Orhan Veli'nin yaş günü Kadıköy'de kutlandı

Şair Orhan Veli Kanık, 100. yaş günü olan 13 Nisan’da Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Geceye şairin kızkardeşi Füruzan Yolyapan da katıldı.

17 Nisan 2014 - 13:08
 
Semra ÇELEBİ
 
13 Nisan 1914’te Beykoz’da dünyaya gelen şair Orhan Veli Kanık, 13 Nisan 2014’te 100. yaşına Kadıköy’de girdi.
Orhan Veli’nin 100. yaşı nedeniyle yapılan etkinliklere Kadıköy Belediyesi de doğum günü kutlamasıyla katıldı. 13 Nisan Pazar akşamı Barış Manço Kültür Merkezi’nde bir anma gecesi düzenlendi. Şairin hayattaki tek yakını olan 90 yaşındaki kızkardeşi Füruzan Yolyapan da onur konuğu olarak geceye katıldı.
Tiyatrocu Zafer Diper’in teatral sunumuyla açılan gecede ilk olarak Fasl-ı Musiki Topluluğu sahneye çıktı ve Orhan Veli’nin sevdiği Türk Sanat Müziği eserlerini seslendirdi. Müzik dinletisinin ardından Füruzan Yolyapan ile yapılmış röportajdan oluşan 20 dakikalık belgeselin gösterimi yapıldı.
 
YOLYAPAN: ‘BURADA OLMAKTAN ONUR DUYUYORUM’
Belgesel gösteriminin ardından şairin kızkardeşi Füruzan Yolyapan kısa bir konuşma yaptı. Yolyapan, ağabeyinin 100. yaşında onu unutmayan ve böyle güzel bir etkinlik düzenleyen Kadıköy Belediyesi’ne teşekkür etti. Orhan Veli’yi çok genç kaybettiğini söyleyen Yolyapan, o günden beri her an onun yokluğundan dolayı çektiği acıyı gözyaşlarıyla anlattı. Füruzan Yolyapan ilerlemiş yaşı nedeniyle geceden erken ayrıldı.
 
“NÂZIM’LA ETKİLEŞİM İÇİNDEYDİLER”
Etkinliğe konuşmacı olarak katılan yazar Emin Karaca, Orhan Veli’nin edebi yaşamını anlattı, Garip akımı hakkında notlar aktardı. Dönemin siyasi yapısı hakkında da bilgi veren Karaca, Nâzım Hikmet ile Orhan Veli ilişkisine de değindi. Yazar Karaca, Nâzım Hikmet Bursa Cezaevi’nde tutukluyken yapılan açlık grevine Orhan Veli’nin de destek verdiğini belirtti, Nâzım’la birbirlerini etkileyen iki şair olduklarını vurguladı.
Emin Karaca’nın konuşmasından sonra Murat Bozyiğit ve Anıl Gündoğan’dan oluşan Trubaduo Müzik Grubu, klasik müzik seçkilerini yorumladılar.
Gecenin ilgi çeken bir başka etkinliği de Zafer Diper ile İ.Ü. Pantomim Sanat Dalı öğrencilerinin yaptığı “Hürriyete Doğru” performansıydı. Zafer Diper, Orhan Veli’nin Hürriyete Doğru şiirini okurken İ.Ü. Pantomim Sanat Dalı öğrencileri de şiiri pantomim gösterisiyle canlandırdılar.
Katılımın yoğun olduğu gece şiirlerle sona erdi.

ARŞİV