Opera'nın kuruluş öyküsü kitap oldu

70 yıllık bir geçmişe sahip olan Devlet Opera ve Balesi’nin 1936 ile 1941 arasındaki 5 yıllık kuruluş öyküsü, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Genel Sanat Yönetmeni Murat Katoğlu tarafından...

18 Ocak 2011 - 15:54

Geçtiğimiz yıl mart ayında İstanbul’un tek opera salonu olan Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda açılan “Türkiye’nin Milli Opera Kurumu Devlet Opera ve Balesi’nin Kuruluş Öyküsü” sergisi, kitaba dönüştürülerek yazılı bir belge haline getirildi. Süreyya Operası Genel Sanat Yönetmeni Murat Katoğlu tarafından hazırlanan sergide bulunan belge ve fotoğrafların yer aldığı kitapta 1936 ile 1941 arasında cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte sanata verilen değer, operanın okullaşma süreci ve ilk temsille yaşanan heyecan anlatılıyor.
Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğü tarafından basılan ve Katoğlu’nun “el kitapçığı” olarak nitelendirdiği kitapta Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile DOB Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Prof. Rengim Gökmen’in görüşlerine de yer veriliyor. Bakan Günay’ın “sanatseverler için iyi bir başvuru kaynağı” olarak değerlendirdiği kitap hakkında Gökmen şunları söylüyor: “Zorlukla aşılan süreçlerin ardından hangi aşamalardan geçilerek bugünlere gelindiğini anlatan, verilen emeklerin gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayan bu değerli yayından dolayı memnuniyetimi belirtmeliyim.”
Murat Katoğlu ise bu kitabı hazırlamaktaki amacını; “Beş altı yıl süren kuruluş serüvenini ve dönemin yankılarını okuyucuların zihninde canlandırabilmektir” sözleriyle özetliyor.
 


ARŞİV