Osmanağa’da yaşamak ve eğlenmek

“Bir Kadıköy Filmi: Kadıköy’de Yaşamak, Kadıköy’de Eğlenmek” adlı belgesel hazırlayan Kadıköylü gazeteci Gamze Erbil, “Kadıköy hafızasını canlı tutmayı amaçladık” dedi

01 Şubat 2022 - 16:17

Son yıllarda İstanbul’un en popüler ilçesi haline gelen Kadıköy’ün değişimi, pek çok yazıya, belgesele, kitaba, araştırmaya konu olmaya devam ediyor. Onlardan biri de gazeteci Gamze Erbil’in hazırladığı ‘’Bir Kadıköy Filmi: Kadıköy’de Yaşamak, Kadıköy’de Eğlenmek” adını taşıyan belgesel film. 

Kadıköy’ün merkez mahallelerinden Osmanağa özelinde bir sözlü tarih çalışması niteliği taşıyan filmde, muhtar Serap Tuncer ile mahalle sakinleri Ayşe Onat, Ayşe Yaltırım, Belkıs Uluoğlu, Erdoğan Çerçi, Mahmut Baykal, Metin Erer, Nurten Günlük, Şehabettin Öner olmak üzere dokuz kişinin görüşleri yer alıyor. Eski ve bugünkü Kadıköy görüntüleri eşliğindeki verilen bu söyleşilerde, ilçenin 50-60’lı yıllardaki eğlence anlayışına odaklanılıyor. 

‘ESKİDEN KADIKÖY’ ANILARI

Gamze Erbil, “Bir süredir Kadıköy’le ilgili ‘eskiden şöyleydi’ anlatıları dinliyordum pek çok kişiden. Mahalle muhtarımız Serap hanımın düzenlediği bir kahvaltıda da yine bu şekilde konuşmalar olunca, oraya katılan isimlerin anlattıkları üzerinden böyle bir kayıt yapalım diye düşündük. Bu konuyu Serap hanımla paylaştığımızda ilk elden kahvaltıya katılan isimlerden bazılarını o önerdi, onları bu fikre ikna etti ve buluşmamızı sağladı. Sonra başka konuşmalar, ‘a ben de anlatayım’lar derken böyle bir bileşim ortaya çıktı” dedi.

Kendisi de 1996’dan beri Kadıköy’de yaşayan Gamze Erbil, “Buralar hep bostandı denilen dönemini bilmiyorum ama Kadıköy’ün bir ‘yerleşim’ yeri olduğu dönemde Kadıköylü olduk. Şimdiyse bir turizm merkezinde yaşıyoruz daha çok” yorumunu yaptı. Erbil, şunları söyledi: “Kadıköy’de yaşanan dönüşüm nedeniyle bu filmi yaptık. Çünkü, bence insanların ‘eskiden Kadıköy’ hikayelerini daha çok anlatmaya başlamasını tetikleyen son yıllarda yaşanan dönüşüm oldu. Yaşanan dönüşüm dediğimiz şey, piyasanın ‘görünmez elinin’ Kadıköy’ü yoğurmaya başlamış olması aslında. Ondan önce nasıldı sorusunu ortaya koymuş olduk. ‘Neleri kaybetmemeliyiz; neleri yeniden üretmeliyiz’in yollarını bulmalıyız. Kadıköylüler için dönüşümü daha planlı ve akılcı hale getirmek mümkün.”

Belgeseli izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=K9N8BtWcJl0


 


ARŞİV