Saçıntı’dan eskimeyen bir baba oğul hikâyesi...

Kadıköylü yönetmen Müfit Can Saçıntı ile çekimlerini Yeldeğirmeni’nde yaptığı son filmi “Babamın Ceketi” üzerine söyleştik

02 Ekim 2018 - 14:24

“Mandıra Filozofu”, “Yengen ve Şengen”, “Yaşamak Güzel Şey” gibi filmlere imza atan Müfit Can Saçıntı’nın yönetmenliğini üstlendiği “Babamın Ceketi”, 5 Ekim’de vizyona girdi. Başrolünde Müfit Can Saçıntı ve Mert Turak’ın yer aldığı Babamın Ceketi, evlilik hazırlığı yapan ama ekonomik nedenlerle bir türlü evlenemeyen Ferhat ve Aslıhan’ın hikâyesini anlatıyor. İşsizlik, ekonomik kriz, kuşak çatışması  ve baba-oğul ilişkilerine odaklanan filmde Saçıntı, oğlunun mutluluğu için elinde geleni yapmaya çalışan bir babayı canlandırıyor. Çekimleri Kadıköy’de yapılan filmi, yönetmen Müfit Can Saçıntı ile konuştuk. Saçıntı, “Bunlar sistemin yarattığı sorunlar. Sistem değişmedikçe bu sorunlar da değişmez” diyor.

“İŞSİZLİK SORUNUNU MERKEZE ALDIK”

-Babamın Ceketi filminizle yine bir aile komedisine odaklanıyorsunuz. Önceki filmlerinizi de düşünürsek bu filmi nereye koymalıyız?

Bu filmimiz de kapitalizm eleştirisi taşıyor. İşsizlik sorununu merkeze aldık. Bu sistemin sıradan insanları, nasıl suçun sınırına ittiğini anlatmaya çalışıyoruz. Amacımız her zamanki gibi düşündürürken güldürmek.

-Filmde aşk, işsizlik, finans sisteminin açmazları gibi meselelere de odaklanıyorsunuz. Sizce bunlar hayatımızdaki gerçeklerin kara komedisi mi?

Ben bu filmi 20 yıl önce Levent Kırca-Oya Başar Tiyatrosu için tiyatro metni olarak yazmıştım. Şimdi senaryosunu yazdım. Bu durum aradan 20 yıl geçse de işsizlik gibi sorunların hiç değişmediğini gösteriyor. Çünkü bunlar sistemin yarattığı sorunlar. Sistem değişmedikçe bu sorunlar da değişmez. Maalesef bu sorunlar eskimez.

“BUGÜNKÜ KADIKÖY YARINA KALSIN”

-Babamın Ceketi sanki babalarından miras yerine yoksulluğu emanet alanları anlatıyor. Öyle mi sizce de?

Bizim zamanımızda babalar çocuklarına “gerekirse ceketimi satar seni okuturum” derdi. Bu söz okumanın önemini anlatırdı. Şimdi zaman değişti, bazıları tarafından okumak enayilik sayılıyor. Ayrıca bugün bir baba ceketini satsa, değil okul parasını ödemek kantinden çocuğuna bir tost bile alamaz.

-Filmin büyük bir çoğunluğu Yeldeğirmeni’nde çekildi. Neden Kadıköy’ü tercih ettiniz?

Geçen filmimiz Yaşamak Güzel Şey’i Moda’da çekmiştim. Babamın Ceketini de Yeldeğirmeni’nde çektik. Ben 1994 yılından beri Kadıköy’deyim, Kadıköylü sayılırım. Hatta 86 -87 senelerinde baba evinden ilk ayrıldığımda oturduğum semt Yeldeğirmeni’ydi. Kadıköy’ün güzelliklerini ve özelliklerini tüm Türkiye’ye tüm dünyaya göstermek istiyorum. Ayrıca bugünkü Kadıköy yarına kalsın istiyorum.

-Çekimler sırasında nasıl vakit geçirdiniz mahalle halkıyla?

Kadıköy halkı her zaman çok medeni, çağdaş ve konukseverdir. Bizi bağırlarına bastılar, çok güzel ağırladılar. Her konuda yardımcı oldular.

-Banka soygunu sahnesini gerçek sanıp polise ihbarda bulunanlar olmuştu. Belli ki baya sahici bir çekim olmuş.

Evet öyle 1-2  ihbar olmuş. Neyse ki çekim iznimiz vardı. Polisin çekimden haberi vardı. Olay çok büyümeden tatlı bir anı olarak kaldı. (gülüyor)

“YENİ FİLMİN HAZIRLIĞI BAŞLIYOR”

-Film kaç salonda oynayacak. Sizin için de salon bulmak güç oluyor mu?

Hedefimiz 300 salon. Ama son kararı salon işletmecileri veriyor. Şu an salon bulmakta zorluk çekmiyorum ama bu film çok seyirci toplamazsa sonraki filmlerde zorluk çekebilirim. Maddi açıdan çok manevi açıdan seyirci desteğine ihtiyacım var, yeni filmler çekebilmem için bu filme çok seyircinin gelmesi lazım.

-Kadıköy seyircisiyle buluşacak mısınız, var mı böyle bir takvim?

Bu randevuları dağıtım şirketi ve salon sahiplerinin talepleri belirliyor. Gelirse böyle bir davet, seve seve Kadıköy seyircisiyle buluşurum.

-Var mı yeni bir film hazırlığı?

İlginiz için teşekkür ediyorum. Bu sene tek kişilik gösterilerime devam ediyorum. Yeni sinema filmi hazırlıklarına hemen başlıyorum.

Filmde ayrıca Erkan Can, Elif Nur Kerkük, Banu Manioğlu, Ahmet Arıman, Tuncay Akça, Sami Aksu, Ünal Yeter, Uğur Demirpehlivan, Ayşen Gruda, Suat Sungur ve Yalçın Menteş rol alıyor.


ARŞİV