Orhan Veli'yi 'Müşfik Kenter'den dinliyorum'

Şiirleri bu kentin damarlarına işlemiş usta şair Orhan Veli’yi bir kez daha Müşfik Kenter’in o doyumsuz güzellikteki sesinden dinlemek istiyorsanız buyurun Kozyatağı Kültür Merkezi’ne!

07 Aralık 2010 - 14:05

“Beni bu güzel havalar mahvetti/Böyle havada istifa ettim/Evkaftaki memuriyetimden/Tütüne böyle havada alıştım/Böyle havada âşık oldum/Eve ekmekle tuz götürmeyi Böyle havalarda unuttum/Şiir yazma hastalığım/Hep böyle havalarda nüksetti Beni bu güzel havalar mahvetti”
Orhan Veli’yi belki de en iyi anlatan şiirlerinden biri olan “Beni bu güzel havalar mahvetti”, şiirle ilgisi olmasa da bu topraklarda yaşayan birçok insanın başucu dizelerinden… Sadece yaşadığı dönemin değil her dönemin şairi olan Orhan Veli yaşama dair yazdıklarıyla edebiyatımızda başka bir pencere açtı. Lise döneminde tanıştığı Melih Cevdet Anday ve Oktay Rifat ile birlikte serbest vezinle de şiir yazılabileceğini, yazının kuralların ötesinde özgür bir paylaşım olduğunu gösterdi. Çevresinde yaşananlara da her zaman duyarlı olan şair, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'la birlikte, Nâzım Hikmet'in serbest bırakılması için üç gün açlık grevi de yaptı ve eylem geniş yankı uyandırdı. Bu özgürlükçü yanıyla da her zaman gençlerin ve genç kalanların şairi oldu. Kendisi de zaten yaşlanamadan bu hayata veda etti. Henüz 36 yaşındayken Ankara’da belediyenin açtığı bir çukura düştü ve iki gün sonra yani 14 Kasım 1950’de İstanbul’da yaşamını yitirdi.
36 yaşında, en verimli çağında ölen Orhan Veli, özgeçmişini, şiirine içselleşmiş olan mizahi yanıyla şöyle özetlemişti: “1914'te doğdum.1 yaşında kurbağadan korktum. 9 yaşında okumaya,10 yaşında yazmaya merak sardım.13'te Oktay Rıfat'ı,16'da Melih Cevdet'i tanıdım.17 yaşında bara gittim.18'de rakıya başladım.19'dan sonra avarelik devrim başlar. 20 yaşından sonra da para kazanmasını ve sefalet çekmesini öğrendim. 25'te başımdan bir otomobil kazası geçti. Çok âşık oldum. Hiç evlenmedim, şimdi askerim.”

KENTER VE VELİ’NİN SAHNEDEKİ DANSI

Son 30 yıldır Orhan Veli şiiri deyince Müşfik Kenter’in sesi, Müşfik Kenter deyince de Orhan Veli’nin dizeleri geliyor akla: “İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı/Önce hafiften bir rüzgâr esiyor;/Yavaş yavaş sallanıyor/Yapraklar, ağaçlarda; Uzaklarda, çok uzaklarda,/Sucuların hiç durmayan çıngırakları İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı.”
Kenter Tiyatrosu, Müşfik Kenter’in 60. sanat yılı, Kent Oyuncuları’nın 50. yılı ve “Müşfik Kenter’den Orhan Veli” gösterisinin 30. yılı şerefine yeni sezonu “Müşfik Kenter'i Dinliyorum: Orhan Veli 30. Yıl Özel Programı”yla açtı. Oğuz Aral'ın tasarladığı dekorlar, Yüksel Aymaz'ın ışık tasarımı ve Selmi Andak'ın besteleriyle, canlı piyano eşliğinde yapılan bir Müşfik Kenter-Orhan Veli gösterisi bu. Sahneye uyarlayansa Murathan Mungan. Bu kadar önemli ismi bir araya getiren “Müşfik Kenter’i Dinliyorum” gösterisi bu kez Kadıköylülerle buluşacak. Kadıköy Belediyesi’nin geçtiğimiz dönemde açılan en yeni sanat merkezi Kozyatağı Kültür Merkezi’ndeki gösteri 11 Aralık Cumartesi saat 20.30’da başlayacak. 60 yıldır sahnede sesiyle ve yüreğiyle gönlümüze taht kuran Müşfik Kenter’i, Orhan Veli’nin kimi zaman muzip kimi zaman duygusal dizeleriyle dans ederken izlemek istiyorsanız bu gösteriyi kaçırmayın!
www.kozyatagikulturmerkezi.gen.tr


 


ARŞİV