye çevirmektedir. Ayrıca çevirileri arasında bulunan Kosovalı Kız Zana adlı kitap 2004’te Papirüs yayınlarından yayınlanmıştır.
 

ARŞİV