Oyun sanal, heyecan gerçek!

Moda’daki sanal gerçeklik stüdyosunda, zombilerle savaşabilir ya da okyanusun dibinde dev balıklarla yüzebilirsiniz!

07 Mart 2017 - 12:58

Duvara monte bir bilgisayar ekranı ve köşelerdeki küçük sensörler dışında hiçbir şeyin olmadığı boş bir oda düşünün. Şimdi de bu odada, gözünde kocaman gözlük, kulağında kulaklıkla, ellerini heyecanlı heyecanlı sağa sola oynatan, odanın içinde oradan oraya koşan bir insan düşünün...

Dışarıdan bir bakışla anlamsız gibi görünen bu durum aslıda teknolojinin vardığı şaşırtıcı aşamalardan birinin, gerçek hayattaki tezahürü. Burası, Türkiye’nin ilk sanal gerçeklik stüdyosu olma iddiasındaki Portal VR Studio. Az önce tasvirini yaptığımız kişi de sanal gerçekliği deneyimleyen bir Kadıköylü.

Bu oyun stüdyosu, 28 yaşlarındaki genç iki girişimcinin mekânı; ilgisayar mühendisi Ahmet Berat Dağlar ve girişimcilik uzmanı Uraz Yekeler. Üniversite yıllarından tanışan, daha önce restoranlara yönetim otomasyon sitemi geliştiren bir şirket kuran, girişimcilik yarışmalarında ödüller alan Dağlar ve Yekeler, Moda’daki bu stüdyoyu geçen yaz açmış. İkili Kadıköy’ü özellikle tercih etmiş zira hem lise yıllarını burada geçirmişler -ki hala da sosyalleştikleri semt burası- hem de Kadıköy insanının teknoloji ve yeniliklere açık olduğuna inanıyorlar.

3 ODA, SINIRSIZ HAYAL…

Peki ya sanal gerçeklik ne demek ve burada nasıl oyunlar oynanıyor? Sanal gerçeklik  (vr-virtual reality), bilgisayarlar tarafından simüle edilen ortamlara deniliyor. Bu oyun stüdyosunda da bunu deneyimlemek mümkün. Masa başında bilgisayar karşısında klavye ve mouse ile oynanabilen oyunlar artık gerçekliğe bir nebze daha yaklaştı. Sanal gerçeklik gözlüğü sayesinde oyuncular kendilerini oyunun içinde hissedebiliyor. Dahası, ellerindeki oyun çubukları sayesinde oyuna müdahale de edebiliyorlar. Misal bir korku oyunundaysanız size doğru koşan zombiye ateş edebiliyorsunuz. 3 oyun odası bulunan Portal VR Studio’da, beyaz yakalılar stres atmayı sevdiği için savaş oyunları daha popüler olsa da pek çok temada oyunlar var. Örneğin sanal yemek pişirebilir, resim yapabilir, araba tamir edebilir, okyanusun dibine inebilir, uzayın tepesine çıkabilirsiniz yahut hiç gitmediğiniz bir ülkeyi sanal turist olarak da olsa ziyaret edebilirsiniz.

FARKLI BİR GERÇEKLİK

Bu teknoloji çocukların hayal güçlerini geliştirmelerine olanak sağlarken, çok yaşlı, engelli ve evden çıkmakta zorlanan kişiler için de başka dünyalara tanık olma imkânı sunuyor. Zaten bu stüdyoya gelenler arasında ileri yaşta Kadıköylüler de varmış. Önce ‘ben anlamam evladım teknolojiden’ deyip, sonra da gözlüğü gözünden çıkarmak istemeyenler… Berat Dağlar ve Uraz Yekeler, “Bazı insanlar  teknolojiye yabancı olabilirler ama herkes farklı deneyimler yaşamak ister. Baştan istemese bile yaşadıktan sonra memnun kalır. Hayat monoton, hep aynı gerçeklikte yaşıyoruz. Aynı koltuklara oturup, aynı kişilerle görüşüyoruz her gün. Oysa burası size farklı bir gerçeklik sunuyor. İnsan oyun oynamayı sever. Bu da eğlencenin son noktası.” diyor.

                                                                                                                                                                                                                                                                                             Her gün öğlen 12 ile geceyarısı 12 arasında açık olan Portal VR Studio’da 20 dakikalık seans 30 lira, 40 dakikalık seans 45 lira ve 1 saatlik seans da 60 lira. Caferağa Mh. Damacı Sk. No:2 Tel:  (0216) 803 08 30


ARŞİV