“Opera-Bale Kostüm Sergisi” Süreyya’da

Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda açılan Opera-Bale Kostüm Sergisi, haziran ayına kadar görülebilecek

13 Mart 2017 - 11:04

Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası, tiyatronun, sinemanın ve elbet opera ve bale sanatlarının sahnelenmesinde anlatımın ayrılmaz bir görsel unsuru olan kostüm tasarımlarını sergiye taşıdı. Sergi, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin iş birliğiyle hazırlandı. 8 Mart'ta Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu'nun katılımıyla açılan “Opera-Bale Kostüm Sergisi”, haziran ayına kadar Süreyya Operası fuayesinde ziyarete açık olacak.

Kostüm, bütün sahne sanatlarının, sinemanın izleyiciye sunulmasında, sanatsal anlatımın ayrılmaz görsel bir unsuru. İlkel toplumun, insanoğlunun hayatla mücadelesini yansıtan, büyü ve inançla ilgili ritüellerinden, geleneksel törenlerinden yüzleri ve vücudu boyalı toplum önderlerinin özel giysileri, günümüzdeki kostüm sanatının insanlık tarihinin başından beri bir ifade aracı olarak varlığını da kanıtlıyor. Antik çağda, tiyatro oyuncularının kullandığı maskelerin, daha sonra sahne sanatlarının bütün dünyada sembolü olduğunu biliyoruz.

Süreyya Operası’ndaki sergi, bu sanatın yalnızca opera ve bale eserlerindeki uygulamalarından örnekler sunuyor. Sergide, değişik opera ve bale temsilleri için hazırlanmış olan orijinal giysi, şapka, başlık, peruka ve ayakkabılar yer alıyor.

Serginin ikinci görsel malzeme grubu, kostüm tasarımcılarının çeşitli opera ve bale temsilleri için hazırlamış oldukları orijinal kostüm resimleri, çizimlerinden oluşuyor.

Üçüncü görsel grup ise, sahnelenmiş değişik opera ve bale eserlerinin giysileri ve aksesuarlarını gösteren fotoğraflar...

Sergilenen bütün malzemenin hangi esere ait olduğu ve tarihleri, kostüm tasarımcılarının isimleri her eserin altında yazılı olarak gösteriliyor. Böylece, sınırlı da olsa opera ve bale kostüm tarihinin belgesel bir sunumu ortaya çıkıyor. Serginin bir özelliği de bu konudaki ilk örnek olması.


ARŞİV