‘Ruhi Su 100' projesi başlıyor

12 Eylül koşulları altında yurtdışında tedavi görmek için pasaport alamayan ve hayatını kaybeden Ruhi Su, yaşasaydı 100 yaşında olacaktı. Türkülere kazandırdığı yeni formla kendisinden sonraki bütün kuşakları etkileyen Ruhi Su, bütün yıla yayılan etkinliklerle anılıyor.

17 Mayıs 2012 - 11:16

1912 yılında doğan ve 1985'de kaybettiğimiz Ruhi Su, 100. yaşında, bütün bir yıla yayılan etkinliklerle anılıyor. Ruhi Su Kültür Sanat Derneği, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Kültür Bakanlığı ve çeşitli sanatçıların desteği ile yapılacak olan “Ruhi Su 100” projesine ilişkin Mimar Sinan Üniversitesi'nde düzenlenen basın toplantısında bilgi verildi.
Ana omurgasını Ruhi Su Kültür Sanat Derneği’nin oluşturduğu “Ruhi Su 100” projesine Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ilk destek verenler arasında. Etkinliklerin büyük bölümü üniversitenin salonlarında gerçekleştirilecek.
Bugüne dek yayınlanmış olan Ruhi Su albümlerini Ada Müzik düzenleyerek, “Ruhi Su 100” etiketiyle yeniden yayınlayacak. Kültür Bakanlığı ve Teona İletişim'in desteğiyle Ruhi Su adına belgesel film çekilecek. Ayrıca proje kapsamında Ruhi Su'nun yaşamından kesitler sunan ve özel eşyaları ile desteklenen sergi gerçekleştirilecek.
7 Mayıs'ta başlayan etkinlikler yılsonuna kadar devam edecek. Proje kapsamında, Ruhi Su'nun çoksesliliğe önem vermesi nedeniyle, üniversitelerin müzik bölümlerinde okuyan öğrencilerin katılabileceği “Çoksesli Türkü Düzenleme Yarışması” gerçekleşek. Ruhi Su Dostlar Korosu tarafından seçilecek 100 eser bir kitapta yayınlanacak.
 
RUHİ SU 100.YIL ETKİNLİKLERİ PROGRAMI
 
Etkinlik kapsamında gerçekleştirilecek olan programların bazıları şöyle:
-Tophane-i Amire'de Ruhi Su Sergisi açılacak.
-TMMOB ve MMO İstanbul Şubesi'nde 18-20 Mayıs günleri arasında, Ruhi Su Dostlar Korosu seçmeleri gerçekleştirilecek.
-Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi'nde Ruhi Su Dostlar Korosu'nun katılımıyla 20 Eylül'de, Ruhi Su'yu Anma Gecesi düzenlenecek.
-MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoyumu'nda, 19 Ekim'de Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu, 8 Kasım'da da Moğollar konser verecek.

ARŞİV