Adnan Yücel Edebiyat ve Sanat Festivali’nin ilki, 8-9-10 Haziran günlerinde Kadıköy ve Beyoğlu’nda yapılacak çeşitli etkinliklerle düzenleniyor.
24 Temmuz 2002’de kaybettiğimiz şair Adnan Yücel anısına bu yıl ilki düzenlenen Edebiyat ve Sanat Festivali, 8-9-10 Haziran tarihlerinde, Kadıköy ve Beyoğlu’ndaki çeşitli merkezlerde gerçekleştirilecek. Yapı Sanat Evi tarafından hazırlıklarına bir yıl önce başlanan festival kapsamında düzenlenen Şiir ve Öykü Yarışması sonuçları da festivalin son gününde Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda yapılacak etkinlikte açıklanacak.
Adnan Yücel Edebiyat ve Sanat Festivali, 8 Haziran Cuma günü saat 15.00’te Taksim’den Galatasaray Lisesi önüne yürüyüşle başlayacak. Sonrasında ise Divriği Kültür Merkezi’nde üç başlık altında paneller yapılacak. Panellere konuşmacı olarak şair yazarlar Gülsüm Cengiz ve Sennur Sezer ile yazar Adil Okay ve Yapı Sanatevi’nden Lale Gezerli katılacak. Kadıköy Belediyesi ve Ataşehir Belediyesi’nin destek verdiği festivalin ikinci günü, Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. 9 Haziran Cumartesi saat 14.00’te Hareket Tiyatrosu’nun gösterisiyle başlayacak etkinlikler panel ve müzik dinletileriyle 19.00’a kadar sürecek. 10 Haziran Pazar günü ise Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda şenlik var. Saat 16.00’da başlayacak şenlikte, bin 600 şiir ve 700 öykü başvurusu yapılan Adnan Yücel Şiir ve Öykü Yarışması’nda dereceye girenler açıklanacak. Ödül töreninin ardından şair Gülsüm Cengiz ile Çınardibi Çocukları şiir dinletisi sunarken, Ali Asker, Grup Yorum, Mehmet Celal, Tural Aslan ve Kutup Yıldızı şarkılar söyleyecek. Tüm etkinliklerin ücretsiz olduğu festivalle ilgili ayrıntılı bilgiye www.yapisanatevi.org adresinden ulaşabilirsiniz.
KAVGANIN VE AŞKIN ŞAİRİ: ADNAN YÜCEL
Şair Adnan Yücel, 27 Mart 1953’te Elazığ’da doğdu. Evli ve iki çocuk babasıydı. Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde okudu. Bir dönem öğretmenlik yaptıktan sonra Adana Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Bu işinden emekli oldu. Yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle 24 Temmuz 2002 tarihinde aramızdan ayrıldı. O tarihten itibaren de Yapı Sanat Evi, Alınteri Gazetesi, Çukurova Öğretim Elemanları Derneği, Eğitim Sen Adana Şubesi ve Çukurova Edebiyatçılar Derneği tarafından, şairin eşi ve kızının da katkılarıyla çeşitli etkinliklerle anılıyor. Şair Adnan Yücel adına düzenlenen ilk festivalse bu yıl yapılacak.
12 EYLÜL ONUN İÇİN “SARI BİR EYLÜL SABAHI”YDI
Şair Adnan Yücel, ezen ve ezilen çelişkisinin en derin yaşandığı dönemlerde tarafını her zaman ezilenden yana belirledi. O’nun şiiri, emekçilerin yeni bir dünya özlemini haykırdıkları, bu uğurda verilen mücadeleyi anlatan bir mecraydı. 12 Eylül onun için ‘sarı bir eylül sabahı’ydı. Toplumun birçok kesimini vuran 12 Eylül darbesi, Yücel’i de derinden sarstı ancak o her zaman soluğunu direnenlerin soluklarına kattı. Üretimini cesaretle sürdüren aydınlardan biri olarak tarihe geçti. Şairin “Rüzgârla Bir”, “Mısri Kız”, “Dövüşen Anlatsın” gibi birçok şiiri dillere dolandı ve şarkılara söz oldu. Ancak Adnan Yücel’in geniş kitleler tarafından sahiplenilen en ünlü şiiri “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” oldu.
Semra ÇELEBİ