Kadıköy’ün yaşayan kütüphanesi Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi (TESAK), yeni dönemde, adındaki alanları tam olarak yanıtsan bir içerik sunuyor.
TESAK’ın yeni sezonda programına ilk kez edebiyat eklendi. Bundan böyle her perşembe edebiyat konuşmaları yapılacak. Bu yeni söyleşi dizisine Necmiye Alpay, Ahmet İnam, Adnan Binyazar, küçük İskender, Hilmi Yavuz, Özdemir İnce, Enis Batur, Cevat Çapan gibi her biri alanında uzman akademisyen, yazar, şair, tiyatrocu, felsefeci, editör, çevirmen ve araştırmacılar katılacak. Her hafta telif veya yabancı bir edebiyat eseri metin çözümlemesi, açıklama ve yorumlamalarla ele alınacak. Konuşmacıların seçtiği eserler arasında Fatma Aliye Hanım’dan Rimbaud’ya, Behçet Necatigil’den Lucretius’a, Bertolt Brecht’ten Oktay Rifat’a, Leyla Erbil’den John Berger’a kadar Türk ve dünya edebiyatının usta yazar/şairlerinin eserleri yer alıyor. Bu seri, Kasım-Mayıs ayları boyunca, her Perşembe saat 18.30’da yapılacak.
Ortaylı, Rus devrimini anlatacak
TESAK Cumartesi Söyleşi Dizisi’nde ise tarih, sanat tarihi ve arkeoloji temalı konuşmalar olacak. Senenin ilk yarısındaki tarih etkinliklerinde, insanlık tarihinde bir dönüm noktası olan Rus Devrimi odakta yer alacak. Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kasım ayında 2 kez TESAK’ı ziyaret ederek, yeni dünya dengesinin oluşmasındaki en büyük etkenlerden biri sayılan 1917 Rus Devrimi’nin 100. yılını anlatacak. Söyleşilerin ilki 11 Kasım saat 14.00’te, diğeri de 25 Kasım yine saat 14.00’te gerçekleştirilecek. Siyaset bilimci, gazeteci-yazar ve akademisyen Doç. Dr. Cüneyt Akalın da 18 Kasım saat 14.00’te vereceği söyleşide, Rus Devrimi’nde önemli roller üstlenen Türk-Müslümanlar Nerimanov ve Galiyev’i anlatacak.
Bu seri kapsamında sanat da ele alınacak. Örneğin İstanbul ve Venedik olmak üzere birçok uluslararası bienalde görev yapan, 1984’ten beri BM Çağdaş Sanat Merkezi’ni yöneten ve 250’den fazla sergiye imza atan küratör-sanat eleştirmeni Beral Madra, son yıllarda Türkiye’deki görsel sanat üretiminin serüvenini anlatacak. Bu etkinlik 4 Kasım 14.00’te yapılacak.
Edebiyatlı felsefe konuşmaları
Mekanda geçen sezondan beri süregelen felsefe etkinlikleri bu sezon da devam ediyor. Maltepe Üniversitesi işbirliğiyle, Türkiye’deki felsefenin önemli isimlerinden Prof. Dr. İoanna Kuçuradi koordinatörlüğünde hazırlanan Edebiyat ve Felsefe Dizisi, Kasım ve Aralık aylarında her çarşamba akşamı saat 18.30’da yapılacak. Etkinlikler, 1 Kasım günü Kuçuradi’nin edebiyat ve felsefe temalı söyleşisiyle başlayacak, felsefe için çok önemli bir kaynak –bir hazine– oluşturduğu, edebiyat eserlerinden örneklere dayanarak gösterilecek. Diğer zamanlardaki etkinliklerde de felsefeciler, Karamazov Kardeşler’de özgürlük sorunu, edebiyat eserlerinde ataerkil zihniyet, edebiyat eserleri ve adaletsizlik, felsefe tiyatronun neresinde gibi konuları ele alacak.
Her perşembe 18.30’da edebiyat…
TESAK Perşembe Edebiyat Konuşmaları’ndan bazıları… (Sunum yapacak konuşmacı/odağa alacağı yazar-şair/ilgili eser/tarih)
Tüm söyleşiler ücretsiz, bazılarına katılım davetiyeli. Davetiyeler etkinlikten 1 hafta önce TESAK’tan edinilebilir.