‘Pir Sultan Abdal' yeniden seyirciyle buluşuyor

İlk kez 1967 yılında Ankara Halk Oyuncuları tarafından sahnelenen Pir Sultan Abdal, Sadri Alışık Tiyatrosu’nda yeniden diriliyor.

23 Aralık 2010 - 13:43


Sadri Alışık Tiyatrosu yeni sezonu, Erol Toy tarafından kaleme alınan ve dönemin haksızlıklarına baş kaldırdığı için asılan halk ozanını anlatan oyunları “Pir Sultan Abdal” ile açtı. Aralık ayı başından beri çeşitli sahnelerde izleyiciyle buluşan oyun 26 Aralık Pazar günü saat 16.00’da Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi’nde Kadıköylü seyirciler için sahnelenecek.
30 kişilik kalabalık bir kadroyla sahnelenen oyunu Prof. Dr. Nurhan Karadağ yönetiyor. Pir Sultan Abdal’ın müzikleri Nedim Yıldız, koreografisi Ziver Armağan Açıl tarafından yapıldı. Kostümleri ünlü modacı Faruk Saraç ile Gamze Kuş hazırladı.
Oyunda, Pir Sultan Abdal’ı Cem Özer, Ballıhan’ı ise Melike Öcalan canlandırıyor. Müzisyen Sadık Gürbüz’ün anlatıcı-ozan olarak görev aldığı oyunda Mehmet Çepiç, Yusuf Atala, Yıldırım Gücük, Ayhan Anıl, Fuat Onan, Ergün Demir, Tuncer Yenice, Barış Koçak, Merve Erdoğan, Derviş Tezcan, H.Şener Vurkaya gibi isimlerin yanı sıra SAKM dansçıları da rol alıyor.

HAKSIZLIĞA KARŞI DURAN BİR OZAN

İlk kez 1967 yılında Ankara Halk Oyuncuları tarafından sahnelenen Pir Sultan Abdal, Sadri Alışık Tiyatrosu’nda yeniden diriliyor. Pir Sultan Abdal oyunu, konusunu 16. yüzyılda yaşamış olan ünlü halk ozanının yaşantısından alıyor. Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Banaz köyünde doğan Pir Sultan Abdal, dönemin haksızlıklarına köylülerle birlikte karşı çıktığı için, bir zamanlar yoldaşı olan Sivas valisi Hızır Paşa tarafından astırıldı. Bu olay, yüzyıllar boyu Pir Sultan’ın türküleriyle bugünlere kadar anlatıldı ve hala da anlatılmaya devam ediyor. Tiyatrolara, filmlere, kitaplara konu oluyor.
Erol Toy, Pir Sultan Abdal’ın yaşantısını; rivayet ve efsaneler ve de ozanın şiirleriyle destekleyerek kaleme aldı. Toy, oyunu, 16.yüzyıl halk isyanlarından yola çıkarak yazdı.
Yönetmen Prof. Dr. Nurhan Karadağ oyunla ilgili şunları söylüyor: “600 yıldır halk dilinde ve gönlünde yaşayan Pir Sultan’a, bugünün Anadolu hümanizması (insancıllığı) penceresinden bakıyoruz. Dansıyla, müziğiyle, kostümüyle oyunu yeniden yorumluyoruz.”
www.kkm.gen.tr


ARŞİV