Sanal gerçeklik filmleri Gazhane'de

Sanal gerçeklik filmlerinin dünya çapında eş zamanlı gösterildiği VR sergisi “Virtual Landscapes”in (Sanal Manzaralar) İstanbul ayağı, 3-5 Şubat’ta Müze Gazhane’de…

01 Şubat 2023 - 12:07

Uluslararası sanal gerçeklik ağı Galaxy Network’ün bu yıl “Virtual Landspaces” (Sanal Manzaralar) adıyla ikincisini düzenlediği sergisi Türkiye, İtalya, İspanya, Fransa, Almanya, Japonya ve Güney Kore olmak üzere 7 ülkede eş zamanlı olarak gerçekleşiyor. 

Fahad Rehman ve Virgile Mangiavillano tarafından kurulan VR Future adlı platform da, bu etkinliğin Türkiye ayağını üstleniyor. Venedik, Cannes, Tribeca ve Sundance gibi prestijli film festivallerinin VR (Virtual Reality-sanal gerçeklik) bölümlerinden ödüllü 9 film, 3-5 Şubat tarihleri arasında Hasanpaşa’daki Müze Gazhane’de ücretsiz olarak sanatseverlerle buluşuyor.  

3 gün boyunca, 11:00-21:00 saatleri arasında, orijinal dillerinde (çoğunlukla İngilizce) gösterilecek olan VR filmleri şöyle:

  • 2nd Step: Ay’dan Mars'a ve ötesine uzayda ilerleyen bir VR yolculuğudur. Filmde izleyici, dünyadan çok uzakta, yabancı, keşfedilmemiş dünyaların ortasında bulunma; Apollo 11'in iniş noktası gibi mevcut ve gelecekteki uzay görevlerinin en heyecan verici ortamlarından bazılarını ziyaret etme; gizemli “Kızıl Gezegen” Mars’ı keşfetme gibi deneyimler yaşıyor. 

  • The Scream: Edvard Munch'un ünlü ‘Çığlık’ tablosunu tema alan film, izleyiciyi ressamın saplantılarını keşfetmeye, etkileşimli ve duyusal bir sanal gerçeklik deneyimiyle çalışmaya götürüyor.

  • HanaHana Multi-Bloom: İzleyicileri parıldayan bir güneşin kıpkırmızı bir göle ve anıtsal kalıntılarla dolu ıssız kumlu adalara vurduğu, gerçeküstü bir evrene çeken bu filmde, bu çorak manzaradan farklı boyut ve cilt tonlarında kollar ve eller çiçekler gibi açar. İzleyiciler bu tuhaf ve vahşi doğayı geliştirebilir, sonsuza dek yeni kollar çıkarabilir.

  • Biolum: Film izleyiciyi ünlü bir deniz bilimcisi ve akıl hocası olan keşif lideri Eva'nın rehberliğinde uçurumları keşfeden deneyimli bir dalgıç (Rachael) rolüne sokar. 

  • In the Land of the Flabby Shnook: İzleyiciyi kahramanların gözünden gören büyülü bir yerde bir yolculuğa çıkaran filmde, küçük erkek kardeş ablasına karanlıktan korkmayı nasıl bıraktığını sorar ve ablası da onu rüya gibi tabloların içine çeker. 

  • Bodyless: Yönetmenin çocukluk anılarından esinlendiği bu filmde, insanlığın sıkıyönetim, sömürge kültürü ve dijital çağ zamanında askeri hükümet tarafından gerçekliğin ötesinde bir hikayeye indirgenmesini anlatıyor. 

  • Strands of Mind: Seyirciyi insani algı sınırlarının ötesindeki bir dünyaya davet eden film, varoluşun doğasında bir yolculuk vaat ediyor. 

  • Caravaggio in Tenebris: Film izleyiciyi ışıkla yıkanmış bir Roma sarayının yaldızlı ihtişamından, ressam Caravaggio'nun karanlık ve tehlikeli arka sokaklardan oluşan labirentteki hayali yolculuğa çıkarıyor.

  • Affiorare / Surfacing: Hapishanede yaşayan anneler ve çocuklar arasında geçen sürükleyici bir peri masalını andıran film, geçmişe dair gerçeküstü anıların ve geleceğe yönelik hayallerin animasyonlarıyla günlük yaşamda yapılan büyülü bir yolculuk hissi veriyor.

 

                                

 

ARŞİV