‘Röportajlı Şairler Sözlüğü'

M. Tanju Akerman, kitabında kendi yaptığı söyleşilerin yanı sıra başka isimler tarafından yapılmış söyleşilere de yer vermiş.

17 Temmuz 2014 - 16:17

Kadir İNCESU

Mehmet Tanju Akerman edebiyat dünyamızın en üretken isimlerinden birisidir. Bugüne kadar başta şiir olmak üzere deneme ve inceleme alanında 57 kitaba imza atmıştı. Cross Basım ve Yayıncılık tarafından yeni yayınlanan 58. kitabı  “Röportajlı Şairler Sözlüğü”nde ise şairlerle yaptığı röportajlar yer alıyor.
Pek çokları M. Tanju Akerman’ın gazetecilik kimliğini pek bilmezler. Akerman ve arkadaşları 1970 yılında ilk profesyonel Kadıköy gazetesini çıkarırlar. Gazete yaşamını 1974 yılına kadar haftalık olarak sürdürür. Gazetenin önce yazı işleri müdürlüğünü, sonr ada genel yayın yönetmenliğini yapar. Daha sonra 16 yıl süreyle Haberde Express gazetesini çıkarırlar. 20 yıldır ise Sanat Yaprağı adlı dergiyi yayınlıyor. Akerman gazeteciliği “Tutku, yaşam biçimi” olarak tanımlıyor.
Akerman, kitabının önsözünde “Şairler sözlüğü çok ama, röportajlı şairler sözlüğü yoktu. Ysa bu röportajlar şairleri bire bir tanıtıyor” diyor.
Bütün şairleri tek ciltlik bir kitapta toplamanın imkansızlığına da vurgu yapan Akerman kendi değerlendirmelerine göre belirlediği isimlerin röportajlarına yer vermiş yeni kitabında…
Akerman, kitabında kendi yaptığı söyleşilerin yanı sıra başka isimler tarafından yapılmış söyleşilere de yer vermiş.
“Röportajlı Şairler Sözlüğü’nde aralarında Güngör Gençay, Refik Durbaş, H. Hüseyin Yalvaç, Sunay Akın, Tekin Gönenç, Arife Kalender, Melisa Gürpınar, Aydın Hatipoğlu, Osman Serhat Erkekli, Mehrizat, Nusret Karaca, Nalan Çelik, Pelin Batu, Ahmet Necdet ve Sennur Sezer’in de olduğu 49 isimle yapılmış röportajlar yer alıyor.
Kitapta Mehmet Tanju Akerman ile yapılan bir söyleşi de bulunuyor.
Kitapta söyleşileri olan isimlerin ayrıntılı bir yaşam öyküsü, kitapları ve şiirlerinden örnekler de yer alırken, Akerman da sorduğu sorularla yazarların hem sanat yaşamlarını hem de yaşama bakışlarını ortaya koyuyor.
Akerman, kendisi ile yapılan röportajda günümüz şiiriyle ilgili olarak “Şair, şiirinin yanında çağdaş olmak için mücadele verecektir. Mücadelesi olmayan şair başarılı olamaz. Toplumun önünde, toplumu yukarıya çekecek bir lider olacak” diyor.
Refik Durbaş, genç şairlere önerileriyle ilgili bir soruya “Ustaların şiirlerini okusunlar. Kimi genç şairler ki bunlar çoğunlukta etkilenmeyeyim diye şiir okumaktan kaçınıyorlar. Öyleleri var ki; mesela Cemal Süreya Şiir Ödülü’ne katılıyor; ama merak edip de bir tane Cemal Süreya şiiri okumamış. Elbette önce etkileneceksin, işte o etkiyi sildiğin, silebildiğin zaman şairsin zaten” diyor.
Bedrettin Aykın da Akerman’ın aynı sorusuna şöyle yanıt veriyor: “Hiçbir poetik kültürü olmayan, şiir üzerine düşünce üretmeyen yığınlarca insan şiir yazma eğilimi içinde. Oysa şiir en çok değişim gösteren bir yazın türü. Şiirin başlangıcından bugününe gelişimini izlemeden, çağdaş söylemi özümsemeden şair olunmaz”
22 Nisan 2012’de yitirdiğimiz Güngör Gençay ise bir an önce kitap yayınlamak isteyen şairlere sesleniyor, Akerman’ın sorduğu bir soru sonrası: “Adımızı basılı görmek ve onu birçok insanın da göreceğini düşünmek, haklı bir nedeni olmasa da hoşumuza gidiyor. Hataları ardımıza iterek erken doğum yapıyoruz. Bundan sonrası daha da önemli. Çünkü erken doğum yapan anne, çocuğuna daha özenle bakmak durumundadır. Şiirde de aynı kural geçerli. Her yayınlanacak şiir ya da kitap bir öncekini aşmalı. Ancak bunu gerçekleştirdiğimizde, çocuğumuz olan şiire sağlıkla yaklaştığımız kanıtlanmış olur.”
Mehmet Tanju Akerman’ın 58. kitabı “Röportajlı Şairler Sözlüğü” meraklısı için zengin bir kaynak niteliğinde dinmekte yarar var.
Mehmet Tanju Akerman, Röportajlı Şairler Sözlüğü, Cross Basım ve Yayıncılık, Sayfa Sayısı: 624, Baskı Tarihi: 2014

 


ARŞİV