İYİ (İnsanca Yaşam için) Sosyal Kooperatif bileşenleri “Ortaya Karışık Ruh Halleri” başlıklı sergiyi izleyiciyle buluşturuyor. Sergi insanları ayrıştıran, dışlanmasına, ötekileşmesine yol açan tanımlar/teşhisler/etiketler/kategorilere karşı insani ihtiyaçlarımızı ve yeteneklerimizi paylaşmak, üretmek ve bir arada yaşamak şiarını taşıyor. Fatma Zengin koordinasyonu ve Gökhan Deniz danışmanlığında gerçekleşen sergide Fikret Bektaş, Onurcan Taşdemir, Orhan Üsküner, Ergin Altun, Serhat Duruöz, Yalçın Kemal, Cemil Can Yusufoğlu & Barış Özün Ak ve Kardelen Fincancı’nın fotoğraftan resme, enstalasyondan kolaja pek çok medyumda eserleri yer alıyor.
3 Mayıs Cumartesi günü yapılan açılışta konuşan Fatma Zengin, çocukken herkesin içinde bir sanatçı olduğunu ama büyüdükçe bu yönümüzü kaybettiğimizi belirterek, “Sanatın iyileştirici gücü, Türkiye’deki ruh hastalıkları alanında çok az kullanılıyor maalesef.” yorumunu yaptı. Serginin sanatçılarından ve serginin fikrini ilk ortaya atan Fikret Bektaş da “Dünyanın neresinde doğmuşsak oranın labirentinde hareket ediyoruz. Beynimiz kendi labirentini dışarıdaki labirentin çıkmazlarından, koridorlarından, ödüllerinden ve cezalarından yola çıkarak oluşturuyor. Şanslıysak ve eğer algılarımız ve sezgilerimiz bize yardım ederse bu labirentin üstünde yükselip çıkmazları önceden görmeyi öğrenebiliyoruz ve yolumuzu bulabiliyoruz.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Cemil Can Yusufoğlu ve Barış Özün Ak sundukları “Teatral Diyalog” ile ruh sağlığı hastalıklarının toplumdaki algısına dikkat çekti. Sergiye ön ayak olan Gazhane Çevre Gönüllüleri’nin dünden bugüne Gazhane mücadelesini anlatan Hasanpaşa Gazhanesi belgeselinin gösterildiği açılışta, müzik dinletisi de sunuldu.
SERGİYE PARALEL ETKİNLİKLER
Yarım kalan işlerin tamamlanacağı interaktif sanatçı stüdyoları, sanatçı stüdyolarından biriyle eş zamanlı gerçekleşecek ‘yaşayan kitap’ söyleşisi, katılımcıların ‘anti-siper kahramanlarını’ beraber üretebileceği kolaj atölyesi, şiir söyleşisi gibi etkinliklerle zenginleşen sergi programında; RUSİHAK’ın (Ruh Sağlığında İnsan Hakları Derneği) projesi kapsamında 2014 yılında Can Dinlenmiş ve Ege Kanar’ın yönetmenliğinde çekilen ve ülkemizde ruh sağlığı hizmeti veren devlet kurumlarının iç işleyişine dair bir kesit sunan ‘Depo: Akıl Hastanesinde Hayat’ belgeseli belirli aralıklarla gösterimde olacak.
“Ortaya Karışık Ruh Halleri”, 11 Mayıs’a dek her gün 12.00-20.00 saatleri arasında Müze Gazhane C Binası’nda görülebilir.