Roman kahramanları buluşuyor

​7. Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali, 21-23 Aralık’ta İstanbul’da yapılacak

16 Aralık 2022 - 12:28

 2012’de yılın en uzun gecesi 21 Aralık'ın, Dünya Roman Kahramanları Günü olarak kutlanmasıyla başlayan Roman Kahramanları Festivali’nin yolculuğu sürüyor. 21-23 Aralık tarihleri arasında yedincisi gerçekleştirilecek festival bu yıl da akademisyenleri, yazarları, öğretmen ve öğrencileri edebiyat dünyasında buluşturacak. Festivalin bu seneki teması, Kurtuluş Savaşı’nın sona ermesinin 100. yılı dolayısıyla “Millî Mücadele Dönemi Romanları” olarak belirlendi. Millî Mücadele konulu edebiyat eserleri ve eser sahipleri odağındaki festivalde; yazar ve akademisyenlerle paneller, öğrenci ve öğretmenlerin –festival konusu ile sınırlı olmaksızın– kendi seçecekleri roman kahramanlarıyla ilgili performansları ve müzik dinletileri yer alacak. 

Hedef kitlesinde gençlerin yer aldığı, edebiyatı ve romanı onların hayatının bir parçası hâline getirmeyi amaçlayan Roman Kahramanları Festivali, Türkiye çapında yaklaşık 100 lisede öğrenci ve öğretmenlerin aktif katılımıyla da kutlanacak. Etkinlikler herkesin katılımına açık ve ücretsiz. 

AÇILIŞ AHMET ÜMİT’TEN

Festival, 21 Aralık 2022 Çarşamba günü, Maltepe Üniversitesi Vedat Çakırca Konferans Salonu’nda Maltepe Üniversitesi Konservatuvarı tarafından verilecek mini bir konserle açılacak. Millî mücadeleyi konu edinen türkülerin seslendirileceği konserden sonra açılış konuşmasını yazar Ahmet Ümit yapacak. Ardından gerçekleştirilecek açılış oturumunda ise Eski Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Prof. Dr. İlber Ortaylı ve şair Hilmi Yavuz yer alacak.

Festival oturumlarında Halide Edib Adıvar, Kemal Tahir, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Rıfat Ilgaz, Ercüment Ekrem Talu, Nazım Hikmet, Şükûfe Nihal, Fazıl Hüsnü Dağlarca gibi yazar ve şairlerin eserleri üzerine;  “Millî Mücadele Yıllarında Yayımlanan Romanlar”, “Atatürk Dönemi Romanlarında Millî Mücadele”, “Kemal Tahir Romanlarında Millî Mücadele”, “Kurtuluş Savaşı Romanlarında Kadın Kahramanlar”, “Millî Mücadele Şiirlerinde Kahraman Tipi”, “Kuvayı Milliye Destanı”, “Sinema ve Tiyatroda Kurtuluş Savaşı’nın Yansımaları” gibi pek çok sunum yapılacak. Üç gün sürecek festival boyunca, oturum aralarında ise İstanbul, Sakarya ve Kocaeli’den katılan liselerin öğrencileri, kendi roman kahramanlarını anlatan performanslar sergileyecek. 

