Sanatçı sanatı sorguluyor

Ressam Devabil Kara, “Suyun Plastiği” sergisi ile sanatçı, sanatsever ve galeriler arasındaki dinamikleri tartışıyor

26 Nisan 2023 - 15:19

Göztepe’de bulunan Mine Sanat Galerisi Deneysel, sanatçı Devabil Kara’nın son sergisine ev sahipliği yapıyor. Mart ayı sonunda açılan “Suyun Plastiği - Khora" başlıklı sergi, 6 Mayıs’a dek açık kalacak. 

Kara bu sergide, Mine Sanat Galerisi iş birliği ile sanat severleri alternatif bir sanat deneyimine davet ediyor. Bu projede sanat yapıtı, sergilenen mekânlar, sanatçı ve sanat nesnesi ile sanat izleyicisinin ilişkisi sorgulanıyor. “Sanatı var eden bu unsurlar arasında dinamikler nedir?” sorusunu gündeme getiren farklı bir deneyimi amaçlıyor.

SANATÇI, GALERİ, SANATSEVER…

Devabil Kara, bu projede, galeri mekânını kamusal alanın entelektüel alanı olmaktan kurtarmak ve herkes için paylaşımcı bir ortam yaratmak istiyor. Sanat yapıtının fetişleşmesinde en önemli etken olan sanatçı imzasının anlamsızlığına vurgu yapmak için galeriyi ziyaret edenler, sanatçı ile görüşüp sohbet edebiliyor, hatta kendisiyle birlikte üretim yapan herkes için proje süresince üretilen desenleri imzalıyor. Sanatçı ayrıca kendi üretimi dışındaki diğer çalışmaları da imzası ile sahipleniyor, böylece imzanın değersizliğine dikkat çekiyor. 

Sergi kapsamında, galeri mekanı farklı malzemelerle atölye alanına dönüştürülmüş durumda. Kara, belli gün ve saatlerde burada üretimlerini sürdürüyor. İzleyici de sanatçının üretim sürecine dâhil olduğu gibi yapıtın hangi aşamada bitmiş sayılacağı konusunda da eleştirel bir ortamda söz sahibi oluyor. Galeriyi, belirlenen zaman çizelgesine göre ziyaret etmek edebilirsiniz. Böylece Devabil Kara’nın galeride bulunduğu zamanlarda; devam eden bir eseri üzerinde çalışırken rastlamak, eserler üzerine sohbet etmek mümkün. 

SANAT YAPITI META MIDIR?

Sergi tanıtım metninde, galeri ve müzeler gibi sanat izleyicisi ile sanat eserini buluşturan mekânların, yapıt ve izleyici arasında hiyerarşik bir ilişkinin oluşmasına neden olduğu vurgulanarak, “Bu proje ile sanatçı ve izleyici arasında aktif bir paylaşım ortamı yaratıyoruz.” deniliyor.

(Mine Sanat Galerisi Deneysel, Göztepe Mah. Bahariyeli Sok. Toprak Apt. No 37, Kadıköy)

 

 


ARŞİV