‘Renkler’den üç oyun Kadıköy’de

İnsanın evrensel haklarından yola çıkılarak hazırlanan “Renkler” adlı kısa oyunlar Kadıköy’de sahneleniyor

29 Aralık 2021 - 12:48

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nden hareketle yola çıkılarak hazırlanan “Birileri” projesinin ilk üçlemesi “Renkler” adlı tiyatro oyununun ön gösterimi 2 Aralık'ta Kadıköy Boa Sahne'de yapıldı.

Bildirgede yer alan her bir madde için 30 farklı yazar tarafından yazılan 30 kurmaca hikayenin 30 farklı oyuncu tarafından sergileneceği proje, yazılı ve basılı olarak ‘bir yerlerde duran’ bildirgeyi tekrardan canlandırmayı hedefliyor. İnsan haklarının içselleştirilmesinde sanatın gücünden faydalanmayı amaçlayan projenin ilk 3 kısa oyunu bu toprakların renklerinden yola çıkılarak Friedrich Naumann Foundation (FNF) ana desteğiyle hazırlandı. Tiyatrocu İlyas Özçakır’ın tasarladığı ve ekimde başlayan bu projenin uzun soluklu olarak beş yıl sürmesi hedefleniyor.

‘Renkler’ üçlemesinin üç kısa oyunu olan "Arjen. Zülfünaz. Aylin.",  3 Ocak’ta Moda Sahnesi’nde ilk kez seyirci karşısına çıkacak. Oyun, 23 Ocak’ta da Kadıköy Boa Sahne’de sahnelenecek.

ÜÇ İNSAN ÜÇ HİKAYE

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin “Herkes yasa önünde eşittir ve ayrım gözetilmeksizin yasa tarafından eşit korunmaya hakkı vardır. Herkes, bu Bildirgeye aykırı herhangi bir ayrımcılığa ve ayrımcı kışkırtmalara karşı eşit korunma hakkına sahiptir” şeklindeki 7. maddesi, ‘Arjen’ adlı oyunda ele alınıyor. Ahmet Sami̇ Özbudak’ın yazdığı, Berfi̇n Zenderli̇oğlu’nun yönettiği, Erol Babaoğlu’nun oynadığı 25 dakikalık oyun, “Bir fırın ateşinde pişen aşk ve yurtsuzluk hikayesi. Aitsiz hissedenlerin bir parça ekmekle ve karanlıkla eşlik ettiği tuhaf bir şahitlik!” diye tarif ediliyor.

Bildirgede 18.madde, “Herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğü hakkı vardır; bu hak, din veya inancını değiştirme özgürlüğünü ve din veya inancını, tek başına veya topluca ve kamuya açık veya özel olarak öğretme, uygulama, ibadet ve uyma yoluyla açıklama serbestliğini de kapsar” diyor. ‘Zülfünaz’ oyunu da bir taşra kasabasına sürülen Zülfünaz ve ailesini anlatıyor. 50 dakikalık oyunu Gamze Arslan yazdı, Erhan Çene yönetti, Ni̇lay Erdönmez oynuyor.

“Herkes, barış içinde toplanma ve örgütlenme hakkına sahiptir. Hiç kimse, bir örgüte üye olmaya zorlanamaz” şeklindeki 20. madde ise  “Aylin” oyununda hayat buluyor. “Başkalarının yazdığı bu hikayeye bir türlü sığamayan Aylin, sonunda kalemi eline alacak mı?’ sorusuna yanıt arayan oyunda Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun imzası var. Doğu Yaşar Akal ve Barkın Sarp’ın birlikte yönettiği 25 dakikalık oyunda Başak Kara rol alıyor.

https://www.birileri.xyz/


ARŞİV