Alan Kadıköy kapılarını 12 Ocak Pazar günü 17’nci Görsel Sanatlar Çalıştayı- PonART 2025 için açtı. Çalıştayda görsel sanatlar öğretmenleri, öğretmen adayları, sanatçılar ve sanatçı adayları, farklı teknikler ve malzemelerle uygulamalı çalışmalar yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, eşi Nihal Kösedağı ile birlikte etkinliği ziyaret etti.Çizim atölyesine katılan Kösedağı, katılımcılarla sohbet etti.
YENİ MALZEME VE YÖNTEMLERLE SANAT EĞİTİMİ
Etkinliğin organizasyonunu üstlenen Neşe Köymen, çalıştayın öğretmenler için yeni malzemeler keşfetme ve fikir alışverişi yapma fırsatı sunduğunu belirtti. İstanbul dışından gelen öğretmenlerin ulaşım ve malzeme ihtiyaçlarının organizasyon tarafından karşılandığını, böylece kültürel bir buluşma ortamı yaratıldığını vurguladı.
Çalıştayın katılımcıların kendilerini geliştirmesi önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Neşe Köymen, “Bu tür ürünler, özel iş malzemeleri ve bunları tanımadan kullanmak mümkün değil. Teknoloji ve teknikler gelişiyor, vizyonunu bu yönde geliştiren insanlar mesleki açıdan kendilerini geliştirebiliyorlar.” şeklinde konuştu. Köymen, “Alan Kadıköy bizim de yeni tanıştığımız bir kültür merkezi. Böyle bir kültür merkezi olduğunu bu etkinlik vesilesiyle öğrenmiş olduk. Kültürel etkinlikler için profesyonel bir şekilde organize olmuş çok sıcak ve güzel bir ekip çalışması var.” dedi.
Çalıştay yapılan etkinlikler hakkında bilgi veren eğitmen Yasemin Özer, “Burada gelen öğretmenlerimize, sanat kiliyle obje yapımını farklı şekillerde sunmaya çalışıyoruz. Farklı projeler gösteriyoruz, değişik formlarda neler yapabilecekleri hakkında yeni fikirler sunmaya çalışıyoruz.” dedi. Sanat kili gibi malzemelerin çocukların gelişimine olumlu etkiler sağladığını, kimyasal anlamda zararsız oldukları için öğretmenlerin bu malzemeleri gönül rahatlığıyla kullanabileceğini vurgulayan Özer, bu tür uygulamalarla öğretmenlerin hem kendi yaratıcı vizyonlarını geliştirdiklerini hem de öğrencilerinin sanat eğitiminde daha yenilikçi bir yaklaşım sergilemelerine olanak tanıdıklarını söyledi.
“ÖĞRENCİLERİME MUTLAKA YAPTIRIYORUM”
Ankara’dan çalıştaya katılan resim öğretmeni Serap Çağlar, “Mükemmel etkinlikler öğreniyoruz. Müfredatımı dolu dolu yaşamam için çok önemli. Burada yaptığımız her çalışmayı öğrencilerime mutlaka yaptırıyorum. Keyifli ürünler çıkıyor. Malzeme tanımak bizim branşımızda çok önemli.” şeklinde konuştu.
Bursa'dan katılan görsel sanatlar öğretmeni Müge Tumba ise etkinliğin ilk kez Kadıköy’de yapılmasının ulaşılabilirliğini artırdığını belirterek şunları söyledi: “Ben 16 yıldır geliyorum, gayet keyifli geçiyor. Bugün sanat kiliyle ilgili çalışmalar yaptım. Çocuklarda üç boyutlu çalışmalarda daha iyi kullanıyorum. Birebir çocuklarla üç boyutlu çalışma fırsatımız oluyor.”