Operada ‘Karşı Ezgiler’

Üstün yetenekli dört genç sanatçı, Süreyya’da buluşacak

02 Ocak 2019 - 15:39

Dört önemli yarışmadan üç birincilik, bir özel ödülle dönen, 2013’te İKSV’nin “Aydın Gün Teşvik Ödülü”ne layık görülen Hande Küden (keman); “Oscar ve Vera Ritter Stiftung Hamburg” ve “Possehl Stiftung Lübeck” burslarını kazanan, Alman Senfoni Orkestrası’na kabul edilen Elena Rindler (keman); uluslararası yarışmalarda birçok derece alan, DAAD ve Pekineller’in “Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” projesi kapsamında desteklenen, Bavyera Radyo Senfoni Orkestrası üyesi Dorukhan Doruk  (viyolonsel); Yine “Dünya Sahnelerinden Genç Müzisyenler” projesiyle desteklenen, Trinity College of Music’de tam burslu okuyan, MSGSÜ’de öğretim görevlisi olan Eren Aydoğan (piyano) …

Bu dört üstün yetenekli genç sanatçı; Notre Dame de Sion Oda Orkestrası’nda 11 yıl boyunca grup şefliği yapmış olan, Lepidus Quartet’in kurucu üyesi, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın ve İstanbul Sinfonietta grup şefi Öykü Koçoğlu ile Süreyya Operası’nda bir kentet akşamında buluşuyor. 7 Ocak Pazartesi akşamı saat 20.00’de yapılacak konserde, D. Şostakoviç (Piyanolu Kentet, Sol minör Op. 57), C. Franck (Piyanolu Kentet, Fa Minor) ve Fazıl Say’ın (Yürüyen Köşk) eserleri seslendirilecek.

Dimitri Şostakoviç, Op. 57, sol minör Piyano ve Yaylı Çalgılar için Kentet’i, 1940 yılında besteledi. Dönemin haftalık kültür ve politika gazetesi Literaturnata Gazeta’da, “çağımızın gerçek sesini taşıyan, mükemmel armonilerle bezenmiş, günümüzü yansıtan bir eser” kritiği ile yer verilen parça, 1941’de Stalin Ödülü’ne layık görüldü. Cesar Franck’ın 1879-1880 yıllarında yazdığı Piyano ve Yaylı Çalgılar için Fa minör Kentet’i ise, aslında rahatsızlık veren tutkulu hissi ve yarattığı melankolik atmosfer nedeniyle, o dönemde yazılmış olan eserlerin çoğunun duygusal menzilinin çok ötesindedir. Fazıl Say; “Yürüyen Köşk” Atatürk Anısına Opus 72 eseri ile Atatürk’ün Yalova’daki Millet Çiftliği’nde yaşayan çınar ağacı ve köşkün hikâyesini eşsiz melodilerle dinleyici ile buluşturuyor.


ARŞİV