Kimi bankacı ama içine tiyatro aşkı var, kimi zaten amatör olarak oyunculuk yapıyor, kimi konservatuarı hazırlanırken kimi de emekliliğini tiyatroyla değerlendirmek niyetinde. Bazıları oyunlarda rol almışlar ama işin mutfağını hepsi detaylıca bilmiyor. ‘’Tiyatro nasıl yapılır?’’ sorusu hepsinin ortak merakında…
Tiyatroya dair kafalardaki soruları yanıtlamak, merakları tatmin etmek ve ayrıca İşte izleyicisiyle yakinen tanışmayı arzulayan Kadıköy Tiyatroları Platformu bu konuda adım atarak, ‘’Benim Komşum Tiyatro” projesini başlattı. Kadıköy’de yerleşik bir sahnesi olan ve sahnesi olmasa da oyunlarını ağırlıklı olarak Kadıköy seyircisiyle buluşturan tiyatro gruplarının geçen yıl kurduğu 62 tiyatrolu bu platformun bünyesindeki 12 tiyatro, tiyatroyu mahallelere taşıyor. Kadıköy Belediyesi ile ortak sürdürülen, ilçenin 15 mahallesindeki atölye çalışmaları ve sohbetler 6 Şubat itibarıyla başladı, 2 Haziran’a dek sürecek. Benim Komşum Tiyatro projesi katılımcıları, mahallelerindeki tiyatroyu, oyuncuları yakından tanıma fırsatı buluyorlar.
4 ay tiyatroyu soluyacaklar
‘’Mahalleler Tiyatro öğreniyor, Tiyatrolar Mahallelerle Tanışıyor” sloganını taşıyan proje, 4 ay boyunca haftada 2 gün, günde 3 saatten toplamda 102 saat sürecek. Buluşmalarda ‘’2 saatlik bir oyun için yapılan çalışmalar, bir oyunun nasıl yazıldığını, oyuncunun nasıl ezber yapabildiğini, dekorcunun, kostümcünün görevleri, ışık ve müziğin sahnedeki yeri, oyuncunun sahne heyecanı, seyirci alkışının önemi’’ gibi konular ele alınıyor.
Seyircileri tiyatro ve oyunlarla, tiyatroları ve oyuncuları da izleyicisiyle buluşturan tanıştıran bu proje; Kadıköylüyü kültür ve sanatın sadece tüketicisi değil aynı zamanda katkı sunanı haline de getiriyor. Zira Kadıköylüler komşuları olan oyuncuların nasıl iş yaptığını öğrenip, kendi beklentilerini de anlatıyor. Böylelikle bir etkileşim ve iletişim oluyor.
Tiyatroyu ‘izlemek…’
Biz de ilk gün Hasanpaşa’daki Kadıköy Emek Tiyarosu’na konuk olduk ve ilk buluşmayı gözlemledik. Farklı yaş, cinsiyet ve mesleklere sahip tiyatrosever Hasanpaşalılar, hem ürkek hem meraklı adımlarla sahneye geldiler. Tiyatrounun kurucusu Pınar Yıldırım ve sanat yönetmeni yardımcısı Edip Tepeli, katılımcılara önce kendilerini, sonra tiyatroyu tanıtıp, sonra da projenin içeriğinden, 4 ay boyunca sürecek buluşmalardan, etkinliklerden detaylıca bahsettiler. Ardından katılımcılar tek tek ve çoğu için ilk kez olmak üzere ‘sahne deneyimi’ yaşayarak kendilerini diğer kişilere tanıttılar. Hepsi çok hevesli ve meraklıydılar. Onlarca soru sordular, yanıtlar aradılar. Hatta ilk günden ufak alıştırmalar bile yaptılar. Pınar Yıldırım katılımcıları sahneye ısıtmak için ufak aktiviteler yaptırdı. 3 saatlik ilk buluşmanın sonunda ise tiyatroseverler, kafalarında bazıları henüz tatmin edilmiş meraklar, yeni buluşma için yeni sorularla ayrıldılar Emek’ten…
ÜCRETSİZ OYUNLAR İZLENECEK
Projede ayrıca bazı oyunlar Kadıköy Belediyesi katkılarıyla ücretsiz olarak izleyici ile buluşacak. Şubat ayındaki oyunlar ve tarihler şöyle:
-Livingroom’un oyunu Mavi/10 Şubat Cuma saat:20.30
-Öykü Sahne’nin oyunu Frida/12 Şubat Pazar saat 18.30
-Karma Drama’nın oyunu Bu Anlamlı Günde/ 17 Şubat Cuma saat:20.30
http://www.kadikoytiyatrolari.com
https://www.facebook.com/kadikoytiyatro
https://twitter.com/kadikoytiyatro