Pippa'yla ‘bellek yolculuğuna' çıkmak…

Talimhane Tiyatrosu, yeni sezonu, hepimizin içinde derin bir sızı bırakan İtalyan sanatçı Pippa Bacca’nın barış yolculuğunu anlatan “Pippa” oyunuyla açtı.

01 Kasım 2012 - 08:55

Semra ÇELEBİ
 
Talimhane Tiyatrosu, yeni sezonu, hepimizin içinde derin bir sızı bırakan İtalyan sanatçı Pippa Bacca’nın barış yolculuğunu anlatan “Pippa” oyunuyla açtı. Önceki akşam galası yapılan oyunu izleyenler arasında “barış gelini” olarak ölen Pippa’nın İtalya’dan gelen annesi de vardı. Anne Bacca, oyunun sonunda sahneye çıkıp kızının son yolculuğunu tüm samimiyetleriyle sahneye taşıyan tiyatro emekçilerini kutlarken, izleyicinin boğazındaki düğüm biraz daha sıkılıyordu.
Pippa Bacca’nın gerçek yaşam öyküsünden yola çıkılarak kurgulanan oyunun metni, Londra ve İstanbul’da yapılan bir seri atölye çalışmasıyla hazırlanmış. “Europe Now” projesi kapsamında seçilen oyun, bu projenin gereği, katılımcı diğer tiyatroların da geri bildirimleriyle şekillenmiş. Yani tam bir kolektif üretim ve uluslararası katkı söz konusu. Üstelik oyun Arcola Theatre’da yapılan bir haftalık ön festivalde sahnelenmiş ve katılımcı beş ülkenin tiyatro grupları, oyun üzerine tartışmalar yürütmüş.
 
GÖÇ VE KAYIP RUHLAR
Projenin çerçeve teması “göç” olunca, oyunun yazarı Deniz Altun, “yersizlik” ruhuyla Pippa’nın hikâyesini birleştirmiş ve ortaya paralel iki hikâyenin kesiştiği, çarpıcı bir oyun çıkmış. Altun’un bu metni yazmasında Londra’daki atölye çalışmalarında gördüğü ruh hali etkili olmuş: “Giderek daha nomadik bir hal alan modern kültür, “ev”ini arayan “kayıp ruhlarla” dolu. Londra’daki okumalarda da baş gösteren bu “yersizlik” hali, Avrupalı genç kuşakların kalıcı bağlar kurabilme acizliğini tetikler bir durum olarak görülmüştü. İlerleyen teknoloji sayesinde hızla yer değiştirebilen kişiler, “yerleşme” kavramı önünde tedirginlik sergiliyor.”
 
İNSANIN İNSANA GÜVENİ: OTOSTOP
Oyun, Pippa’nın 2008 yılının 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, kendisi gibi bir performans sanatçısı olan arkadaşı Silvia ile birlikte çıkmaya karar verdiği barış yolculuğunu deklare etmesiyle başlıyor. Üzerlerinde beyaz gelinlikleri olan bu iki kadının gözlerinde umut var… Amaçları, savaş ve yıkımlarla paramparça olmuş ülkelere “barış gelini” olarak gitmek ve bir barış ağı oluşturmak… Üstelik bu yolculuğu “insanının insana güveninin en güzel ispatı” dedikleri otostopla yapmak…
Oyunun izlediği ikinci göç hikâyesi, Ali Rıza ve Zehra’nınki. Pippa’nın cesurca barış fikrini götürmek istediği savaş coğrafyasının fertleri olarak, boşaltılmış köylerinden büyük şehre yolculuklarını ve yaşam mücadeleleriyle birlikte gündelik trajedileri gözler önüne seriyorlar.
 
BU SERGİ YAPILAMADI…
Pippa ve yol arkadaşı Silvia, yolculukta giydikleri gelinliklerin yol boyunca uğrayacakları değişimlerle eve dönüşlerinde sergileneceklerini ilan etmişlerdi. “Gelinliklerimiz tüm kirleriyle, izleriyle sergilenecek. Ne hale gelebileceklerini şimdiden kestirmek çok zor. Bunu dönünce hep beraber göreceğiz.” demişlerdi ama bu sergi hiçbir zaman yapılamadı.
Oyun, Pippa’nın ölümüne üzülüp buna dertlenerek yaşanan trajediye çanak tutmaktansa Pippa’nın her şeyden önce bir sanatçı olduğunun altını çiziyor ve tüm riskleri göze alarak cesurca çıktığı barış yolculuğunun ne kadar renkli olmuş olabileceğine yakından bakıyor.
Bir sanatçının karşılaştığı insanlarla diyaloglarına, keyifli anlarına odaklanırken ülkenin gerçeklerinden de kopmuyor, toplumsal hafızamızla da bizi yüz yüze getiriyor bir anlamda. Zira Türkiye’de her 4 saatte 1 tecavüze teşebbüs suçu ya da tecavüzün yaşandığını hatırlamadan edemiyoruz izlerken.
 
‘PİPPA’NIN BAŞINA GELENLER VAZGEÇİRMEMELİ’
Pippa bir kadın olarak güvenle dolaşabileceği bir dünyanın hayalini kurdu. Bu cesur hayali bir performans olarak tasarladı. Ve performansı 31 Mart 2008’de Gebze’de öldürülmesiyle son buldu.
Talimhane Tiyatrosu’nun bütün naifliğine rağmen, karında sıkılı bir yumrukla izleyiciyi bıraktığı ve bir kez daha Pippa’yla yüzleşmemizi sağladığı oyunu izleyen Pippa’nın annesi, o büyük acıya rağmen umutlu sözleriyle bize yol gösteriyor: “Pippa’nın başına gelenler bunun yapılamayacağını düşündürtmemeli, asıl şimdi bu yürüyüş daha kalabalıklarla yapılmalı.”
Pippa, Kasım ayın boynuca her Perşembe akşamı Şişli BlackOut Stüdyo Sahne’de izlenebilir.
Tel: 0212 238 85 09

ARŞİV