DERGİDEN FESTİVALE

Edebiyat alanında farkındalık yaratma çabası ve özgün duruşuyla Roman Kahramanları Dergisi, 2010 yılında başladığı yolculuğunu ilk sayıdaki heyecanıyla sürdürüyor. Hayal ürünü roman kahramanlarından yola çıkarak geçmişte ve günümüzdeki dönüşüme tanıklık etmeyi ve kültür sanat yaşamını zenginleştirmeyi amaçlayan dergi, “yılın en uzun gecesi” 21 Aralık’ın Dünya Roman Kahramanları Günü olarak kutlanması projesini hayata geçirdi ve 2012 yılından bu yana destekliyor. Bu kapsamda da Roman Kahramanları Edebiyat Festivali’nin ilki, Balkan Barışı temasıyla 21 Aralık 2012 tarihinde Maltepe Üniversitesinde gerçekleştirildi. Aynı yıl, Unesco Türkiye Millî Komisyonu’na, her yıl 21 Aralık gününün “Dünya Roman Kahramanları Günü” olarak kutlanması için başvuru yapıldı ve dünyada ilk kez kutlanan ve medyada büyük ilgi gören Dünya Roman Kahramanları Günü, takip eden yıllarda, Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde, yazarları ve yarattıkları roman kahramanlarını birlikte ele alan etkinliklerle kutlanmaya başlandı. 2013 yılında Ankara’da Talât Sait Halman ve Nazlı Eray’ın katılımıyla TOBB ETÜ Roman Kahramanım Yazı Yarışması etkinlikleri yapıldı. Zonguldak’ta öğrenci ve öğretmenlerin katılımıyla roman kahramanları sahnede canlandırıldı. 

www.edebiyatfestivali.ist

ROMAN KAHRAMANLARININ DERGİSİ

Dünyanın tek roman kahramanları odaklı edebiyat dergisinin Türkiye'de yayınlandığını biliyor musunuz?

Geçtiğimiz günlerde 50. sayısını kutlayan “Roman Kahramanları”, Heyamola Yayınları tarafından Ocak 2010’dan beri üç ayda bir yayımlanan bir edebiyat dergisi. Şu ana kadar 52 sayı yayımlandı, 53. Sayının hazırlıkları devam ediyor. 2019’dan beri derginin editörlüğünü yürüten Serap İlhan Asan, modern romanın ortaya çıkmasından itibaren binlerce yazarın belki de on binlerce roman yazdığını anımsatarak, “Romanlar hayatımıza belki de yüz binlerce roman kahramanı soktular. Roman yazarları antropoloji, sosyoloji, etnoloji, psikoloji, zooloji, tıp, hukuk vb. bilim dallarıyla işbirliği yapan, sınırsız hayalleri ve sağlam öngörüleri olan kişiler. İnsanı, doğayı, gökyüzünü gizlice gözetlerler kendi kulelerinden. Bu dergi fikri ortaya çıkarken, edebiyat dergilerinde şimdiye kadar denenmemiş bir bakış açısı amaçlandı. Yayımlanan yazılar klasik birer roman incelemesi olmayacak, roman kahramanlarına odaklanacaktı” dedi.

Bu nedenle ilk günden itibaren dosya editörlerinden ve yazarlardan, bir romandaki herhangi bir kahramanı inceleyip yazmalarını istediklerini anlatan Asan, “Bir romandaki karakterler o romanın yazarı tarafından yaratılır, onun istediği gibi biçimlenir, hayat bulur ancak bizce her okur tarafından yeniden yaratılır. Bir romanı ve o romandaki kahramanları herkes kendince yorumlar, kendince anlar. Okurun romanı yorumlaması, kendi hayat deneyimi, içinde bulunduğu psikoloji, yaşadığı çevre, aldığı eğitim, yaş gibi öznel durumlarına göre elbette ki değişir. Bir romanı 18 yaşında okuduğumuzda verdiğimiz anlamla 30 yaşında verdiğimiz anlam çoğunlukla aynı değildir. Sevdiğimiz romanları yıllar sonra tekrar okumamız bundandır belki de.   İşte tam da bu nedenle Roman Kahramanları dergisinde bir roman kahramanının, romanın kendi yazarından bağımsız olarak, romanı okuyanların gözünden anlatılması, onların düşünce ve duygu dünyalarından süzülerek âdeta yeniden hayat bulmasıydı hedefimiz. Aynı roman kahramanını farklı kişilerin, farklı yazarların gözünden, gönlünden yorumlamaktı. 13 yıldır dergimizde yayımladığımız her yazının, okura o roman ve kahramanı hakkında bambaşka bakış açıları sunmayı başardığı kanısındayız” diye konuştu.




 


ARŞİV