Rüzgâr Fidan'ın fırçasından vapurlar ve atlar

Ressam Rüzgâr Fidan, kendisi ve belki de birçoğumuz için büyük anlam ifade eden şehir hatları vapurlarını ve Büyükada’daki atları tuvaline taşıdı.

12 Temmuz 2012 - 14:02
MUSTAFA SÜRMELİ
Büyükada Belediyesi Sergi Salonu’nda hafta boyunca açık kalan sergi, görenleri geçmişe doğru uzun bir yolculuğa çıkardı. Siyah beyaz fotoğraflardan yola çıkılarak ressam Rüzgâr Fidan’ın fırçasından tuvale yansıyan şehir hatları vapurlarının hikâyesi bu defa yağlıboya tablolarla anlatıldı. Sergide sanatçının çok sevdiği atlar da yerini aldı.
GÜVERTEDE DÖRTNALA ESİNTİLER…
Bugüne kadar yazılmış pek çok roman veya şiire konu olan şehir hatları vapurları için hazırlanan “Rüzgâr” temalı sergide İstanbul’un simgesi vapurlar özel olarak ele alındı. Bu sergiyle sanatçının ve birçoğumuzun yaşamında önemli yeri olan vapurların geçmişten günümüze hikâyesi anlatılmış aslında. Sanatçı, sergi hazırlık sürecinde kendisine ulaşan onlarca belki de yüzlerce siyah beyaz fotoğraf arasından seçimler yapmış ve bu fotoğrafları yağlıboya tekniğiyle tuvale yansıtmış.
Eski şehir hatları vapurlarının unutulmaya yüz tutmuş, belki de birçoğu ömrünü doldurmuş olanlarına ait yağlı boya örneklerinin sunulduğu sergide atlardan oluşan bir başka bölüm daha yer alıyor. Sanatçı bu bölümdeki eserleriyle Büyükada’daki atların durumuna ve sıkıntılarına dikkat çekmeye çalışmış. Konular; farklı gibi görünen fakat ikisi de rüzgârla yarışan iki unsur olunca sanatçı da serginin sloganını, “Güvertelerimde dörtnala esintiler” olarak belirlemiş. 41 yıllık sanatçı, Ressam Rüzgar Fidan’ın Kadıköy Yeldeğirmeni’nde Rüzgar Sanat Atölyesi bulunuyor. Fidan aynı sergiyi Kadıköy’de de düzenlemeyi istediğini söyledi.

ARŞİV