Oyunlar Kadıköy'e geliyor

İzleyicileri yerli ve yabancı oyunlarla buluşturan İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Kadıköy’de 5 mekânda 9 oyun sahnelenecek

28 Nisan 2016 - 14:24

Gökçe UYGUN
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 2004’ten bu yana Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl 20’nci kez gerçekleştirilecek. 20. İstanbul Tiyatro Festivali, 3-28 Mayıs arasında Türkiye’den ve yurtdışından çeşitli oyun, dans, performans ve yan etkinliklerden oluşan zengin bir programla tiyatroseverlerle buluşacak. Festival bu yıl yurtdışından 9, Türkiye’den 23 oyun, dans ve performanstan oluşan 32 gösteriyi ve zengin içerikli 18 yan etkinliği 25 farklı mekânda sanatseverlere sunacak. Bu mekânlar arasında Kadıköy’den de 5 mekân bulunuyor. İşte Kadıköy’de sahnelenecek oyunlar;

* Gizli Yüz
Orhan Pamuk’un aynı adlı film senaryosundan, Mesut Arslan’ın tiyatroya uyarladığı Gizli Yüz, kimlik üzerine kurulmuş, günümüzde geçen bir peri masalı. Oyun, genç bir fotoğrafçıyla hoş, esrarengiz bir kadının farklı şehirlerde düş ve gerçeğin sınırında dolanmasını anlatıyor. Erki De Vries’in yaratıcı ışık koreografisi, Arslan’ın güçlü uyarlaması ve yönetmenliğiyle birleşerek oyunda izleyiciye farklı bir deneyim sunulacak. (6, 7 ve 8 Mayıs / 20.30 / Moda Sahnesi)

* Vibratör Oyunu
İdealist Doktor Bay Givings 1880’li yıllarda, histeri hastalığını tedavi etmek için bugünkü vibratörlerin atası olarak kabul edilebilecek bir makine icat ediyor. Teknolojiye olan obsesyonu ile hastalarının tedaviye devam etme ısrarlarına karşı koyamayan Dr. Givings’in hikâyesini anlatan, Sarah Ruhl’un provokatif ve Tony ödülü adayı bu eğlenceli oyunu, Türkiye’de de ilk kez festival kapsamında Eyüp Emre Uçaray yönetmenliğinde ikincikat tarafından sahnelenecek. (10-11 Mayıs / 20.30 / Caddebostan Kültür Merkezi)

* Kıyamete Kadar Kapattım Kalbimi
Gecenin coşkusunu ve karanlığını üzerinde taşıyan beş kişiyi konu alan oyun, kavganın, korkunun ve aşksızlığın içinde kendilerini gecenin dönüştürücü gücüyle sınayanları sahneye taşıyor. Melis Tezkan ve Okan Urun yazıp yönettiği oyunda Meral Çetinkaya, Defne Halman, Can Kulan, Efecan Senolsun ve Okan Urun rol alıyor. (11-12 Mayıs/Moda Sahnesi)

* Kargalar
Terkedilmiş bir şehir olan Kızıl Şehir’in muzip cinleri Mar ve Wan gelen geçenin başına türlü çoraplar örüyorlar. Yaşlı ve yalnız Kal umutla gidenlerin dönmesini bekliyor ve günlerdir turnede olan Kargalar geliyor, seyircilerini arıyorlar. Acıklı bir masalın içinde çekilen bir halaya dönüşen Kızıl Şehir’de, masal da halay da merhem olup iyileştiriyor. Kargalar, Mirza Metin ve Berfin Zenderlioğlu tarafından yönetiliyor. (18-19 Mayıs / Moda Sahnesi)

* Coriolanus
Erdemlerinden asla vazgeçmeyen ve bu yüzden yerden yere vurulan ve hatta cezalandırılan soylu savaş kahramanı Coriolanus’un hikâyesini anlatan Shakespeare’in bu ünlü oyunu, Roma’nın sözde demokrasisi ile politikacıların vaadlerine inanan eğitimsiz ve aç halkına karşı Coriolanus’un verdiği mücadeleyi konu alıyor. Malcolm Keith Kay’in yönettiği oyun İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahneleniyor. (18-19 Mayıs / Caddebostan Kültür Merkezi)

* An
Yoğun bakım ünitesinde yatan ağır durumdaki hastalar ve kendilerini onları iyileştirmeye adayanların “mahrem” zamanına 60 dakikalık bir yolculuk… Oyunun kurgu, konsept ve yönetmenliğini Özen Yula üstleniyor. Oyunda Reha Özcan, Zeyno Eracar ve Nazan Diper rol alıyor. (19-21-22 Mayıs / Yeldeğirmeni Sanat Merkezi)

* Kuvayı Milliye Destanı
Kurtuluş Savaşı’nın büyük destanı ve Nâzım Hikmet’in dev eseri, Kuvayi Milliye Destanı’nın modern uyarlaması, şiir-tiyatro ilişkisinin sahnesel karşılıklarının aranması anlamında çok değerli bir malzeme sunuyor. Ali Berktay tarafından sahneye uyarlanıp, Meyerhold ve biyomekanik teknik konusunda yaptığı çalışmalar ve atölyelerle de tanınan yönetmen Ayşe Emel Mesçi yönetiminde sahnelenecek olan oyunda, Müjdat Gezen Sanat Merkezi Tiyatro Okulu öğrencileri rol alıyor. (18-19 Mayıs / Müjdat Gezen Tiyatrosu 29 Ekim Sahnesi)

* Vanya, Sonya, Maşa ve Spike
Yazar Christopher Durang’in, Çehov oyunlarına göndermeler yaptığı oyunda, günümüzde ABD’nin küçük bir kasabasında geçen bir öykü anlatılıyor. Vanya, Sonya, Maşa ve Spike oyununda, taşra yaşamının umutsuzluğu, modern insanın yalnızlığı konu ediliyor. Zeki bir komedinin hüzünle buluştuğu oyunun yönetmenliğini Yücel Erten üstleniyor. Şerif Erol, Tilbe Saran, Nesrin Kazankaya, Doğan Akdoğan, Başak Meşe ve Gamze İpek’in rol aldığı oyun, Tiyatro Pera tarafından sahneleniyor. (24 Mayıs / Caddebostan Kültür Merkezi)

* Shakespeare’in Bütün Ölümleri
Oyunda; Shakespeare oyunlarında, sahne üzerinde gerçekleşen yetmiş beş ölüm İngiltere’nin ‘en yetenekli dört clown’u olan Spymonkey topluluğu tarafından canlandırılıyor. Oyuncular, “bütün ölümleri” bazen uzatarak, bazen altını üstüne getirerek, bazen dokunaklı, bazen müzikal ve her daim deli dolu bir şekilde aktarıyor. Ölümünün 400. yılında Shakespeare’e ağırbaşlı, kasvetli ve hayli komik bir saygı duruşu niteliğindeki oyunu Tim Crouch yönetiyor. (24, 25 ve 26 Mayıs / Moda Sahnesi)



 


ARŞİV