Aradığımız değerli kitapların peşine düştüğümüz büyülü yerlerdir sahaflar. İstanbul’da düzenli olarak sahaflara giden okuyucular şimdi Kadıköy’de tek çatı altında buluşuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'nin düzenlediği “Semt Semt Kadıköy Kitap Günleri” okuyucular tarafından yoğun ilgi görüyor. Nadide eserlerin bulunduğu fuar, Kadıköy Rıhtım Balon alanında gerçekleştiriliyor. Korona virüsü sebebiyle sosyal mesafe kurallarıyla düzenlenen fuar ziyaretçilerden tam not alıyor. 36 yayınevinin katıldığı kitap fuarı 8 Kasım’a kadar ziyaretçilerini bekliyor. Biz de Gazete Kadıköy olarak ilk güne özel kitap stantlarını sizler için dolaştık. Sahaflar ve kitapseverlerle biraraya geldiğimiz bu özel günde onların görüşlerini öğrendik.
“AMACIMIZ YENİ OKURLAR KAZANMAKTIR”
30 yıldır sahaflık mesleği ile ilgilendiğini söyleyen Kırk Ambar Sahaf dükkânının sahibi Bayram Koç, “Kadıköy’de insanların sahaf fuarlarına her zaman ilgisi olduğunu düşünüyorum. İnsanlar korona virüsü sebebiyle biraz korkmuş durumda bu sebepten sadece kitaplara bakınmakla yetiniyor. Fakat şu anda ziyaretçi potansiyelimiz gayet iyi. Biz de değişik kitaplarla, dergilerle ve fotoğraflarla yeni bir okuyucu kitlesi oluşturmaya çalışıyoruz. Amacımız sahaflık camiasına yeni okurlar kazandırmaktır.” dedi ve şöyle devam etti: “Eski dergi ve kitapların arasında bulunmak bana huzur veriyor. Bir hafta tatile gitsem bile kitapların eksikliğini hemen yaşıyorum. Ayrıca girişlerin tek kapıdan olması ve sosyal mesafe kuralına uyulması çok güzel. Ücretsiz dezenfektan ile maske dağıtımının olması gelenlere güven aşılıyor”
“KADIKÖY TARİHİ MERAK KONUSU”
Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınlarında stant görevlisi olan Elvan Budaksal, “Tüm sahafların biraraya geldiği, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin düzenlemiş olduğu özel bir etkinlikteyiz. Burada tarihi kitapların arasında yer almak beni çok mutlu ediyor. İnsanların kitaplara yaklaşımı çok güzel, özellikle okurlar Kadıköy’ün tarihini çok merak ettiği için tarih kitaplarını soruyor. Tarihin o eski dokusu, kitapların eski kokusu ve yıpranmış yaprakların bulunması kişiyi adeta zaman yolculuğuna çıkarıyor.” şeklinde konuştu.
“SAHAFLIK BİR KÜLTÜR ARKEOLOJİSİDİR”
Bu tür organizasyonların sahaflara can suyu taşıdığını vurgulayan okur Ege Tunçsel, “Ben de yıllarca sahaflık işiyle uğraştım bu sebepten onların sorunlarını çok iyi biliyorum. Sahaflık ticari boyuttan ziyade bir kültür arkeolojisidir. Kitapları başkalarına ulaştırmak beni her daim mutlu etmiştir. Özellikle genç kuşağın buraları gezip tarihi kitaplara dokunması kişinin hayal dünyasında farklı bir algı yaratıyor. Ayrıca çocukların bu tür fuarlarda bulunmasının ileride onları kitap tutkunu yapabileceğine inanıyorum. Zamanı olan herkesin burayı görmesini isterim. Gelen kişilerin kitap alması şart değil, burada sahaflarla sohbet edip araştırma yapabilirler. Hem hafta sonunu güzel değerlendirmek hem de kültürel aktivitenin içerisinde yer almak için faydalı bir organizasyon.” ifadelerini kullandı.
“TARİHİ ESERLERE DENK GELMEK GÜZEL”
Sıkı bir kitap okuyucusu olduğunu belirten Sıla Dağdelen ise, “Organizasyonun açık alanda yapılması hijyen kuralları bakımından çok iyi düşünülmüş. Kitaplar bana her zaman öğrenmeyi, araştırmayı ve gelişmeyi ifade etmiştir. Kitapların haricinde dergi, gazete ve çeşitli tarihi eser yazılara denk gelmek gerçekten çok ilginç. Sahafların birarada olması ve hepsine hızlı erişmek çok güzel.” dedi.