Operada 'Başka Dünya'

İstanbul Opera ve Balesi, bir distopyayı Süreyya Operası sahnesine taşıyor.

10 Kasım 2016 - 16:27
İstanbul Opera ve Balesi, bir distopyayı Süreyya Operası sahnesine taşıyor. Besteci Selman Ada ile librettist Tarık Günersel’in “Ali Baba & 40” (1988) , “Mavi Nokta” (1993) ve “Aşk-ı Memnu” (2003) operasından sonra dördüncü ortak çalışması olan “Başka Dünya”, bilim-kurgusal bir distopya ile gerçekçiliği birleştirerek özgürlükçü bir direniş çağrısı yapıyor.  Operanın konusu kısaca şöyle: “Gelecekte, hapisteki bir bilgin öfkelidir, çünkü gezegenimiz kâr uğruna çevreyi mahveden egemenler yüzünden yaşanmaz olmuştur: “Gökyüzü külrengi!”
Hücreye gelen Dünya Başkanı, “Başka gezegen gerek bize” der ve teklifte bulunur: Bilgin, vaktiyle keşfettiği gezegene göç konusunda, Başkan ile ekibine yardımcı olursa serbest bırakılacaktır. Bilgin reddeder. Suçlulara yardım yerine hapiste ölmeye razıdır. Ama Dünya Başkanı onu tehdit eder. Bilgin yardım etmezse, kızı Leyla öldürülecektir.
Bilgin gönülsüz kabul eder. Ancak bilmedikleri bir şey vardır: Gidecekleri gezegende, Yunan mitolojisinden Tanrılar Tanrısı Zeus ve karısı Tanrıça Hera ile Soytarı yaşamaktadır. İnsanlar onlara inanmaz olunca gururları incinen eski tanrılar, Dünya’dan uzaklaşıp buraya sığınmıştır. Sürgündeki tanrıların dramı, Zeus’un Leyla’ya ilgi duymasıyla renklenir.” 0216 346 15 31 (3 hat)

ARŞİV